"Proračun je prilika da se trasira put za razvoj grada kako bi svatko imao šansu na uspjeh, posao i krov nad glavom i da se zaštite oni kojima je to najpotrebnije", kazao je Bernardić

Proračun grada Zagreba za 2014. godinu bit će sedam milijardi, 1,6 posto veći u odnosu na onaj rebalansirani 2013. godine. Tako su glasovali danas zastupnici u Gradskoj skupštini sa 27 glasova za, a dodatnih 110 milijuna kuna u odnosu na prijedlog o kojem se raspravljalo na prošloj sjednici, pojasnio je pročelnik gradskog Ureda za financije Slavko Kojić. - 110 milijuna kuna izdvojiti će se iz komunalnog doprinosa (20 milijuna) i iz decentraliziranih sredstava (90 milijuna) - pojasnio je pročelnik Kojić.

Taj će se novac pak planski potrošiti kako je to planirano amandmanom gradonačelnika Milana Bandića i to na mjesnu samoupravu, odnosno za male komunalne akcije (34 milijuna kuna), Muzičku akademiju (15,5 milijuna), za predškolski odgoj (14 milijuna), za uređenje zgrade Gradske uprave (13 milijuna).

Iako je gradonačelnik prihvatio većinu predloženih amandmana klubova zastupnika na prijedlog proračuna, najlošije su prošli SDP-ovci čija je većina amandmana u iznosu od 115 milijuna kuna odbačena. Proračun je prilika da se trasira put za razvoj grada kako bi svatko imao šansu na uspjeh, posao i krov nad glavom i da se zaštite oni kojima je to najpotrebnije - kazao je Bernardić. Kratku raspravu izazvala je stavka kojom se planiraju plaće u Gradskoj upravi, koju je kritizirao nezavisni zastupnik Valdimir Ferdelji - Proračun za 2014. godinu je uravnotežen, no očekivali smo smanjenje za pet posto mase novca za plaće zaposlenih u Gradskoj upravi - kazao je Ferdelji. HDZ pak smatra da proračun nije ni socijalan ni uravnotežen ni razvojan.

- Proračun za 2014. nije jamac da će Zagreb ubuduće postati grad u kojem će građani lakše živjeti i za komunalije izdvajati manje novca - kritizirao je Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a.