Foto: PixabayFoto: PixabaySrednjoškolka Jody Bell napravila je internetsku stranicu In Case Of Deportation (I.C.O.D.), za pomoć djeci i tinejdžerima koji su rođeni u SAD-u, a čiji roditelji ili skrbnici mogu biti u opasnosti od deportacije. "Stranicu sam pokrenula u drugom razredu srednje škole, jer sam primijetila da su mnogi moji vršnjaci zabrinuti zbog potencijalne deportacije njihovih nedokumentiranih roditelja. Osjećali su se nemoćno, bili preplavljeni i zbunjeni, nisu znali kome se obratiti za pomoć. I.C.O.D. ima za cilj da se ta djeca osjećaju više pod kontrolom, da prepoznaju što i kako mogu napraviti", objašnjava Bell.

Stranica je namijenjena djeci od osam do osamnaest godina, i sadrži posebne odjeljke za emocionalnu podršku, pravnu pomoć, dostupne odvjetnike i zagovaračke prakse, te "plan pripremljenosti djece" za raspravu s roditeljima u slučaju nagle deportacije. 

"Dolazili bi kod mene i drugih srednjoškolskih prijatelja s ovim pitanjima, jer im je bilo neugodno razgovarati s odraslima o pravnom statusu svojih roditelja. Mnogi su smatrali da su nemoćni, nisu podržani i čak uopće nisu bili poučeni o deportaciji kao o temi", komentirala je Bell, koja je odlučila stvar preuzeti u svoje ruke. 

Bell je tako 2017. godine pokrenula internet stranicu na kojoj se mogu pronaći brojne, mnogima itekako potrebne informacije o deportaciji, ali i zabrinjavajuće statistike, poput ove koju prilažemo na dnu teksta. Stranicu i dalje vode i održavaju srednjoškolci i srednjoškolke.

Foto: I.C.O.D. Foto: I.C.O.D.
Ključne riječi: SAD, solidarnost, migracije
<
Vezane vijesti