Jedan od investitora je tvrtka "Latebra", Kerumove nevjenčane supruge Fani Horvat. I to je prelilo kap nezadovoljstva koje su građani u subotu izrazili na Marjanu. Marjan + Fani, dobitna kombinacija. "Bidan" Kerum sad plaća buletu za sve devastacije svojih prethodnika proteklih godina, i to zato jer je precijenio apatiju građana.

Nekoliko tisuća ljudi na prosvjedu u Splitu. Do jučer se ova rečenica mogla povezati samo s nekim desničarskim mitingom ili organizacijom u režiji Torcide. No, građani Splita su u nedjelju po prvi put u većem broju iskazali svoje nezadovoljstvo devastacijom nekog javnog prostora u njihovom gradu. I iako je devastacija već bilo, i iako su različiti sukobi interesa u gradu dosad odobravani bez ikakve reakcije, izgleda da je splitskim građanima „puka film". Trebalo je da javni prostor bude Marjan, a da sukob interesa bude toliko očit i na ruku nevjenčane supruge.

Organizatori su izričito napomenuli da se njihov prosvjed odnosi na zabranu daljnje izgradnje Marjana, no da nije bilo povoda u kojem neizravno sudjeluje i sam gradonačelnik, vjerojatno se i ne bi okupilo toliko ljudi. Jer Kerum ga je ovaj put stvarno pretjerao. I sve u okviru zakona.

marjan_4.jpg

Unatoč zahtjevima da se do njegovog donošenja obustavi svaka gradnja, ovaj prijedlog u Županijskoj skupštini kojoj je na čelu Petroslav Sapunar iz HGS-a, nije prošao. Tako da se prema postojećem GUP-u iz 2006., na pet područja (Institut, Kašuni, Lučica, ZOO-vrt i Bene) zainteresirani investitori mogu graditi.

A jedan od njih je i tvrtka Latebra, Kerumove nevjenčane supruge Fani Horvat koja je raspisala natječaj za uređenje plaže i ugostiteljskog obrta na terenu iza Lučice.

U Splitu se stvorio svojevrstan otpor na koji se već duže vrijeme čekalo i koji je pokazao da još ima nade za ovaj grad

I to je prelilo kap nezadovoljstva koje su građani danas izrazili na Marjanu.  Marjan + Fani, dobitna kombinacija. Marjan je, kao i slučaju Varšavske tek jedan primjer, simbolički vrijedan kapital,  koji je pokrenuo konkretne reakcije.  A  Fani Horvat, kao nevjenčana supruga,  najplastičniji primjer da se sukob interesa proglasi takvim. U gradonačelnika Keruma sukoba interesa na sve strane, od nećaka Igora Sapunara koji najavljuje gradnju jeftinih stanova na Kili do bedema Contarini gdje se pogodovalo drugom nećaku Jošku Kerumu, ili pak najveće prijevare proširenja zapadne obale kao glavnog gradskog projekta. No, trebala je ljubavnica da se građani masovnije pokrenu.

Tako da „bidan"  Kerum sad plaća buletu za sve devastacije svojih prethodnika proteklih godina i to zato jer je precijenio apatiju građana koji su odlučili reći "dosta" njegovoj bahatosti i vladavini feudalno-zadružnog modela. Bilo kako bilo, u Splitu se stvorio svojevrstan otpor na koji se već duže vrijeme čekalo i koji je pokazao da još ima nade za ovaj grad. Prosvjednici oduševljeno najavljuju daljnje akcije, a potpore stižu na sve strane.  Na građanima je sada da od početne euforije nastave dizati svoj glas i da ne odustaju od svojih zahtjeva, a na organizatorima je da smisle strategiju i očuvaju mobilizacijsku snagu koja im je u nedjelju predana u ruke.

Ključne riječi: Split, Željko Kerum, Marjan
<
Vezane vijesti