Na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba je započela rasprava o proračunu za 2014. godinu

Proračun je veći za 110 milijuna od prvotno najavljenog i sada iznosi 7 milijardi kuna. U odnosnu na rebalansirani proračun za ovu godinu, proračun je nešto manji, a njegovo povećanje osigurala su sredstva od komunalnog doprinosa te prihoda od decentraliziranih funkcija.

Amandmani kluba zastupnika SDP-a nisu prihvaćeni, a predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić smatra da je svaki proračun prilika da se ukaže na probleme, a uloga grada je da omogući razvoj i štiti slabije, kako bi u ovom gradu svaki stanovnik imao šansu za uspjeh, posao, krov nad glavom, dostojanstvenu starost, zato su predložili svoje amandmane.

"Upravo zbog toga je klub SDP-a predložio 115 milijuna kuna razvojnih amandmana, razvojnih za ljude, za djecu, za mlade, za one kojima je pomoć najpotrebnija, za zaštitu hrvatskih branitelja i zaštitu starih i nemoćnih osoba", rekao je Bernardić te nadodao da zbog toga što amandmani nisu prihvaćeni, SDP neće podržati ovaj proračun.

Inače, svoje amandmane su povukli članovi HSLS-a i HSS-a jer ih je gradonačelnik Milan Bandić prihvatio i uvrstio u svoj prijedlog proračuna.

HDZ-ov zastupnik i potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić obrušio se na proračun za iduću godinu. Istaknuo je kako on nije ni socijalan, ni uravnotežen ni razvojan, a što se tiče amandmana, usvojeni su samo oni od koalicijskih partnera. Dodaje i kako kad nemaš ideju privući investitore i namaknuti proračun, uzimaš od građana.

"Sve proračunske poteškoće i iznimno visoke komunalne naknade proizlaze iz neorganiziranog vođenja Holdinga, gdje prevladavaju privatni interesi. Dobro ste me čuli, privatni interesi", rekao je Mikulić i dodao da u Zagrebu vlada apsolutni nered i jedna kaotična situacija.

"Vodovod i odvodnja imaju posao čišćenja i održavanja infrastrukture i to obavljaju dva privatna trgovačka društva. Podijelili su grad na jedan dio, zapadni i istočni i što rade? Dijele plijen. A mi imamo trgovačko društvo, koje ima ljude i strojeve za to raditi", naglasio je Mikulić.

Dodaje da je sramotno da Zagreb još uvijek nije u stanju ispostaviti jedan račun za sve usluge, da je proračun je zarobljenik Zagrebačkog holdinga te da se svaka posljedica nerada u Holdingu, plaća iz cijene komunalnih usluga. Zato je, ističe, Zagreb pri vrhu po skupoći režija i komunalnih usluga. "To je realna posljedica katastrofalnog vođenja grada i zato mi kao klub nećemo podržati proračun", zaključio je Mikulić.