Foto: Udružena ljevica/FacebookFoto: Udružena ljevica/FacebookPobjednik izbora je prema neslužbenim rezultatima Miro Cerar, dok je koalicija socijalista "Udružena ljevica" nadmašila sva očekivanja, osvojivši više od sedam posto glasova

Prema prvim privremenim rezultatima parlamentarnih izbora u Sloveniji, Stranka Mira Cerara dobila je najviše glasova. Politička opcija koja je osnovana prije tek nekoliko tjedana osvojila je čak 36,9 glasova, dok je Slovenska demokratska stranka utamničenog Janeza Janše osvojila 19,9 posto.

Treća je sa 9,7 posto Demokratska stranka umirovljenika Slovenije. Jedno od najvećih iznenađenja svakako je rezultat Udružene ljevice, koalicije više socijalističkih organizacija osnovana početkom 2014. godine, koja je osvojila 7,1 posto. Udružena ljevica se zalaže za demokratski socijalizam i ekonomsku demokraciju s fokusom na radničko samoupravljanje u javnim i privatnim kompanijama te demokratsku kontrolu bankarskog sektora, o čemu je H-Alter prije dva dana razgovarao s koordinatorom Udružene ljevice Lukom Mesecom.

"Ovo je prvi put od raspada Jugoslavije da je otvoreno socijalistička politička opcija dobila ovoliko glasova građana Slovenije. Ovime se svakako otvara potpuno novi radikalni politički prostor za daljnji razvoj socijalističkih ideja i snaga", poručili su iz Udružene ljevice po objavi prvih neslužbenih rezultata. U slovenski parlament još su ušli i Kršćanski demokrati, Socijalni demokrati te stranka bivše premijerke Alenke Bratušek.

Službeni rezultati biti će poznati u 23 sata.

Ključne riječi: slovenija, Luka Mesec
<
Vezane vijesti