prtscprtscSve koji misle da samoprijegorni angažman prethodnog ministarstva kulture, onog SDP-HNS-ovog, oko izrade i stavljanja u javnu raspravu nove medijske strategije, kao i pomoći u radu neprofitnih medija definitivno pada na smetlište historije, potrebno je osokoliti.

Dobro upućeni novinari kažu da će slaganje nove koalicije između HDZ-a i Mosta ići znatno lakše nego prije desetak mjeseci, a već se može ćuti i da je Andrej Plenković prihvatio prve Petrovljeve uvjete.

Sve koji misle da samoprijegorni angažman prethodnog ministarstva kulture, onog SDP-HNS-ovog, oko izrade i stavljanja u javnu raspravu nove medijske strategije, kao i pomoći u radu neprofitnih medija time definitivno pada na smetlište historije, nužno je osokoliti. Naime, i HDZ i Most "Donijet ćemo sveobuhvatnu Medijsku strategiju"daju čvrste garancije da će medijska strategija biti donesena, i da će neprofitni mediji opet cvjetati u Lijepoj Našoj!

Bacimo li pogled na stranački program kojim je HDZ pobijedio na izborima jasno i nedvosmisleno kaže:

"Donijet ćemo sveobuhvatnu Medijsku strategiju koja će uključiti zakonodavne, medijske, društvene i kulturološke nužnosti jednog zrelog demokratskog društva, uvažavajući u svakom trenutku nespornu važnost i ulogu medija. U izradu strategije uključiti ćemo javnost i novinarsku struku te provesti temeljitu javnu raspravu. Također, slijedit ćemo zakonodavnu praksu iz najrazvijenijih europskih demokracija te preporuke EU institucija. Na temeljima strategije aktualizirat ćemo paket medijskih zakona (Zakon o medi"Zalagat ćemo se za medijsku politiku koja će poticati pluralizam"jima, Zakon o elektroničkim medijima itd.)"

Osim toga:

"Zalagat ćemo se za medijsku politiku koja će poticati pluralizam, profesionalnost i raznolikost medija te inzistirati na poštovanju medijskih sloboda. Transparentan, demokratski i potpuno slobodan rad medija omogućuju kritičnost i preispitivanje svih oblika vlasti, uvjetuju njezinu veću odgovornost, jamči otvoreniju praksu vladanja te posljedično djelotvorniju demokraciju. U suvremenim demokratskim društvima mediji su i sredstva javne rasprave nužne za ostvarivanje demokratičnosti i pluralizma. "Vraćanje financijske potpore neovisnim medijima"Povjerenje u medije, novinarsku profesiju i novinare može se izjednačiti s povjerenjem u institucije."

Osim stranačkog, na HDZ-ovom službenom sajtu ponuđen je i osobni program njihova "proevropskog" predsjednika, Plenkovića. U njemu on vlastitom vjerodostojnošću dodaje težinu stranačkom proglasu vlastite (zločinačke) organizacije:

"Mediji, kao važan dio kreativnih industrija, iznimno su važni za razvoj demokratskih i pluralnih društava. Stoga treba razvijati politike koje će poticati pluralizam, profesionalnost i raznolikost medija te inzistirati na poštovanju medijskih sloboda."

Što to sve skupa znači za neprofitne medije, odnosno za 3. program HRT-a i HR-a čije smo važnosti, kvalitete i utjecaja postali potpuno svjesni "Potpora medijima koji djeluju u cilju jačanja civilnog društva"tek nakon što im je ukinut program javne potpore i što su osakaćeni na različite druge načine, čitamo pak u Mostovom predizbornom programu:

"Smjernice programa kulture Most NL za parlamentarne izbore 2016: (...)

  • Vraćanje financijske potpore neovisnim medijima uz sagledavanje i redefiniranje uvjeta suradnje; potpora 3. programu HTV i 3. programu HR , uz uvažavanje neovisnosti uredničke autorske i intelektualne slobode, te različitosti uvjerenja
  • Potpora medijima koji djeluju u cilju jačanja civilnog društva, medija koji potiču i zadovoljavaju demokratske i kulturne potrebe građana."

Mostovi će budući ministri, dakle, u budućem sastavu Plenkovićeve vlade biti spremni jednako revno "vratiti" financijsku potporu neovisnim medijima kao što su je bivši Mostovi ministri, u Orešković-Karamarkovoj vladi, bili spremni revno ukinuti.

Zaključimo u shakespeareovskom duhu: medijska reforma je mrtva - živjela medijska reforma!


 

logo_projekt_copy37492.jpg

Ovaj tekst izrađen je u partnerstvu s Osservatorio Balcani e Caucaso  za projekt  European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) i sufinanciran sredstvima Europske komisije. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Udruge za nezavisnu medijsku kulturu i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske komisije.

<
Vezane vijesti