Foto: HPMFoto: HPMHrvatski carevi uspješni su samo u prakticiranju igara bez kruha.

Ravnateljstvo policije u Zagrebu pompozno je sazvalo sedmu silu na presicu ne bi li izvijestila javnost da je - pazi sad: nakon punih 26 godina! - dovršena kriminalistička istraga te su podnesene kaznene prijave protiv šestorice zbog raketiranja Banskih dvora 7. listopada 1991. godine. U napadu zrakoplova JNA poginula je jedna osoba, više ih je ranjeno, a vladinom je sjedištu i okolnim zgradama naneseno 35 milijuna kuna materijalne štete. Ispaljeno je šest raketa, od kojih je jedna izravno pogodila predsjedničko krilo Banskih dvora. Cilj je bio ubiti prvog predsjednika Još se ni približno nije slegla prašina zbog neprilične komemoracije i katekizamski sporne mise zadušnice samoubojici Slobodanu Praljku, MUP "šokira" javnost: dižemo optužnice protiv petorice Srba i jednog Hrvata iz zapovjedno-operativnog lanca Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (JRZ i PZO) zbog zločina protiv stanovništva, raketiranja Banskih dvoraRH Franju Tuđmana i kolateralno - onako, jednim udarcem tri muhe - tadašnjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ (iz hrvatske kvote) Stjepana Mesića i predsjednika Saveznog izvršnog vijeća (vlade) bivše države Antu Markovića, s kojima je Tuđman pregovarao tog dana oko 15 sati.

Još se ni približno nije slegla prašina zbog neprilične komemoracije i katekizamski sporne mise zadušnice samoubojici Slobodanu Praljku, MUP "šokira" javnost: dižemo optužnice protiv petorice Srba i jednog Hrvata iz zapovjedno-operativnog lanca Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (JRZ i PZO) zbog zločina protiv stanovništva, raketiranja Banskih dvora. Da ironija bude veća, Franji Tuđmanu, Stjepanu Mesiću i Anti Markoviću umalo nije došao glave njihov sunarodnjak - Hrvat. Ne nekakav Šešeljev bradati, podšubareni četnik s kokardom.

Taj jedan jedini Hrvat iz optužnice, Davor Lukić iz Požege, vrlo je precizno raketom pogodio predsjedničko krilo Banskih dvora iz kojeg je Tuđman s dvojicom gostiju iz Beograda pukim slučajem izašao tri-četiri minute ranije. Lukić je bio pripadnik 105. lovačko-bombarderskog puka JRZ-a i PZO-a s bazom u Zemuniku, izmješten na uzletište u Udbini odakle je i poletio na Zagreb. Ne iz podzemne vojne baze Željave nedaleko od Bihaća (BiH), kako se dosad tvrdilo. Bio je jedan od najsposobnijih jugoslavenskih borbenih pilota. Da Tuđmana, Mesića i Markovića tada nije Hrvatsko pravosuđe, zajedno s državnim vrhom, svoj šestorici može samo staviti soli na rep, jer nema alata za dobiti ih na sudište u Zagrebupomazila sreća, povijest RH bi danas izgledala sasvim drukčije. Bolje ili lošije, nikad nećemo znati. Davor Lukić danas je civilni pilot u Južnoafričkoj Republici (JAR), a petorica suoptuženih Srba, bivših oficira/pilota JNA, na nepoznatim su adresama u Srbiji.

Hrvatsko pravosuđe, zajedno s državnim vrhom, svoj šestorici može samo staviti soli na rep, jer nema alata za dobiti ih na sudište u Zagrebu. Nikakva ih međunarodna tjeralica neće istjerati iz Srbije niti Hrvata Lukića iz JAR-a. Ne samo zato što je RH u tom smislu kronično šlampava, što je osobito demonstrirala u slučaj izručenja iz Australije Dragana Vasiljkovića, znanog kao Kapetan Dragan. Da se i ne govori kako se odnosi prema srbijanskim i bošnjačkim tjeralicama za Hrvatima, navodnim ratnim i zločincima protiv čovječnosti, koji su - s razlogom? - pobjegli u RH. Npr. gospodar života i smrti u ratnom Mostaru Zlatan Mijo Jelić, sada vrlo glasan u osudi Haaga.

Više je nego kukavički optuživati iz zasjede, općenito, nacionalistički/šovinistički zločesto: "Svaki dan gledam srpske/bošnjačke ubojice i silovatelje, slobodno šetaju ulicom i smiju mi se u lice". Zašto gledati, trkom u prvu policijsku postaju, prijavitiNe prođe dan na HDZ-ovom HRT-u i inim medijima, osobito o obljetnicama tragedija iz Domovinskog i hrvatsko-srpsko-bošnjačkog rata u BiH, da se uglas ne nariče: "Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao". A je li ga tko prijavio organima progona? Zašto nije, ako ima dokaze protiv počinitelja ili je osobno vidio počinjenje zločina? Više je nego kukavički optuživati iz zasjede, općenito, nacionalistički/šovinistički zločesto: "Svaki dan gledam srpske/bošnjačke ubojice i silovatelje, slobodno šetaju ulicom i smiju mi se u lice". Zašto gledati, trkom u prvu policijsku postaju, prijaviti. To što ovi vide, ali ne prijavljuju, kloaka-mediji udaraju na sva zvona, dižu na ikstu potenciju, obilno dolijevajući kerozin na plamteće razdore u društvu.  

Mržnjom se ne ide na mržnju ni osvetom na osvetu. Bijedno je, psihopatski prijetiti na društvenim mrežama smrću neistomišljenicima i njihovim obiteljima, kao Vesni Pusić i Goranu Beusu Richemberghu, urednici televizije N1 Hrvatska Nataši Božić, tražiti od HRT-a da otpusti s posla Aleksandra Stankovića i ukine mu kultni tv-format Nedjeljom u dva (Nu2)... Zato što ne žele papagajiti "domoljubno" dirigiran politički šund o Domovinskom ratu, velikosrpskoj agresiji, ulozi RH i njezinih vođa u ratu u BiH, nacionalnim junacima, Hrvatima nad kojima se iživljava zločesti/politički Haaški sud, materijalnim hirovima hrvatskih branitelja "koji su nam donijeli slobodu i sve što danas imamo", itd., itsl.

Da parafrazirao onu legendarnu iz genijalnog jugoslavenskog filma Sjećaš li se Dolly Bell? (1981.), RH svakog dana u svakom pogledu sve više napreduje - u vražju mater. Jer, činjenica je, vladajući ne drže važne konce u rukama niti su sposobni za onaj starorimski populizam kruha i igara (panem et circenses), kojom je posprdnicom slavni Juvenal ("Satire") ironizirao cara Augusta. Hrvatski carevi uspješni su samo u prakticiranju - igara bez kruha, što potvrđuju dvije činjenice: sve veća gužva oko kontejnera sa smećem i blizu 100.000 manje stanovnika u RH zbog masovnog iseljavanja i tzv. bijele kuge. "Đe s' bijo '91?"Hrvatski carevi uspješni su samo u prakticiranju - igara bez kruha, što potvrđuju dvije činjenice: sve veća gužva oko kontejnera sa smećem i blizu 100.000 manje stanovnika u RH zbog masovnog iseljavanja i tzv. bijele kuge

Dok se populus zabavlja HRT-ovim nevjerojatno neprofesionalnim stranački plavim uvlakaštvom trenutnoj vlasti, jer tv-formatima Tema dana i Otvoreno dnevno farba tunele, lakirajući ama baš svaku političku mantru iz Banskih dvora, s Pantovčaka i kilave saborske većine, ispod radara svjesno ostavlja životno bitne sadržaje. Objava Ravnateljstva policije o krivcima za raketiranje Banskih dvora samo je članak više u trakavici režirane drame zbog pravomoćno presuđenih 111 godina robije šestorici političkih, vojnih i civilnih vođa tzv. HZ/HR Herceg-Bosne. Nije slučajno MUP istrčao s optužnicama u javnost baš sada, u nacionalistički opet jako nabrijanom trenutku. Iako se zna da, realno, s njima ne može ništa. Ali lijepo zvuči - progonimo petoricu Srba i Hrvata Davora Lukića zbog zločina protiv stanovništva.

Da, stanovništva, jer rata još nije bilo, Hrvatska još nije bila međunarodno priznata država niti je Tuđman bio neki svjetski važan faktor. Nije nikad ni postao. Srbija neće ni pod kakvim prijetnjama izručiti petoricu svojih državljana Hrvatskoj, jer joj to zakon zabranjuje. Izmaknut će i izručenje Hrvata Lukića iz JAR-a, koji zapravo i jest glavna meta "hrvatske pravde". Vojni pilot bio je dužan i izvršio je zapovijed pretpostavljenih u legalnoj vojsci (JNA) legalne države (SFRJ) na cilj u istoj državi, koji je politički/vojni vrh SFRJ ocijenio opasnim za državnu opstojnost, sjedištem protudržavne pobune. E sad, stvar je pravničkih/pravosudnih pripetavanja tko tu jest ili nije kriv.

Mnogi od "naših" ubojica, silovatelja, palikuća, pljačkaša i ratnih im suzločinaca, naredbodavaca ili tek nečasnih ignoranata - čak s visokim činovima, položajima u politici i društvu, masnim državnim apanažama i braniteljskim kruhom nad pogačom - šetaju tu oko nas, žive s nama, nacionalistički halabuče i ne prestaju prozivati onom trknutom đe s' bijo '91. dok sam ja krvave gaće nos'o po VelebituSadržaj MUP-ove presice ne bi bila medijska vijest da nije nevjerojatnog vremenskog odmaka od 26 godina, koliko je trebalo udruženim špijunskim snagama vojne (VSOA) i civilne (SOA) agenture za prikupiti jake optužne dokaze protiv vojnika JNA. Da nije i namjerne podudarnosti u RH s negativnom političkom recepcijom haaških presuda u slučaju Prlić i ostali, odnosno Praljkovim suicidom. Da nije dojma o skupljanju jeftinih političkih poena na osobnoj nesreći osuđenih i za krivnju nalogodavaca koji više nisu među živima. Da nije čvrste fige u džepu hrvatskog pravosuđa koje se totalno blamira u procesuiranju hrvatskih optuženika za jezive ratne i zločina protiv čovječnosti. Od slučaja Lora, Kerestinec, Koranski most, barake ORA Sava u Sisku, afere Garaža i Selotejp u Osijeku, Marino Selo nedaleko od Pakraca do krvoprolića u Varivodama, Gruborima... Oslobađajuća presuda ubojicama obitelji zagrebačkog mesara srpske nacionalnosti Mihajla Zeca - a priznali su monstruozan zločin, uključujući ubojstvo djevojčice Aleksandre Zec (12) u šumi na Sljemenu - zgrozila je javnost.

Ravnateljstvo policije MUP-a, međutim, nerazumno urbi et orbi objavljuje da Davor Lukić jest u Južnoafričkoj Republici, ali da mu je dio obitelji u - RH. Neprofesionalni su to novinari prenijeli javnosti kao da je zbog nečega važno i ima veze s raketama na Banske dvore. Što obitelj ima s tim? Poziva li policija na osvetu, na linč nedužnih ljudi, jer unaprijed zna da pater familias neće biti dostupan pravosuđu, a izručenje je na vrbi svirala? Pa kad je tako, a jest, neka posao obave crne trojke s fantomkama, koje već imaju krvavog iskustva iz olovnih ratnih godina? Kao nekažnjeni "domoljubi" Tomislava Merčepa i ekipa iz Paviljona 22 i kontejnera na Zagrebačkom velesajmu?

Kako će policija zaštititi - a to joj je ljudska i službena dužnost - Lukićevu obitelj koju je neosnovano prokazala? Treba li proći još 26 ili koliko već godina da se netko u političkom, vojnom ili civilnom vrhu RH, netko od (pre)glasnih bukača iz neke od 1350 registriranih braniteljskih udruga i netko u svećeničkoj haljini sjeti "njihovih" nedužnih žrtava i zatražiti odgovarajući pravosudni progon "naših" zločinaca? Mnogi od "naših" ubojica, silovatelja, palikuća, pljačkaša i ratnih im suzločinaca, naredbodavaca ili tek nečasnih ignoranata - čak s visokim činovima, položajima u politici i društvu, masnim državnim apanažama i braniteljskim kruhom nad pogačom - šetaju tu oko nas, žive s nama, nacionalistički halabuče i ne prestaju prozivati onom trknutom đe s' bijo '91. dok sam ja krvave gaće nos'o po Velebitu. A što si ti i kako radio '91.? Imaš li koga ili što na duši? To su prava pitanja za pošten dijalog, ali redovito izostaju odgovori.Razumljivo je što mnoge koji su u prošlim ratovima u RH i BiH ubijali, ranjavali, mučili, palili, pljačkali, silovali, progonili, "humano" preseljavali, etnički čistili, držali konc-logore, bili agilni akteri u zapovjednim lancima odjednom spopadaju noćne more

Istrazi o raketiranju Banskih dvora, ustvrdio je Ante Gudelj iz krim policije, trebalo je 26 godina, jer je bila "složena i sustavna" i jer je u nju "uložen veliki napor". Kao da je to neki suvisao razlog. Čak su i premijer Andrej Plenković i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović stidljivo primijetili da je 26 godina - previše. Ali timing policijske presice jest indikativan. Nova mantra vladajućih kao nešto jači sedativ za ucrnjene "domoljube", koji opet goropadno dižu glave. Šatoraš Đuro Glogoški ezopovski čak i prijeti. Dio veteranske populacije gubi kontrolu nad sobom nakon upozorenja glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza da ključ u bravu Tribunala ne znači obustavu progona ratnih i zločinaca protiv čovječnosti u ratovima u RH i BiH 1991.-1995. Kao što se još i danas progone nacifašistički metuzalemi iz Drugog svjetskog rata. Sudovi u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu obvezni su pojačati progon svih još nesankcioniranih zločinaca, a međunarodna će zajednica nadzirati što i kako rade.

Razumljivo je što mnoge koji su u prošlim ratovima u RH i BiH ubijali, ranjavali, mučili, palili, pljačkali, silovali, progonili, "humano" preseljavali, etnički čistili, držali konc-logore, bili agilni akteri u zapovjednim lancima odjednom spopadaju noćne more. Strah? Nervoza? Obistini li se vrlo izgledna mogućnost da Srbija parira istom mjerom na hrvatske optužnice petorici njezinih državljana, bivših oficira JNA, pa iz Beograda i Banje Luke zaredaju protuoptužnice (stotine su već napisane, čak za generale ranga Ante Gotovine, Damira Krstičevića, političara Vladimira Šeksa...) i zahtjevi za izručenje, bit će veselo. Pa se u osvetnički rašomon ubace i Bošnjaci... Ako je vjerovati Brammertzu, više je od 3000 još neriješenih slučajeva samo u BiH

I u Beogradu, i u Zagrebu i u Sarajevu, ustvrdio je Brammertz ljubljanskom Delu, dosad je nedostajalo političke volje za progon "svojih" ratnih i zločinaca protiv čovječnosti, a suradnja tužilaštava je izostala. Predstoji li nastavak rata optužnicama protiv "njihovih" ratnih monstruma? Međunarodna će zajednica pritisnuti sve tri zemlje da u svojim sredinama dovrše što Haaški tribunal nije stigao/mogao. Ne manjkaju joj učinkoviti I u Beogradu, i u Zagrebu i u Sarajevu, ustvrdio je Brammertz ljubljanskom Delu, dosad je nedostajalo političke volje za progon "svojih" ratnih i zločinaca protiv čovječnosti, a suradnja tužilaštava je izostalaalati. Nema to veze s osudom cijelih država i naroda, kako se najglasnije češu upravo oni koje strah najviše svrbi, pa bi cijelu naciju zaprljali tuđom krvlju na svojim rukama. Premijer Plenković baš tim diskursom pokušava obraniti RH od najavljene tužbe bošnjačkih zatočenika logora HVO-a, kojom će tražiti odštetu od Hrvatske, jer je u presudi šestorici b-h Hrvata u Haagu determinirana hrvatska agresija na BiH u međunarodnom sukobu i udruženi zločinački pothvat.

Protivno tvrdnjama državnog (čak i oporbenog) mainstreama da su tužbe bošnjačkih logoraša neosnovane, jer "u Haagu nije osuđena Hrvatska", najvjerojatniji odvjetnik tužitelja Anto Nobilo drži suprotno. Upravo presude šestorici b-h Hrvata čvrst su temelj za tražiti odštetu od Hrvatske, čije je političko i vojno vodstvo imalo operativnu kontrolu nad postrojbama HVO-a i HV-a u BiH. Na društvenim mrežama podsmijeh sustiže podsmijeh u povodu državnih optužnica za raketiranje Banskih dvora: "Tresla se brda, rodio se miš Plenković", "Sve je samo zato da se umiri desna politička scena. Avion poletio iz Hrvatske, pilot Hrvat, pa od koga će tražiti odštetu? Od one, kako se zvala, SAO Krajine? Od Mile Martića?" Ili: "Nervoza zbog mogućih optužnica iz Sarajeva u vezi Mrkonjić Grada kojima bi, u skladu s haaškom presudom, mogao biti obuhvaćen i poznati ribar tunolovac te plagijator. To već poprima razmjere histerije u Hrvatskoj".Upravo je HDZ - dolaskom na vlast 2003. godine - izručio Haaškom sudu sve osumnjičene Hrvate i kriv je za njihovu sudbinu

Javna je tajna zašto nacionalističku histeriju, osobito zbog 111 godina haaške robije Prliću i ostalima te Praljkovog suicida, s razlogom raspaljuje upravo HDZ. Da se Turci ne dosjete? Upravo je HDZ - dolaskom na vlast 2003. godine - izručio Haaškom sudu sve osumnjičene Hrvate i kriv je za njihovu sudbinu. Ma kakva bila. Uvelike je kriv za sve što se s Hrvatima događalo u ratovima u RH i BiH. Danas "ugledni" članovi te stranke - čak saborski zastupnici - ispraćali su Hrvate s Plesa u Haag. Pokušali su nasapunati dasku i nekim zaslužnim braniteljima koji su časno ratovali - npr. generalu Petru Stipetiću - ne bi li zataškali "domoljube" okrvavljenih ruku i bez elementarnih vojnih znanja. Likovi poput Ive Sanadera, Vladimira Šeksa i Tomislava Karamarka učinkovito su locirali, identificirali, uhićivali i transferirali u Scheveningen. Čak i Antu Gotovinu. Gdje ne bi b-h sitnež ranga Darija Kordića, Tihomira Blaškića ili Jadranka Prlića i ostalu petoricu.

Danas se svi prave grbavi, uključujući Miroslava Tuđmana, koji je svih ratnih godina bio glavni očev obavještajac za RH te za HVO i tzv. HZ/HR Herceg-Bosnu, gdje mu je SIS-ovu filijalu održavao obavještajni analfabet Ivo Lučić, sada dr. sc. za "jedino ispravnu povijest" Hrvata u ratovima 1991.-1995. u RH i BiH. Pa i za "zločinačko Titovo razdoblje" od 1941. do 1990. stari bi Rimljani sada bacili pogled u stratosferu i teškog daha odvalili onu svevremensku o vremenima i običajima... Mi nećemo.

<
Vezane vijesti