H-Alter
 Davor Bernardić je poručio da se u proračunu ne vide stavke za pripremu kapitalnih projekata za koje Zagreb sredstva može povući iz EU struktrunih fondova

U aktualnom satu Skupštine Grada Zagreba svoje pitanje i prijedlog iznio je i predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić rekavši da se u proračunu ne vide stavke za pripremu kapitalnih projekata za koje Zagreb sredstva može povući iz EU struktrunih fondova.

"Hoće li se to kao što smo pozdravili osnivanje ureda prije šest mjeseci, koji se bavi europskim poslovima, moje pitanje je planira li Grad Zagreb iskoristiti sredstva Europske unije u 2014. godini i započeti planirane projekte, budući da nam za sredstva iz strukturnih fondova ide zadnji vlak", kaže Bernardić te dodaje kako su Zagrebu potrebni domovi umirovljenika jer se gradski domovi nisu gradili 23 godine, više je od 7.000 zahtjeva za smještaj u domovima i čeka se po pet godina.

Nudi prijedlog prema kojem bi privatnici na gradskom zemljištu gradili domove, a grad bi jamčio popunjenost domova onome tko ulaže sredstva. Nude da se uz pomoć kupona, kao što se subvencioniraju privatni dječji vrtići, financiraju i domovi umirovljenika. "Prijedlog je legitiman i razmotrit ćemo ga", odgovorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Najozbiljnije ćemo razmotriti taj prijedlog. Što se tiče domova, mi ćemo iduće godine sagraditi pet domova. Danas smo na Skupštini trebali imati tri doma. Nažalost, zbog proceduralnih stvari i poštivanja zakonskih odredbi, naš ured za imovinsko-pravne poslove nije sugerirao da se ide samo s jednim", rekao je Bandić.

Prva točka dnevnog reda na današnjoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba je prijedlog proračuna grada Zagreba za 2014. godinu. "Ovo je prvi proračun za grad Zagreb otkada smo u Europskoj uniji pa je zato i i tome prilagođen", gradonačelnik Milan Bandić.

"Ulazak Grada Zagreba u mrežu europskih glavnih gradova obvezuje nas na prilagodbu novim visokim standardima europskih metropola, ali nas i motivira u nalaženju najboljih rješenja na područjima konkurentnosti, gospodarstva, energetske učinkovitosti, ekoloških standarda, modernizaciju komunalne infrastrukture, inovacija, digitalizacije, socijalne uključenosti i borbe protiv siromaštva", istaknuo je Bandić.

Proračun je veći za 2% u odnosu na prošlu godinu i iznosi 6,8 milijardi kuna, i on je realan, socijalno osjetljiv, ali ne i razvojan poručio je predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić dodavši da Zagreb ima odgovornost biti pokretačem Hrvatske kroz pripremu važnih gospodarskih aktivnosti, te rješavati najvažnija pitanja, a jedno od njih je nezaposlenost. Po njemu grad može napraviti 3 ključne stvari.

"Prvo je uzeti sredstva koja stoje tu, na raspolaganju su - više stotina milijuna eura iz europskih strukturnih fondova za urbani razvoj, integrirani prijevoz, komunalnu i prometnu infrastrukturu, energetsku učinkovitost", izjavio je Bernardić te dodao kako sredstva koja stoje u ovom proračunu što se tiče europskih fondova su uglavnom sitni projekti, a za one veće projekte u 2014 sredstva nisu planirana.

"Za upravo ove ključne razvojne smjerove. Dakle, lakošinska željeznica, kongresni centar, vodoopskrba i odvodnja, vrtići i škole, poduzetnički inkubator. To su sredstva koja nisu planirana da se pripremaju u 2014. godini u proračunu", kaže Bernardić.

Hoćete li početi prijavljivati projekte Grada Zagreba za sredstva strukturnih projekata Europske unije, pita se Bernardić te ponavlja kako Zagrebu ide zadnji vlak za uzimanje novca iz EU fondova i da na njega mora stići.