Foto: Novossti.comFoto: Novossti.comIako se novinarka Nataša Škaričić pred zagrebačkim Županijskim sudom još jednom izborila za pravdu, njen poslodavac i dalje ne poštuje pravomoćnu sudsku presudu. Štoviše, slučaj sportske novinarke Romane Eibl dokazuje da "Europapress Holding" i dalje krši prava svojih novinara.

Iako se krajem listopada Nataša Škaričić, novinarka Slobodne Dalmacije, pred zagrebačkim Županijskim sudom još jednom izborila za pravdu, njen poslodavac i dalje ne poštuje pravomoćnu sudsku presudu. Naime, 25. listopada ove godine zagrebački Županijski sud potvrdio je presudu Općinskog radnog suda koji je u ponovljenom postupku zaključio da je ugovor o autorskoj suradnji zapravo ugovor o radu i to za mjesto pomoćnice glavnog urednika, te da je imao obvezu plaćanja doprinosa. Kako stoji u presudi, poslodavac je Škaričić u roku od osam dana od donošenja presude morao isplatiti novčane zaostatke i vratiti je na mjesto pomoćnice glavnog urednika Slobodne Dalmacije.


Nataša Škaričić

natasa-skaricic.jpg natasa-skaricic.jpg

"Iako je Slobodna Dalmacija presudu zaprimila 30. listopada, moj poslodavac se još uvijek nije očitovao. Zbog toga sam jutros Mladenu Bajiću, glavnom državnom odvjetniku, podnijela kaznenu prijavu", rekla je Škaričić na današnjoj konferenciji za medije. Kako je objasnila, u međuvremenu je Slobodnoj Dalmaciji poslala službeni upit, no do današnjeg dana nije dobila nikakav odgovor.

Nataša Škaričić: Iako je Slobodna Dalmacija presudu zaprimila 30. listopada, moj poslodavac se još uvijek nije očitovao. Zbog toga sam jutros Mladenu Bajiću, glavnom državnom odvjetniku, podnijela kaznenu prijavu

Podsjetimo, Nataši Škaričić, ovogodišnjoj dobitnici HND-ove nagrade za novinarku godine, u Slobodnoj Dalmaciji je 2009. uručen otkaz. Premda joj razlozi za otkaz nikad nisu priopćeni, za pretpostaviti je kako se isti kriju u činjenici da je ova novinarka odbila naputak da prestane pisati o tadašnjoj reformi zdravstva Darka Milinovića, koji je donesen temeljem dogovora glavnih urednika s Ivom Sanaderom da će mediji o reformi pozitivno izvještavati.

Da Ivo Sanader nije jedina osoba koja je imala ambiciju uređivati EPH-ova izdanja, dokazuje i slučaj novinarke Romane Eibl koja je do prije dvije godine obnašala funkciju urednice sportske rubrike u Jutarnjem listu. "Premda nemam čvrste dokaze, vjerujem da je moja sudbina skrojena zahvaljujući suradnji Ninoslava Pavića i Zdravka Mamića. Prije dvije godine, netom nakon što sam potpisala novi ugovor za obnašanje mandata urednice rubrike sport, Dinamo je dospio u Ligu prvaka. Najednom su u Jutarnji list počeli pristizati paketi besplatnih ulaznica za ogled s Real Madridom, a Mamić postaje prava zvijezda. U nedjeljnom izdanju Jutarnjeg lista trebao je izići veliki intervju s njim, no kasnije saznajem da ga je Mamić uvjetovao mojim otkazom", rekla je Eibl na današnjoj konferenciji.

romana_eibl_foto_hrt.jpg romana_eibl_foto_hrt.jpg

Podsjetimo, višestruka dobitnica novinarskih nagrada Romana Eibl, Mamića je u dva navrata tužila za klevetu. U oba slučaja su potpisali nagodbu, no prilikom potpisivanja druge nagodbe, Mamić je njenom odvjetniku poručio "živim za dan kada ću je vidjeti da puže na koljenima".

Uskoro se Mamićev plan počeo realizirati. Mladen Pleše, glavni urednik Jutarnjeg lista, Eibl je počeo uvjeravati da je predobra novinarka da bi se bavila uredničkim poslom "'Bolje je da pišeš i pripremaš novinara Sinišu Sušeca jer je on predodređen da jednog dana postane glavni urednik Sportskih novosti', rekao mi je Pleše". Eibl se nastavila baviti novinarskim poslom no u proljeće ove godine je dobila otkaz bez pismenog obrazloženja. "Usmeno su mi rekli da sam loša i lijena novinarka iako sam dobitnica brojnih nagrada. Nedugo nakon što sam dobila otkaz saznala sam da se Mamić u to doba u nekoliko navrata sastao s Ninoslavom Pavićem. Navodno je svoju financijsku pomoć EPH-u uvjetovao mojim otkazom", rekla je novinarka koja je također podnijela tužbu protiv poslodavca.

Romana Eibl: Nedugo nakon što sam dobila otkaz saznala sam da se Mamić u to doba u nekoliko navrata sastao s Ninoslavom Pavićem. Navodno je svoju financijsku pomoć EPH-u uvjetovao mojim otkazom

Da su priče Škaričić i Eibl samo dio onoga što se svakodnevno događa u medijskim vodama, potvrdila je Jadranka Apostolovski, predsjednica udruge Mobbing. "Novinari se najčešće žale da se njihovi prilozi ne objavljuju ili se objavljuju sa značajnom intervencijom urednika. Bivaju smijenjeni, zastrašivani, a među kolegama vlada strah da i sami ne ostanu bez posla pa im rijetko kada pruže pomoć. U javnosti se stječe dojam da postoji sprega izdavača i urednika s kapitalom i kriminalom, da njihovo vlasništvo nije transparentno, a funkcioniranje usklađeno sa Zakonom o medijima", rekla je Apostolovski koja je hrabrost Nataše Škaričić nazvala pionirskim doprinosom u zaštiti prava novinara u Hrvatskoj.

Na pitanje novinara zašto se Hrvatsko novinarsko društvo ne oglasi priopćenjem u kojem bi osudilo postupke EPH, baš kao što je to napravilo u slučaju portala Dnevno.hr, Zdenko Duka, predsjednik HND-a odgovorio je kako se reagira u pojedinačnim slučajevima. "Generalno nisam protiv EPH jer je tamo zaposlen velik broj ljudi koji profesionalno obavljaju svoj posao", zaključio je Duka.

Ključne riječi: eph, prava novinara
<
Vezane vijesti