Foto: M.K.Foto: M.K.Nećemo valjda ograničavati poduzetničke inicijative glupim propisima.

Na za sad jedinom mostu koji povezuje majušni Trogir i nekad divan otok Čiovo, nedavno smo doživjeli školsku demonstraciju Wöhlerovih krivulja i Hookovog zakona uživo, jer je netko procijenio da može preko njega proći opterećen većom težinom od deklarirane pa su neki spojevi popustili, a most – jedini most – bio zatvoren kraće vrijeme. Do idućeg sitno-građevinskog pothvata kad se možda saspe u kanal, ali što ćemo, nećemo valjda ograničavati poduzetničke inicijative glupim propisima.

Iz uvjeta za investiciju u međuvremenu je ispala sanacija nuklearnog otpada na lokaciji, ali zašto cjepidlačiti - danas jesmo, sutra nismo, a kapital ne čekaNeki je Trogiranin možda posegnuo za čašom vode, da se osvježi i trgne iz noćne more pohlepe, ali voda u njegovoj čaši, s jedinog lokalnog izvora – rječice Jadro - bila je mutna. Navodno ni takva nije štetna za zdravlje nego samo oku i nosu odbojna, ali nepovjerljivi Trogiranin ipak žedan sjeda u poluraspadnuti Prometov autobus koji ga vozi kraj bivšeg Jugovinila u Kaštelima, na čijem će zemljištu, kako ponosno objavljuju lokalni političari, uskoro krenuti turističko-poslovna izgradnja koja će "otvoriti mnoga radna mjesta".

Iz uvjeta za investiciju u međuvremenu je ispala sanacija nuklearnog otpada na lokaciji, ali zašto cjepidlačiti - danas jesmo, sutra nismo, a kapital ne čeka. Sa stare magistrale u prolazu gleda sasušene borove i tradicijske naseobine 21. stoljeća jedine splitske park-šume Marjan, jedinstvenog lokalnog kulturnog i prirodnog okoliša gdje će uskoro moći uživati u paint-ballu i "pogledu na Italiju" s novoizgrađenog vidikovca na ni 200 metara visokom brdašcu.

Sretan je što je Split napokon dobio neki europski projekt, one s primjedbama na proceduru odlučivanja i sam planirani sadržaj smatra zlobnicima. Dišpet, ovo-ono. Bezveze. Valjda su kolektivno živčani od smrada u kojem žive i živjet će još narednih par mjeseci zbog sanacije jedinog, a desetljećima nekontroliranog odlagališta otpada, Karepovca, pa im onako suznih, upaljenih očiju i izgrebana grla, sve smeta.Uostalom, cijeli će svijet uskoro kolabirati, kažu, pa što onda ikog ovdje sprječava da na svojoj djedovini, dok još može, prekine prirodan vodotok, spoji kanalizaciju na potok i iskrca šutu u gaj? 

Ne razumiju progres. Za razliku od, recimo, vrijednih turističkih djelatnika čiju reklamu Trogiranin gleda u izlogu u prolazu: Kornati – private island, private beach, private dolphins. Free parking.Tako se trguje baštinjenim prostorom, tako! Zašto toga nema, recimo, na Drveniku Malom? Je li se u domovinu (?) slilo 10 milijardi kuna/eura/čega već od prošlogodišnje sezone? Je. Zar ima drugog načina?

Nema. Jedini način. Klecnu mu koljena od misli na ogromno bogatstvo i vrijednog unuka koji vozi izletnički kombi na Plitvice. Tamo također nekakvi stručnjaci govore o prebukiranosti, zagađenju, štoviše, o doslovnom sranju u tanjur iz kojeg jede cijeli taj kraj, ali što je to 276 cfu/100 ml? Ništa. Što je uopće cfu? Da stručnjaci! Sitne duše. Samo da sad onim snobovima iz UNESCO-a nekako objasnimo da nas ne skinu s liste i novac će nastaviti padati s neba. Pa da.

Uostalom, cijeli će svijet uskoro kolabirati, kažu, pa što onda ikog ovdje sprječava da na svojoj djedovini, dok još može, prekine prirodan vodotok, spoji kanalizaciju na potok i iskrca šutu u gaj? Nećemo se sad praviti pametni. Ipak smo sami sebi jedini. Samo ljubav.

aem_copy23328.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti