Foto. Tamara OpačićFoto. Tamara OpačićSrpsko narodno vijeće – nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, nakon provedenih konzultacija donijelo je jednoglasnu odluku o nesudjelovanju na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac, koju organizira JUSP-a Jasenovac, te se tako pridružuje odluci koju je već donijela Koordinacija židovskih općina u Republici Hrvatskoj.

SNV ističe da je razloga za ovakvu odluku više. Razloge koje iznose prenosimo u cijelosti.

Prvo, Ministarstvo kulture, na čelu sa ministrom, oglušilo se na njihov dopis koji su zajedno sa ostalim institucijama naroda žrtava jasenovačkog logora smrti i predstavnicima antifašističkih organizacija poslali prije gotovo dva mjeseca. Vrijeme je da se zaustavi opasna praksa u kojoj će se jedan dan formalno komemorirati u Jasenovcu, a 364 ostala dana u godini nesmetano relativizirati, umanjivati i negirati ustaški zločin genocida počinjen u Jasenovcu

Tim pismom su, između ostaloga, iskazali nezadovoljstvo postavom muzeja i odgađanjem imenovanja Savjeta JUSP Jasenovac te pozvali na razgovor o programu ovogodišnje komemoracije.

Drugo, niz je događaja i aktivnosti iz kojih je vidljivo da se u Hrvatskoj nastoji relativizirati, umanjiti pa i negirati zločine koje je u Jasenovcu i na drugim mjestima počinio ustaški pokret za vrijeme kvislinške Nezavisne Države Hrvatske. 

Treće, na javnim skupovima, medijima i u javnom prostoru mogu se čuti i vidjeti poruke kojima se obnavljaju vrijednosti ustaškog pokreta, veliča njegova ideologija i njegovi predstavnici, a što za posljedicu ima širenje govora mržnje i netolerancije prema političkim razlikama, etničkim i drugim manjinama.

Četvrto, nažalost adekvatnih odgovora, reakcija i kritika ovih pojava, koje su po našim zakonima kažnjive, nema ni od političkih ni od pravosudnih institucija Republike Hrvatske. Što više, oni koji upozoravaju na ovakve pojave, a među koje spada i SNV, nerijetko su predmet javnih napada i uvreda. Stoga u atmosferi u kojoj se vrijeđaju sjećanja na žrtve, u kojoj se negira stradanje, a veliča one koji su ga uzrokovali, ne preostaje drugo nego da se na ovaj način upozori da je krajnji momenat da se ovakvo stanje počne mijenjati. 

SNV ističe kako su se godinama trudili surađivati s nadležnim tijelima, te se nerijetko prilagođavali protokolu s kojim se nisu slagali. "Činili smo to s uvjerenjem da možemo doći do komemoracijske prakse koja će biti takva da će u njoj u prvom redu biti mjesta za sjećanje na stradanje, za osudu karaktera i razmjera zločina i ustaške zločinačke ideologije te za promociju vrijednosti antifašizma. Nažalost, ove godine se nemamo čemu prilagođavati, jer je to postalo opasno po sam smisao komemoracije", stoji u priopćenju SNV-ova predsjednika Milorada Pupovca.Na javnim skupovima, medijima i u javnom prostoru mogu se čuti i vidjeti poruke kojima se obnavljaju vrijednosti ustaškog pokreta

Ovom odlukom želi se ukazati na opću atmosferu u društvu, na poruke koje dolaze iz Ministarstva i od samog ministra, kao i na isključenost iz razgovora o instituciji JUSP Jasenovac i komemoraciji. 

"Vrijeme je da se zaustavi opasna praksa u kojoj će se jedan dan formalno komemorirati u Jasenovcu, a 364 ostala dana u godini nesmetano relativizirati, umanjivati i negirati ustaški zločin genocida počinjen u Jasenovcu i na drugim mjestima u vrijeme NDH te tolerirati i oživljavati ideologiju pokreta koji je zločin osmislio i proveo", zaključak je SNV-a.

<
Vezane vijesti