Foto: ORaHFoto: ORaHEuroparlamentarni zastupnik Davor Škrlec jučer je bio domaćin u Bruxellesu na raspravi o suradnji država članica Europske unije i trećih zemalja po pitanju korištenja obnovljivih izvora energije, na kojoj se govorilo o neistraženim prilikama, ali i budućim mehanizmima regionalne suradnje

Zastupnik ORaH-a održao je pozdravni govor u kojem se osvrnuo na novi strateški okvir Energetske unije, kao i na strateški dokument Zelene energetske unije kluba zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu. Zeleni se prije svega zalažu za smanjenje uvoza fosilnih goriva korištenjem obnovljivih izvora energije, a zastupnik Škrlec je ovom prilikom naglasio važnost regionalne suradnje.

"Europska unija troši više od milijun eura dnevno na uvoz energije. Državama članicama potrebno je dati podršku ne samo u izgradnji elektroenergetskih sustava i usklađivanju proizvodnje obnovljivih izvora energije, već i u samoj koordinaciji energetske politike. Ova strategija treba potaknuti lokalne i nacionalne vlasti, građane, a posebno investitore da ulažu u nove sustave proizvodnje obnovljivih izvora energije, izgradnju interkonekcija i elektrifikaciju transporta. Analize pokazuju kako će samo takav pristup osigurati građanima i gospodarstvu jeftiniju energiju", rekao je Škrlec.

Glavni ciljevi jučerašnjeg susreta bili su predstavljanje rezultata projekta BETTER, uključujući sintezu studija slučaja u tri regije - Sjevernoj Africi, Turskoj i zemljama zapadnog Balkana, zatim iznošenje mogućnosti i perspektive mehanizama suradnje u pomaganju Europi da ostvari svoje OIE ciljeve u 2020. godini, te ukazati na plan politika i akcijske planove usmjerene na konkretne studije slučaja pojedinih regija. Također se razgovaralo i o dugoročnoj koristi koja se može ostvariti putem međusobne energetske suradnje, kao i o potencijalnim socio-ekonomskim i ekološkim prednostima za Europsku uniju i susjedne zemlje.

Osim zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca, o prednostima i izazovima suradnje na konferenciji su govorili i članovi konzorcija projekta BETTER, predstavnici regionalnih inicijativa Euromediteranske regije, dionici EU-a i trećih zemalja te hrvatski veleposlanik u Kraljevini Belgiji Mario Nobilo.

<
Vezane vijesti