Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije promijenio je svoj zaključak vezan uz izvješće o radu Upravnog vijeća Hine

Odbor je naime, na sjednici sredinom travnja raspravio Godišnje izvješće o radu Upravnog vijeća Hine od 1. svibnja 2010. do 30. travnja 2011. s nadopunom izvješća od 1. svibnja do 31. prosinca prošle godine. Kao svoje zaključke Hrvatskom saboru je predložio da ne prihvati to izvješće te da Upravno vijeće obveže da razriješi ravnateljicu Hine i imenuje vršitelja dužnosti ravnatelja.

Sabor je na plenarnoj sjednici raspravio izvješće, ali o njemu nije glasovao odlučivši pričekati očitovanje Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav o drugom zaključku Odbora za medije, kojim se predlaže Saboru da Upravno vijeće obveže da razriješi ravnateljicu Hine. Odbor za Ustav bi se, kako je najavljeno, o tome trebao očitovati na sutrašnjoj sjednici. Promjenu zaključka Odbora za medije na početku današnje sjednice predložio je član tog odbora Josip Kregar (SDP).

"Moj je dojam da postoji argumentacija po kojoj će Odbor (za Ustav) donijeti zaključak i ne bi bilo dobro da se to desi pa predlažem da tu točku 2. u sadašnjem obliku zamijenimo s drugom, nespornom formulacijom u kojoj tražimo promjenu Upravnog vijeća Hine, a ne ravnateljice. To je manje dobro po meni, ali je rješenje koje nam ipak ubrzava proceduru jer je alternativa da taj zaključak bude jednostavno izbrisan", obrazložio je Kregar svoj prijedlog.

Ocijenio je da će se izmjenom tog zaključka udovoljiti zahtjevima Odbora za Ustav, ali i da će se postići ono što je, kako je rekao, bila i izvorna namjera Odbora za medije - tražiti konzekvence za činjenicu da izvješća o radu nisu prihvaćena.

O Kregarovom prijedlogu članovi Odbora glasovali su na samom kraju sjednice, jednoglasno ga prihvativši (nazočni su bili članovi iz SDP-a i HNS-a te predsjednik Odbora Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista, kao jedini predstavnik oporbe).

Goran Beus Richembergh (HNS), koji je na ranijoj sjednici odbora i predložio danas promijenjeni zaključak, rekao je kako bi načelno bio protiv promjene njegova zaključka, ali da tome ipak daje potporu, s obzirom da je predsjednik Upravnog vijeća Hine sazvao sjednicu tek za 24. svibnja, a na dnevnom redu nema ni riječi o stanju upravljanja Hinom i odgovornosti ravnateljice.

"Kad je to već tako onda sam za ovaj prijedlog", rekao je. Apelirao je ujedno na predsjednika Odbora Vukšića da se potrudi kako bi o novom zaključku Sabor glasovao sutra, "jer nas plenarna sjednica čeka radi formulacije ovog drugog zaključka".

Također je apelirao i da se istovremeno svi potrude da Tajništvo Sabora odmah obavijesti vladu o promjeni zaključka, napominjući kako prema Zakonu o Hini vlada mora odmah pokrenuti postupak imenovanja članova Upravnog vijeća. "Potpuno smo svjesni da će ravnateljica Hine s kojom nismo zadovoljni s time dobiti jedno dva mjeseca da bude tamo gdje jest i da nam se svima smije u brk", poručio je Richembergh.

Ključne riječi: Hina
<
Vezane vijesti