olivier_cover_jpeg.jpgČetvrto izdanje ciklusa predavanja PROTUVRIJEME, u okviru projekta Motel Trogir/ Mediteranske mreže modernizma ugošćuje Oliviera Hadouchija, nezavisnog filmskog kustosa iz Pariza. Predavanje će se održati 4. prosinca u 19 sati u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata (Trg bana Josipa Jelačića 3/1).

Izvjestitelji iz bivše Jugoslavije poput Zdravka Pečara i Stevana Labudovića pisali su o Alžirskom ratu za nezavisnost; njihova je država bila dio Pokreta nesvrstanih (osnovanog 1961.), koji je zagovarao antikolonijalizam i pravo na nacionalno samoodređenje, a oni su sami bili povezani i s osloboditeljskim pokretima u drugim zemljama globalnog juga (Azije, Afrike i Latinske Amerike).

Njihovo im je iskustvo borbe u partizanima tijekom Drugog svjetskog rata uvelike pomoglo u razumijevanju bitki i ratova za nezavisnost u područjima koja se nekad zvalo Trećim svijetom. To je iskustvo dijelio i Basil Davidson, koji je podržavao borbu za nezavisnost Angole i Gvineje Bisau te se borio u partizanskim redovima u Jugoslaviji tijekom Drugog svjetskog rata.

1966. godine, tijekom konferencije Organizacije solidarnosti s narodima Azije, Afrike i Latinske Amerike (tzv. trikontinentala) u Havani ti su akteri koristili slike (plakate, film, fotografiju) kao oružje u podršci antiimperijalizmu i borbama za dekolonizaciju na jugu. O obje ćemo teme raspravljati u kontekstu njihove usmjerenosti na stvaranje novih konstelacija u ime internacionalizma. (Oliver Hadouchi)

Olivier Hadouchi, povjesničar filma (s doktoratom iz kinematografije) i samostalni filmski kustos, rođen i živi u Parizu. Objavio je knjižicu IMAGES OF NON-ALIGNED AND TRICONTINENTAL STRUGGLES (MSUB/ Beograd) i koautor je nekolicine knjiga, među kojima su Chris Marker. L’homme-monde (ur. C. Van Assche, R Bellour & J.-M. Frodon), Bojana Piškur (ur.): Southern Constellations: The Poetics of the Non-Aligned, MSUM, i Filmmakers of the World Unite! Forgotten Internationalism, Czechoslovak Film and the Third World, ur. T. Stejskalová/Tranzit (Prag).

Bio je kustos filmskog programa o Trikontinentalu i kinematografiji u Muzeju kraljice Sofije, dvaju popratnih programa izložbi Zineba Sedire u galeriji Jeu de Paume u Parizu (otvaranje u siječnju 2020.) i Katije Kameli u Kunsthalleu u Münsteru, kao i programa za udruženje Bandits-Mages (Voices & Images from the South).