nije_smijesno.pngNakon što su tisuće ljudi izašle na ulice kako bi se dala jasna poruka otpora sistemskom i svakom drugom nasilju nad ženama, u Zagreb po deveti put stiže bend koji “zezantski” pjeva o tome kako ženi koja smara stisne par šamara, i s četiri metka četiri kurve stavlja u četiri groba u kojima je kvarljiva roba. "No je li zaista smiješno? Cilj satire trebao bi biti ismijavanje i ruganje najmoćnijima u društvu, s političkim ciljem da se potakne promjena na bolje. Ovo je smiješno samo onima koji se svoje šovinističke stavove ne usude reći javno", poručuju iz Mreže antifašistkinja Zagreba.

"Bi li bilo smiješno da s četiri metka pošalju 4 prljava cigana ili Židova u grobove? Rijetki će na glazbenoj sceni odobriti nacističke i fašističke tekstove kao umjetničku slobodu i dobru zezanciju - zašto se onda tolerira mizoginija, seksizam i rodno nasilje? Gdje prestaje umjetnička sloboda i provokacija i počinje reprodukcija rodnih stereotipa, opresije nad ženama i ostalih štetnih obrazaca?", stoji u priopćenju MAZ-a.

“Kada moja žena krene da mi sere
i po kući počne da se dere
ja joj zviznem nogom par šamara
i onda onda prestane da smara”
“Ovo je priča o četiri metka
i o četiri groba u kojima je kvarljiva roba
ova nam vest donosi vanredno stanje
četiri kurve na svetu je manje”

Ovo su samo neki od primjera tekstova beogradskog metal/punk benda Mortal kombat koji je, citiramo, "baziran na tvrdom zvuku i provokativnim tekstovima koji na satiričan način opisuje svoje viđenje modernog društva i okruženje u kome živimo". Radi se o njihovom devetom nastupu u Zagrebu, i iz MAZ-a ističu kako se svih prijašnjih osam puta nitko se nije odlučio zapitati je li u redu ugostiti bend kroz čije tekstove se suptilno provlači i reproducira mizoginija, šovinizam i homofobija. Pa makar je nazvali satirom ili "zezancijom".Zapravo je jednako "smiješno" kao i kaštelanska karnevalska "zezancija" - samo onima koji se svoje šovinističke, homofobne ili nacionalističke stavove ne usude reći javno

Podsjećaju kako se Hrvatskoj  90 posto svih slučajeva nasilja nad ženama i u obitelji kvalificira kao prekršajno djelo. U 2017. godini, osam tisuća žena bile su žrtve nasilja od ukupno više od 12 tisuća prekršajnih djela nasilja u obitelji.

"Cilj satire trebao bi biti ismijavanje i ruganje najmoćnijima u društvu, s političkim ciljem da se potakne promjena na bolje. Tekst 'Kada moja žena krene da mi sere, i po kući počne da se dere, ja joj zviznem nogom par šamara, i onda onda prestane da smara' ne ismijava obiteljske nasilnike s ciljem promjene na bolje. Takav tekst legitimizira njihov primitivizam i vrlo ozbiljan društveni problem rodnog nasilja svodi pod 'zezanciju'. Skoro deset godina nakon njihovog prvog koncerta vrijeme je da netko javno postavi pitanje gdje prestaje umjetnost, a počinje bezobzirno reproduciranje štetnih obrazaca koji su dio svih pora našeg društva?", zaključuju iz MAZ-a.

Upozoravaju kako je današnja "satira" na ovim prostorima izgubila je funkciju političke poruke i postala odraz društva u kojem živimo. Kaštelanski karneval pod velom satire rekonstruira premlaćivanje grupe srpskih navijača na splitskoj Rivi, godinu nakon što su se smijali spaljivanju LGBT slikovnice. Tekstovi Mortal kombata pod velom satire zapravo prepričavaju bolnu žensku svakodnevicu - u zadnjih 10 godina u Hrvatskoj ubijeno je gotovo 300 žena, dok se godišnje prijavljuje između 11 i 17 tisuća slučajeva nasilja u obitelji. Mislite li da je i žrtvama ovaj tekst smiješan?

Zapravo je jednako "smiješno" kao i kaštelanska karnevalska "zezancija" - samo onima koji se svoje šovinističke, homofobne ili nacionalističke stavove ne usude reći javno.

Ključne riječi: nasilje, glazba
<
Vezane vijesti