"Glas Istre" jučer je izišao s gotovo praznom naslovnicom na kojoj je u gornjem dijelu blijedim velikim slovima otisnuto "Šest stupaca gromoglasne bjeline" ispod kojih je ostao prazan prostor, čime je redakcija upozorila i na kršenja radnih i profesionalnih prava u vlastitoj kući

U dnu naslovnice crnim sitnim slovima među ostalim je otisnuto je da su Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), u povodu Svjetskog dana slobode medija, upozorili na sve lošiji položaj novinara te da su ih pozvali da se odupru uništavnju profesije i srozavanju kvalitete medija.

Većina članova podružnica Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva Glasa Istre jučer je na zajedničkom sastanku u redakciji odlučila bojkotirati poziv Uprave Glasa Istre novine d.o.o. o izjašnjavanju o predloženom novom glavnom uredniku Ranku Borovečkom koje je predviđeno za sutra i prekosutra.

"Na ovaj čin odlučili smo se zbog toga što je novi nakladnik jedinog istarskog dnevnika Glasa Istre od prvog dana kršio procedure, zakone i pravila koji reguliraju radni i profesionalni status zaposlenih u redakciji te naš bojkot nema veze sa samom predloženom osobom. Imenovanje osobe izvan redakcije za novog glavnog urednika ocjenjujemo kao krajnji potez Uprave u pokušaju zastrašivanja i discipliniranja novinara. Uprava prethodno o svojoj odluci nije obavijestila, a kamoli obrazložila svoju odluku redakciji, čime je iskazala podcjenjivački odnos prema vlastitim djelatnicama", zaključeno je na sastanku.

Dosadašnja je uprava odgovorna za poslovnu propast tvrtke Glas Istre d.o.o. , a za što nije odgovarala, štoviše, i dalje vodi tvrtku, a odgovornost i posljedice priznatih 110 milijuna kuna duga prebacuje na zaposlene. U tom smislu jednostranom i prethodno neobrazloženom odlukom o izboru novog glavnog urednika Uprava prebacuje odgovornost na redakciju, a amnestira sebe za besramno poslovanje u kojem su novina i svi njeni djelatnici tajno založeni i iskorišteni za uske privatne interese većinskih vlasnika i Uprave.

Nakladnik je u prethodna dva mjeseca pod izlikom štednje i saniranja enormnih dugova smanjio do 40 posto plaće novinara i uveo niz drugih restrikcija koje otežavaju normalan rad i profesionalni dignitet novinarskom poslu, otkazao suradnju honorarnim suradnicima, nije produžio ugovore na određeno vrijeme novinarima, redaktorima i fotoreporterima, a istovremeno namjerava zaposliti novog glavnog urednika.

Ključne riječi: prava novinara, glas istre
<
Vezane vijesti