ttip_copy63390.jpgSavez samostalnih sindikata Hrvatske zatražio je od Vlade Republike Hrvatske hitno povlačenje odluke da se za izradu studije utjecaja TTIP-a na Hrvatsku angažiraju Centar za međunarodni razvoj i PricewaterhouseCoopers.

H-Alter je, podsjetimo, prošli tjedan otkrio kako će u ime Centra jedan od nositelja izrade studije biti Ante Babić, makroekonomist i dojučerašnji glavni tajnik stranih, prije toga i domaćih kompanija, koji se u javnosti često zalagao za TTIP. PricewaterhouseCoopers je pak ured svjetske mega organizacije za pružanje usluga, koja za TTIP lobira u Transatlantskom poslovnom vijeću. Prema propozicijama javne Ministarstvo se već danima odbija očitovati na naš upit o njihovom izboru izrađivača studijeponude, rečene bi organizacije trebale izraditi "neovisnu i znanstveno utemeljenu" studiju utjecaja. Posao im je dodijelila tehnička vlada u bagatelnom postupku nabave, što znači da su ih direktno zvali i odabrali temeljem najpovoljnije ponude. Referirajući se na naše istraživanje, sindikati su od vlade zatražili hitnu potvrdu ove informacije i povlačenje odluke.

"Angažirati korporativne lobiste i javne zagovornike TTIP-a za izradu 'objektivne i nepristrane' studije, i još ih platiti iz proračuna, bio bi vrhunac cinizma", stoji u otvorenom pismu Vesni Pusić, tehničkoj ministrici resora koji je formalno zadužen za TTIP u Hrvatskoj.

Ministarstvo je H-Alteru potvrdilo takvu odluku, ali se već danima odbijaju očitovati na naš upit o njihovom izboru. Sporazum o slobodnoj trgovini između SAD-a i EU, najveći dosad takve vrste, pregovara se između Europske komisije i SAD-a. Brojne nevladine udruge, sindikati, intelektualci i ekonomski stručnjaci drže kako bi on mogao dugoročno smanjiti europske standarde u zaštiti okoliša, sigurnosti hrane, radničkim pravima, i drugim područjima u kojima je europska strana znatno progresivnija od američke.

Brojna izvješća NGO-a, poput Corporate Europe Opservatory, sugeriraju pak kako upravo korporacije, slične onima koje je do jučer zastupao Babić, imaju povlašteni pristup pregovorima, i da, štoviše, utječu na pregovaračke pozicije američke i europske strane, gotovo u pravilu nauštrb politika za zaštitu javnog interesa. Dobit za mala i srednja poduzeća, radnike ili geopolitičku poziciju EU-a, propagandne mantre koje se mogu čuti iz Bruxellesa, ali i hrvatske vlade, u isto su vrijeme sve više osporavane, paralelno s povećanjem procjena da će sporazum Angažirati korporativne lobiste i javne zagovornike TTIP-a za izradu 'objektivne i nepristrane' studije, i još ih platiti iz proračuna, bio bi vrhunac cinizmauvjetovati postepenu deregulaciju europskih ekonomija, povećati moć stranih korporacija u državama članicama, depolitizirati ekonomske procese i učvrstiti postojeće neoliberalne politike u državama Europske unije. Dio odgovora na ova pitanja u kontekstu Hrvatske trebao je proizaći iz navedene studije utjecaja.

Iz ministarstva, inače, od početka godine najavljuju ovaj dokument. To su u ovom pismu potvrdili i sindikati, ističući kako su im, nakon njihovog zahtjeva da izrade studiju o pozitivnim i negativnim učincima TTIP-a, još u ožujku javili da su u "procesu izrade studije". Poziv takmacima je, međutim, odaslan tek u drugoj polovici godine, dok su organizacije za izradu odabrane koji dan uoči izbora, od strane tehničke vlade.

Unatoč činjenici da je evidentno pristran u slučaju TTIP-a, i da je tu pristranost jamčio lobističkim radom u Udruženju stranih ulagača, Babić nam je prošli tjedan kazao kako će biti objektivan i nepristran u izradi studije.

"To je kao da angažirate Vuka da čuva stado ovaca, s tim da građani Hrvatske nisu ovce", poručili su na kraju otvorenog pisma iz SSSH.

Ključne riječi: Vesna Pusić, TTIP, SSSH
<
Vezane vijesti