H-Alter
Foto: t.o.Foto: t.o.Trenutno su za sljedeća tri mjeseca osigurane plaće za radnike Hrvatske izvještajne novinske agencije, a o krajnjoj sudbini ove agencije Vlada će odlučiti u listopadu

Dok je ukupni proračun Ministarstva smanjen za tri posto, onaj Hine je smanjen za 23 posto. Reagirali su i sindikat i radnici Hine, upozorili da to vodi urušavanju Hine

"Stanje proračunskih zaliha krajem svibnja takvo je da je ostalo još 65 milijuna kuna. Međutim, ako znamo da je na računu izdvojenih sredstava koja čekaju pravomoćnost rješenja još 100 milijuna kuna, zapravo zaliha i nemamo", kazao je prošli tjedan na sjednici Vlade ministar financija Boris Lalovac. Vijest da su zalihe praktički prazne posebice je morala loše zazvučati zaposlenicima državne novinske agencije Hina, jer njihov spas kojeg su po svemu zaslužili valjanim restrukturiranjem i reorganizacijom, na žalost itekako ovisi o sredstvima proračunske zalihe, ako i dalje vrijedi ono neslužbeno obećanje Ministarstva kulture da će pronaći pet milijuna kuna u sredstvima proračunske zalihe kako bi se pokrili troškovi za posljednja tri mjeseca ove godine. Ako tog novca ne bude, ako se od obećanja pokaže jačim to što formalnog dogovora nema, Hina bi mogla krenuti stopama ugaslog Vjesnika. Jer, plaće zaposlenih novinara i pratećeg osoblja sigurne su još tri mjeseca, a kakva će joj nakon toga biti sudbina, odlučivat će Vlada početkom listopada.

I za sam početak ove igre sa sudbinom Hine zaslužna je Vlada koja je u proračunu za 2014. godinu iznos predviđen za "ugovor o skupnoj pretplati s državnim institucijama" smanjila s 21,67 na 16,67 milijuna kuna. U tim reformskim mjerama Vlade, odnosno u rezovima Ministarstva kulture, Hina je najteže stradala. Dok je ukupni proračun Ministarstva smanjen za tri posto, onaj Hine je smanjen za 23 posto. Reagirali su i sindikat i radnici Hine, upozorili da to vodi urušavanju Hine, a sve što su za sada dobili jest ono spomenuto neslužbeno obećanje da će se pet milijuna kuna naći u proračunskim zalihama. No, ako se tih pet milijuna kuna i nađe, ostaje otvorenim pitanje što dalje. Samo dugoročno održiv model za financijsku autonomiju Hine tu istu Hinu spašava. Da rješenja ima svjedoči iskustva novinskih agencija Slovačke, Slovenije, ili pak francuske agencije AFP za koju je Europska komisija odobrila financiranje iz javnih sredstva jer je je procijenjeno da se radi o javnom interesu. Valja doduše biti iskren pa kazati kako su se tu i tamo i u nas sramežljivo spominjali modeli koji bi omogućili stabilno i autonomno financiranje Hine, recimo onaj vezan uz RTV pristojbu, ali se dalje sramežljiva spomena nikad nikud konkretnije nije išlo.


Posluju bez gubitka

Koncem rujna u Splitu će se održati glavna skupština Europskog udruženja novinskih agencija (EANA), na kojoj će sedamdesetak direktora i glavnih urednika 32 europske novinske agencije raspravljati baš o načinu financiranja. Biti će to taman na vrijeme da se i u nas prepozna kako je ono što radi Hina - koja uzgred budi rečeno po prvi put od 2008. godine posluje bez gubitaka i koja je nedavno predstavila novi web otvoren svekolikoj javnosti - od javnog interesa, vrijedno finaciranja.

Ključne riječi: Hina
<
Vezane vijesti