novine_tisak_novinar_novinarstvo_foto_to.jpgHDZ je počeo vršiti presiju nad novinarstvom i prije nego što je osvojio vlast.

Prva pojava ugroženosti ljudskih prava i slobode najprije se nedvojbeno očituje uništenjem ženske ekonomske ravnopravnosti iz čega slijede izostanci i drugih prava sve do njihova potpuna nestanka. Druga pojava napada na ljudska prava je najprije stidljivo prigovaranje, a onda nesmiljena hajka na slobodu medija.

Onaj koji još nije čuo da se u nas dešavaju takvi događaji koji mogu zgroziti normalnog čovjeka, budući da on ipak pretpostavlja kako živi u kakvoj-takvoj demokraciji, a ne u totalitarizmu, jutros, 7. listopada, mogao je u sažetom obliku u emisiji Prvog programa HR-a saznati kako se Ako bi samo portali donosili prave informacije, razumljivo da bi zaostali krajevi postali još zaostalijiveć neko vrijeme prijeti stanovitim novinarima upozorenjima da ne pišu tako kako pišu, drugima se jednostavno zabranjuju objave njihovih članaka, a nekima se prijeti čak i smrću.

Ovom prilikom smo se mogli lako uvjeriti da takva prijeteća presija potječe od jasno uočljive „domoljubne“ desnice, a moglo bi se posebno naglasiti da takvi presijski potezi sežu do savjetodavnog ureda predsjednice – odakle je poteklo "blago" upozorenje da se umjerenije izražava. Istovremeno smo mogli čuti u emisiji da se naglašava kako Milanović nikada nešto slično nije poduzimao.

Sasvim je jasno da je HDZ počeo vršiti presiju nad novinarstvom i prije nego što je osvojio vlast i to vrlo otvoreno izjavama svojeg vođe Karamarka (nadam se da se to nije zaboravilo!).

U toj emisiji moglo se čuti i to da se novine više ne čitaju (valjda u tome ustraju samo umirovljenici, vjerojatno iz navike), a takvim naletima na Već neko vrijeme prijeti se stanovitim novinarima upozorenjima da ne pišu tako kako pišu, drugima se jednostavno zabranjuju objave njihovih članaka, a nekima se prijeti čak i smrćunovinarsku slobodu još će manje novine moći utjecati svojim informacijama. To bi još više suzilo informativni prostor, a što bi izazvalo štetni manjak informacija kojima bi posebno bili zakinuti zaostali krajevi, i onako siromašni znanjem, posebno s područja politike, što se zamjećuje po rezultatima glasanja. Nadalje je bila vrlo zamjetljiva u toj emisiji tvrdnja, ako se i nad radijskim i televizijskim emisijama izvrši ista presija, to ipak neće uspjeti sasvim uništiti medijsku slobodu, jer takvu presiju neće uspjeti sprovoditi nad portalima, jer oni pripadaju privatnim vlasnicima.

No, desnica bi time postigla veliki uspjeh. Naime, i sada, kada je medijski prostor još uvijek značajan, zainteresiranost za informacije u zaostalim krajevima vrlo je slaba, što je zamjetljivo po velikoj uspješnosti utjecaja desnice, zamjetljivoj na izborima. Ako bi samo portali donosili prave informacije, razumljivo da bi zaostali krajevi postali još zaostaliji, jer zaostale ljude ne zanimaju takve vijesti, a još manje portali, za koje vjerojatno ni ne znaju da postoje. Politička kultura bi postala nedostižna, a ti krajevi bi postali još lakši plijen, nego što su bili dosada, u pothvatma HDZ-a. A on je u tome jako dovitljiv, što se već do sada, na raznim izborima, moglo vrlo lako uočiti.

Dakle, treba se boriti za širenje slobode medija, kao i ostalih sloboda.

Ključne riječi: novinarske slobode
<
Vezane vijesti