Stotinjak građana i građanki prosvjedovalo je danas protiv sužavanja javnog prostora druženjem na najdužoj zagrebačkoj klupi, onoj uz ogradu pravoslavne crkve na Trgu Petra Preradovića. Normalno korištenje i pristup klupi, baš kao i nizu drugih javnih sadržaja u Zagrebu, onemogućen je terasama kafića i drugih ugostiteljskih objekata.

Javni prostori Grada Zagreba svakim se danom sužavaju. Na pločnike, na trgove, uz javne klupe, oko spomenika i u parkove gradska uprava dozvoljava stavljanje stalno novih i sve većih terasa kafića i drugih ugostiteljskih djelatnosti. Tako, primjerice, klasičnu razglednicu Zagreba s kipom Marije Jurić Zagorke i šarenim fasadama Tkalčićeve ulice ne možete više uslikati jer su kip u potpunosti sakrili suncobrani novih kafića. Javna česma na početku Tkalčićeve ulice služi kao ukras jednom od stolova ugostiteljskog objekta. Ovo su samo neke od sličica koje pokazuju okupaciju javnog prostora u Zagrebu.

Više od sto građana i građanki koji su se okupili preko Facebooka, zato je danas u podne odlučila javni prostor proširiti pa su najdužu gradsku klupu vratili njezinoj svrsi. Na klupi uz ogradu pravoslavne crkve na Cvjetnom trgu koju su zablokirale brojne stolice kafića, građani su danas sjedili, pili kavu koju nisu kupili već su je sami skuhali doma i donijeli u termosicama, družili se. Pokazali su tako jasno Gradskoj upravi da javni prostor pripada građanima i da ga žele natrag.

Platforma 1POSTOZAGRAD prošle je godine uspjela ishoditi uklanjanje terase ispred najduže zagrebačke klupe koja je, međutim, ove godine ipak vraćena.

U vezi ove konkretne klupe, Gradskoj se upravi više puta dopisima obraćala i Platforma 1POSTOZAGRAD koja je prošle godine uspjela ishoditi uklanjanje te terase koja je, međutim, ove godine ipak vraćena. I to unatoč decidiranim javnim obećanjima gradonačelnika Bandića da se terasa tamo više neće vraćati.

Platforma 1POSTOZAGRAD aktivno zagovara da se promijeni organizacija i način upraljanja javnim prostorom te da se u konkretnom slučaju omogući normalno korištenje klupe građanima i građanakama tako što će terasa koja je blokira biti trajno uklonjena. Njihov zahtjev za uklanjanjem stolova ispred klupe uz crkvu na Cvjetnom trgu početkom listopada je podržalo i Vijeće Gradske četvrti Donji grad. Predsjednik Vijeća Srđan Subotić u dopisu je napisao kako i samo Vijeće dobiva brojne pritužbe građana na zakrčivanje javnih površina terasama ugostiteljskih objekata koje onemugaćavaju normalnu komunikaciju, onemogućavaju čišćenje javnih površina i prolaz interventnih vozila u slučaju potrebe. 

Ključne riječi: javni prostor
<
Vezane vijesti