istanbulska2_mk.jpg"Istanbulska konvencija je alat kojim je zaštita žena i djevojčica u Hrvatskoj ostvariva. Zato zahtijevamo da Vlada i Sabor ratificiraju Konvenciju", poručeno je danas prosvjedom u Zagrebu.

Povorka žena odjevenih u kostime sluškinja iz romana Margaret Atwood Sluškinjine priče poručila je ovim performansom u središtu Zagreba kako žele živjeti u Hrvatskoj i svijetu, bez nasilja nad ženama i djevojčicama. 

"'Sluškinjama' je dosta kontinuiranog nasilja, dosta je kontrole nad našim tijelima te sustava koji ne kažnjava nasilnike. Nećemo dopustiti da se distopijski scenarij Sluškinjine priče dogodi u Hrvatskoj te da se žene svode samo na služavke kojima se oduzimaju prava i čiji se glasovi utišavaju", upozoreno je prosvjedom povodom obilježavanja globalnog pokreta "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama". 

Žene će izlaziti na ulice sve dok se Konvencija ne ratificira.Niz govornica i govornika, uključujući pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić, bivšu premijerku Jadranku Kosor, novinarku Maju Sever, glumicu Juditu Franković, podsjetilo je kako se nad ženama vrši nasilje u njihovom domovima, radnim mjestima, na ulici, u okviru obitelji. Više od milijun žena i djevojčica diljem svijeta žrtve su seksualnog nasilja, prisilnih brakova, nasilja od strane trenutnih i bivših partnera, seksualnog uznemiravanja na poslu, mobbinga, bivaju ubijene, sve samo zato što su žene. 

"Istanbulska konvencija je alat kojim je zaštita žena i djevojčica u Hrvatskoj ostvariva. Zato zahtijevamo da Vlada i Sabor ratificiraju Konvenciju i ne pristajemo ni na što manje. Žene će izlaziti na ulice sve dok se Konvencija ne ratificira, završna je poruka današnjeg prosvjeda.

Ključne riječi: nasilje nad ženama
<
Vezane vijesti