Foto: HinaFoto: HinaSolar Impulse, prvi solarni zrakoplov, završio je putovanje oko svijeta danas kada je sletio u Abu Dhabi, prenose agencije. Let u 17 etapa, dug 42 tisuće kilometara počeo je 9. ožujka prošle godine. "Budućnost je čista. Budućnost ste vi. Budućnost počinje sada", rekao je Bertrand Piccard, pilot koji je upravljao zrakoplovom u posljednjoj etapi leta od Kaira do Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Za upravljačem Solar Impulsea Piccard se izmjenjivao sa sunarodnjakom Andreom Borschengom u misiji kojom su se promovirali obnovljivi izvori energije. Najduža etapa od 8925 kilometra iz Nagoje u Japanu do Havaja trajala je 118 sati čime je Borschberg postavio apsolutni rekord u neprekidnom letu nekog zrakoplova.

To je samo jedan od 19 službenih rekorda oborenih u globalnoj avanturi Solar Impulsea. Piccard i Borschberg su na projektu radili više od deset godina. Težak 1,5 tona i širok kao Boeing 747, Solar Impulse letio je prosječnom brzinom od 50 km/h zahvaljujući baterijama koje skladište solarnu energiju putem 17 tisuća fotonaponskih ćelija na svojim krilima.

Zahvaljujući kamerama postavljenima u kabinu, na repu i krilima putem interneta moglo se izravno pratiti putovanje Solar Impulsea u sklopu kampanje za promicanje tehnologija koje koriste čistu energiju.

Ključne riječi: obnovljivi izvori
<
Vezane vijesti