Hrvatsko novinarsko društvo: odluka o odbijanju prijenosa koncesije za Radio 101 donesena je još ranije, a vlast ima političkih motiva da zaustavi Radio 101

Odluka Vijeća za elektroničke medije da ne odobri prijenos koncesije zagrebačkom Radiju 101 dovodi ovaj kultni radio pred prag likvidacije, a dvadeset i troje zaposlenih novinara koji su posljednjih šest mjeseci radili za minimalnu plaću (a prethodni višemjesečni rad im nije plaćen) u potpuno neizvjesnu situaciju.

Realizacijom ponude Media servisa od 15,1 milijuna kuna za kupnju Stojedinice bile bi isplaćene plaće bivših i sadašnjih novinara, prema sudskoj odluci bili bi isplaćeni i ostali vjerovnici među kojima bi najviše novca dobila država - više od 9 milijuna kuna.

Zagrebački 101 je posljednjih mjeseci, iako nikad nije radio s manje zaposlenih novinara, uspio uvelike podići slušanost Radija. Taj je radio ponovno uspio izboriti mjesto koje je godinama držao u devedesetim godinama prije svega kao kritički informator i beskompromisni analitičar društvenih zbivanja. Takvih je radija vrlo, vrlo malo pa ovo društvo mora voditi računa o tome da besmislenim odlukama ne uništava i one rijetke medije koji još uvijek rade ono što je smisao novinarstva - oblikovanje kritičke javnosti na dobrobit građana ove zemlje.

Društvo mora voditi računa o tome da besmislenim odlukama ne uništava i one rijetke medije koji još uvijek rade ono što je smisao novinarstva - oblikovanje kritičke javnosti na dobrobit građana ove zemlje

Hrvatsko novinarsko društvo smatra da je odluka o odbijanju prijenosa koncesije za Radio 101 donesena još ranije i sumnja da vlast ima političkih motiva da zaustavi Radio 101. Hrvatsko novinarsko društvo traži od svih odgovornih da hitno na zadovoljavajući način razrješe nastalu situaciju. Smatramo da je nova zakonska odredba o zabrani prijenosa radijskih i televizijskih koncesija skroz neodrživa ako se odnosi na svaku kupnju radija ili televizija pa i onu u kojoj se zadržavaju iste programske osnove.

Zašto bi bilo tko kupovao i dokapitalizirao televiziju ili radio ako ne može dobiti koncesiju? Radio 101 možda je tek prvi slučaj ali bi ovakva zabrana mogla dovesti do značajnog urušavanja tržišta elektroničkih medija. Društvena šteta bit će ogromna.

S obrizom na vrlo različite interpretacije sporne zakonske odredbe, HND traži od saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav da protumači odredbu o zabrani prijenosa koncesije u donesenim izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima. Ako je tumačenje takvo da se odnosi na svaku kupoprodaju elektroničkih medija - HND zahtijeva novu hitnu izmjenu tog zakona na rujanskoj sjednici Hrvatskog sabora.

<
Vezane vijesti