H-Alter
Foto: arts.uottawa.ca<span class="_r3"><a data-ved="0CAYQjB0" href="http://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAYQjB0&url=http%3A%2F%2Farts.uottawa.ca%2Flettres%2Fpersonnes%2Fjoubert-lucie&ei=EjdaVP7MA-mV7AbV7IDYDw&bvm=bv.78677474,d.d2s&psig=AFQjCNHOt2Utg9OqG0Wy_2GuBZAhjbhuLw&ust=1415284722379205" class="_ZR irc_hol"><span dir="ltr" class="irc_ho"></span></a></span><span class="_r3 irc_msc"><a data-ved="0CAgQhxw" href="https://www.google.hr/search?q=lucie+joubert&client=firefox-a&sa=X&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=sb&biw=1920&bih=969&tbm=isch&tbs=simg:CAQSZAnvK58kpLllgRpQCxCo1NgEGgIIFwwLELCMpwgaPAo6CAISFKMYohi5DqcYphj0GcsP2x7_1F6QYGiB7_1xTh4np25v2YaJLljLNVi58Bomv-oI_1xlL1cBsJiPQwham3CXwo9484" class="_ZR irc_msl"><span class="irc_idim"></span></a></span>Foto: arts.uottawa.caKnjiga koja se bavi jednim od posljednjih feminističkih tabua: odlukom žene da nema djecu. "Moja knjiga je dobro prihvaćena, između ostalog zato što je vidljivo da ne pišem protiv majčinstva nego želim ponuditi novi pogled", kazala je za H-alter autorica Lucie Joubert.

"Jesu li one nevjerojatno zaposlene, užurbane, nedovoljno organizirane ili jednostavno sebične? Jesu li kukavice, bahate, arogantne, umišljene, zle maćehe, mahnite vještice ili jadne usamljene usidjelice? Vrednuju li one svoje vrijeme, svoje zauzetosti i svoje tijelo više od drugih? Jesu li, o kako je to nevjerojatno, prepametne žene koje odbijaju dati svoj dug društvu ili, kakve li strahote, naciji? Iskreno, jesu li žene koje su odlučile ne imati djecu normalne?“

"Bilo je nekoliko studentica koje su napisale da ih majčinstvo ne zanima ali osjećaju pritiske sa svih strana“Na taj je način povjesničarka Andrea Feldman otvorila svoje izlaganje u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića 4.11, na predstavljanju knjige S onu stranu dječjih kolica. Autorica je Kanađanka Lucie Joubert iz pokrajine Québec. Ovaj tekst žanrovski udovoljava kriterijima eseja a tematski se odnosi na "jedan od posljednih feminističkih tabua“, onaj o (ne)bivanju majkom, kako je rečeno na predstavljanju knjige o kojoj je uz Joubert i Feldman govorila i antropologinja Željka Jelavić.

"Moja knjiga je dobro prihvaćena, između ostalog zato što je vidljivo da ne pišem protiv majčinstva nego želim ponuditi novi pogled. Žene nesvjesno percipiraju neke društvene datosti, npr. žene vaših godina neprestano slušaju o tome da je normalno željeti biti majkom“, kazala je za H-alter autorica koja je za ovu knjigu dobila uglednu kanadsku književnu nagradu Prix du livre d'Ottawa, 2011. godine.

s_onu_stranu_djecjih_kolica.jpg

Autorica je redovita profesorica na Sveučilištu u Ottawi. Predaje, između ostalog, feminističke teorije, žensko pismo na francuskom jeziku i suvremenu kvebečku književnost. Inspiraciju za knjigu dobila je kada je svojim studenticama zadala esej o nečemu što im je posebno blisko i važno a da ima veze s feminizmom. Na temelju dobivenih radova, kao prioritetna tema "iskočila“ je problematika majčinstva. "Bilo je nekoliko studentica koje su napisale da ih majčinstvo ne zanima ali osjećaju pritiske sa svih strana“, objasnila je tijekom svog govora o knjizi Joubert.

"Feminizam je bitan svugdje ali ima društava koja su više ili manje patrijarhalna, koja imaju veći ili manji dio puta pred sobom. Znate, nama u Québecu često predbacuju da se nemamo što žaliti ali treba se boriti za to da feminizam i jednakost budu uspostavljeni na razini cijelog svijeta“, dodala je za H-alter Lucie Joubert.

20 posto žena u SAD-u i razvijenim zemljama ne žele imati djecu. To je 10 posto više u odnosu na sedamdesete godine prošlog stoljećaNa izlaganju je rečeno da danas postoji 20 posto žena u SAD-u i razvijenim zemljama koje ne žele imati djecu. To je 10 posto više u odnosu na sedamdesete godine prošlog stoljeća. Polazeći od svog osobnog, intimnog iskustva jedne od takvih žena, autorica je pokušala zahvatiti širu sliku. Naumila je analizirati načine na koje različiti društveni pritisci mogu utjecati na individualnu odluku svake žene te obuhvatiti različite vrste stereotipa koji postoje o ženama čije želje ne uključuju roditeljstvo.

Kuriozitet koji prati objavu knjige je činjenica da je prvi prijevod bio na hrvatskom jeziku a prijevod na engleski još je u tijeku. Nije poznato je li to plod slučajnosti, individualnih napora ili nečeg trećeg ali hrvatski je kontekst zasigurno dobra ishodišna točka za debatiranje o ovoj temi. Nedavno je na portalu Libela objavljen autorski članak u kojem je dana jedna osobna i ponešto "pomaknutija“ perspektiva majčinstva u odnosnu na dominantne ideje o toj problematici. Ako je suditi po reakcijama na taj tekst, ima logike u činjenici što je Lucie Joubert došla govoriti o svojoj knjizi u Hrvatsku.

aem_copy66667.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta "Socijalna pravda" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija). 

Ključne riječi: feminizam, djeca
<
Vezane vijesti