Foto: YIHRFoto: YIHRAktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Bosne i Hercegovine zajedničkom akcijom na Trgu Bana Jelačića obilježili su Dan bijelih traka .
Dana 31. svibnja 1992. godine na lokalnom prijedorskom radiju izdana je naredba da nesrpsko stanovništvo Prijedora na kućama istakne bijelu plahtu, a da pri izlasku iz kuće oko ruke nosi bijelu traku. S istog radija su čitani spiskovi s imenima i adresama Bošnjaka i Hrvata, indirektno pozivajući na njihovu likvidaciju.
 
Tijekom rata u Bosni i Hercegovini, sprske vlasti u Prijedoru, na čijem je čelu bio SDS, je organizirala logore u kojima je došlo do teških kršenja ljudskih prava. Kroz Omarsku, Keraterm i Trnopolje je tijekom 1992. godine prošlo na tisuće ljudi, a 3173 je stradalo. Većina njih je pokopana u masovnim grobnicama, od kojih je Tomašica, koja je otkrivena 2014. godine, najveća do sada.
 
Oko dvadeset aktivista i aktivistkinja se na glavnom zagrebačkom trgu okupilo i okružilo bijelom trakom. Ovim gestom poslana je poruka podrške žrtvama, njihovim obiteljimma, posebno obiteljima djece ubijene u Prijedoru i njihovom zahtjevu za podizanjem spomenika.
 
Nošenje bijele trake je čin sjećanja na žrtve strašnih zločina, ali i podsjećanje da nisu svi odgovorni za ove zločine privedeni pravdi. Također, bijele trake nisu samo simbol sjećanja na progon, već i znak borbe protiv svih oblika fašizma i diskriminacije.
Ključne riječi: ratni zločini
<
Vezane vijesti