Foto: GONGFoto: GONGUdruge okupljene u inicijativu "SVI MI - Za Hrvatsku svih nas" pozvale su danas Sabor i Ustavni sud da "preuzmu odgovornost, iskoriste svoje ustavne i zakonske ovlasti i spriječe održavanje referenduma o ćirilici"

Udruge okupljene u inicijativu SVI MI - Za Hrvatsku svih nas pozvale su danas Sabor i Ustavni sud da preuzmu odgovornost, iskoriste svoje ustavne i zakonske ovlasti i spriječe održavanje referenduma o ćirilici.  

Kako su predstavnici inicijative naglasili na konferenciji za medije "zahtjev za održavanje referenduma o ćirilici predstavlja štetnu akciju jedne grupe građana koja će se u konačnici pretočiti u odgovornost cijele države - međunarodne prozivke, sankcije i urušavanje reputacije hrvatske demokracije".


ivan-novosel-mk.jpg ivan-novosel-mk.jpg

"Predložene izmjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji predlaže podizanje kvote za ravnopravnu uporabu jezika i pisma s 30 posto na 50 posto predstavljalo bi derogiranje već stečenih prava onih manjina koje u jedinicama lokalne samouprave imaju ostvareno to pravo. Ukoliko referendum prođe, od aktualnih 27 lokalnih zajednica u kojima se koristi ukupno pet manjinskih jezika- srpski, mađarski, češki, slovački i talijanski - zakonsku zaštitu izgubilo bi čak deset lokalnih zajednica", naglasio je iz Ivan Novosel iz Inicijativa mladih za ljudska prava.

Inicijativa SVI MI - Za Hrvatsku svih nas upozorila je i da se ovakvim namjerama dovodi u pitanje više međunarodnih instrumenata i konvencija kojih je Hrvatska potpisnik te kako se krše obaveze preuzete Ugovor o pristupanju Europskoj uniji.

nemanja-relic-mk.jpg nemanja-relic-mk.jpg

"Europska unija može reagirati na sva kršenja manjinskih prava jer je to bilo jedno od ključnih pitanja u pertprisutnim pregovorima. Jedna grupa građana svojom inicijativom će ponovo Hrvatsku staviti na stup srama u međunarodnoj zajednici i ponovo ćemo biti promatrani kao država slučaj. Zato će se incijativa obratiti i institucijama na europskoj razini i obavijestiti ih o razvoju događanja s pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj", naglasio je Nemanja Relić iz Srpskog demokratskog foruma.

Udruge okupljene u inicijativu smatraju i kako bi ostvarenje ovog referenduma moglo negativno utjecati i na međudržavne političke odnose te razinu zakonske zaštite prava hrvatskih manjina u drugim zemljama s kojima Hrvatska ima sklopljene bilateralne sporazume - u Crnoj Gori, Italiji, Mađarskoj, Makedoniji i Srbiji. 

Zato su danas apelirali na Sabor da referendumsko pitanje uputi Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti te na Ustavni sud da iskoristi zakonsku mogućnost samostalnog nadzora nad ustavnošću ovog referenduma te time i za njegovu zabranu.

Jurica Malčić, bivši Pučki pravobranitelj i sudac Ustavnog suda te član vijeća GONG-a, izjavio je kako bi se Ustavni sud svakako trebao očitovati o meritumu stvari, ali i preispitati svoje stajalište o tome tko može predlagati pitanja tom Sudu. "To je ključno pitanje. Na 12 dosadašnjih pitanja za očitavanjem od strane raznih udruga Ustavni sud je odbacio svih 12 prijedloga jer su smatrali ili da nisu nadležni ili da nema pretpostavki za odlučivanje", komentirao je Malčić.


marina-skrabalo-mk.jpg marina-skrabalo-mk.jpg

"Politički je krajnje neodgovorno igranje mačke i miša između Vlade, Sabora i Ustavnog suda jer politička trvenja ne smije prevladati kada su u pitanju ljudska prava", zaključila je Marina Škrabalo iz GONG-a.

Cijeli apel pročitajte ovdje.

Ključne riječi: nacionalne manjine
<
Vezane vijesti