Tisuće Saharava već 35 godina živi u izbjegličkim kampovima u AlžiruTisuće Saharava već 35 godina živi u izbjegličkim kampovima u AlžiruMohamed Malainin, predstavnik Frente Polisarija za Balkan: Saharavi su mali i miroljubivi narod okupiran od strane Maroka. Želimo odlučiti o sebi na referendumu i dijeliti korist od svojih prirodnih resursa. Od Hrvatske tražimo moralnu i političku solidarnost s narodom Zapadne Sahare.

Mohamed Malainin, predstavnik Frente Polisarija za zemlje Balkana, boravio je prošloga tjedna u Zagrebu pokušavajući informirati hrvatske političare i javnost o dramatičnoj situaciji u Zapadnoj Sahari. Međutim, nakon sastanka u veljači u Ministarstvu vanjskih poslova ekspeditivna i uobičajeno nezainteresirana hrvatska diplomacija "ne može ga primiti prije svibnja", pa mu je preostao tek razgovor s novinarima.

Zbog teške ekonomske situacije i sustavnih kršenja ljudskih prava u Zapadnoj Sahari u listopadu prošle godine grupa Saharava podignula je prosvjedni kamp u Gdeim Iziku, 12 kilometara od El Aaiuna. Broj prosvjednika je u nekoliko tjedana narastao po nekim procjenama i do 20 tisuća. Postavljani su i drugi kampovi, ali ih je marokanska policija istoga dana rastjerala.

Iako su Ujedinjeni narodi priznali narodu Zapadne Sahare pravo na samoodređenje, marokanska se okupacija nesmetano odvija i danas, a marokanski se režim bogati na eksploataciji prirodnih bogatstava toga dijela Sahare

"Ti mladi ljudi su samo rekli da žele svoja ljudska prava, pravo na posao, dostojanstven život i sudjelovanje u prirodnim bogatstvima zemlje. U Gdeim Iziku organizatori nisu dozvolili ni jedan simbol koji govori o neovisnosti kako ne bi bilo motiva za marokansku akciju. Govorili su samo o socijalnim pravima, a  Marokanci su kasnije tvrdili da su upali kako bi oslobodili žene i djecu koje su oteli kriminalci", opisuje Malainin.

Dana 8. studenog kamp je napala marokanska vojska i policija s oko 3 000 ljudi. Prema Polisariju u tom napadu i prosvjedima koji su uslijedili poginulo je 36 Saharava, 723 ranjeno, a 163 uhićeno. U marokanskoj verziji broj je puno manji.

Zbivanja u kampu Gdeim Iziku Noam Chomsky označio je kao pravi početak pobuna protiv režima u Zapadnoj Africi i na Bliskom Istoku.  Međutim, Malainin ističe da se problem Zapadne Sahare ipak razlikuje od problema ostalih država, jer je to posljednji teritorij u Africi koji nije čak ni formalno dekoloniziran. Nekadašnja španjolska kolonija koja graniči s Marokom, Alžirom, Mauritanijom i Atlanskim oceanom proglasila je nezavisnost 1976. godine kao Saharska Arapska Demokratska Republika, međutim nije nikada zaživjela kao takva, jer su je okupirale Maroko i Mauritanija. Mauritanija se kasnije povukla, a Maroko je proširio svoju okupaciju na cijeli teritorij.

malainen.jpg

Mohamed Malainin (Foto: M.K.)

Problem Zapadne Sahare razlikuje se od problema ostalih sjevernoafričkih država, jer je to posljednji teritorij u Africi koji nije čak ni formalno dekoloniziran

Iako su Ujedinjeni narodi priznali narodu Zapadne Sahare pravo na samoodređenje, marokanska se okupacija nesmetano odvija i danas, a marokanski se režim bogati na eksploataciji prirodnih bogatstava toga dijela Sahare, prvenstveno iskorištavanjem velikih nalazišta fosfata. Frente Polisario, pokret za neovisnost, službeno je priznat od strane UN-a kao predstavnik naroda Zapadne Sahare. Djeluju u izbjeglištvu i razvili su kompliciranu mrežu diplomatskih odnosa na različitim razinima po svijetu. Tako je Polisario prošle godine otvorio predstavništvo i u Ljubljani, koje pokriva područje bivše Jugoslavije. Dok je tadašnja Jugoslavija još 1984. godine priznala SADR kao suverenu državu, Hrvatska se o tom pitanju nije očitovala.

"Naša borba ne ulazi u unutarnje probleme Maroka, ali naravno, dolazak demokracije u Maroku olakšao bi borbu Saharava za referendum. Mi želimo referendum, i da pitanje na referendumu nudi izbor: intergracija, autonomija ili neovisnost. Ako narod želi integraciju ili autonomiju, u redu, ali i ako žele neovisnost to se mora respektirati. Saharavi su narod koji nikad nije imao priliku da na referendumu odluči što želi, iako su nam 84 zemlje priznale to pravo, a Frente Polisario član je i Afričke unije", kaže Malainin.

Marokanska monarhija provodi režim koji je prema Malaininu usporediv s onima u Tunisu i Egiptu, karakteriziraju ga, od apsolutne monarhije, preko multimilijunaša do posvuda raširene korupcije, o kojoj svjedoče i razni dokumenti koji su procurili na Wikileaks.

"Sigurni smo da će marokanski kralj doživjeti sudbinu Ben Alija i Mubaraka. Rekao sam i Slovencima, mi ne tražimo od vas više nego da zauzmete poziciju većine europskih država, ništa više. Želimo informirati javnost u ovim zemljama o borbi naroda Sahare. Ova zemlja zna što je okupacija i međunarodna solidarnost, a sada mi to tražimo od vas, tražimo moralnu i političku solidarnost", poručuje Mohamed Malainin.


 

Đuro Gavran, autor fotografija, od 2006. godine u nekoliko je navrata posjetio područje Zapadne Sahare, Alžira i Maroka kako bi istražio što u današnje vrijeme označuje riječ "kolonija". Jedan dio impresija materijalizirao je u multimedijalnu izložbu "Kolonija" održanu u zagrebačkoj galeriji ULUPUH u prosincu 2009., dok je dokumentarni film radnog naziva Glazba zaboravljenog naroda još u fazi postprodukcije. (op. ur.)

Ključne riječi: Maroko, Zapadna Sahara, Polisario
<
Vezane vijesti