Večernji list ne postupa protuzakonito kada cjelodnevno zapošljava slobodne novinare, proizlazi iz nalaza Državnog inspektorata o Večernjem listu

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) nalaz je zatražio tijekom nedavnoga štrajka stalno zaposlenih novinara Večernjaka, koji je obesmislilo to što su slobodni novinari, koji nemaju zakonsko pravo na štrajk, nastavili raditi i tako omogućili da Večernji list normalno izlazi.

"Nije bilo osnova za poduzimanje zakonskih mjera protiv Večernjeg lista", stoji u nalazu inspektorata napisanom na pet stranica, koji je dostavljen SNH-u. "Rad u poslovnom prostoru i na sredstvima poslodavca samo je jedan od elemenata na osnovu kojeg se procjenjuje ima li rad određene osobe karakter radnog odnosa, ali ne i jedini", stoji u nalazu. Taj je zaključak važan zato što su SNH i njegova podružnica u Večernjem listu, tijekom nedavnoga štrajka stalno zaposlenih Večernjakovaca, tvrdili kako slobodni novinari, koji nisu štrajkali, rade protuzakonito. Ovom odlukom inspekcije, ali i nekim ranijima, ta je tvrdnja odbačena.

Predsjednik podružnice SNH u Večernjem listu i odnedavni predsjednik SNH Anton Filić kazao nam je da se ne slaže s nalazom Državnoga inspektorata. Dodao je da sustav u kojem slobodni novinari cjelodnevno rade za jednog poslodavca načinjen tako da ih "drži u pokornosti" te da poslodavci "tim novinarima upravljaju kako žele, što je uvijek na rubu profesionalnih standarda i zaštite njihovih radnih prava". Ti novinari, naime, nemaju pravo na štrajk, kao ni mnoga druga prava koja imaju novinari zaposleni na neodređeno vrijeme.

"Temeljito ćemo proučiti nalaz inspekcije, ali već sad možemo reći da nas ne čudi, jer je očito da glavni inspektor Kruno Kovačević obavlja prljavi posao, što ćemo i dokazati", kazao nam je Filić. On će uime sindikata pismo s odgovorom poslati inspekciji, ministru gospodarstva, premijerki i predsjedniku Republike. "S odvjetnicima ćemo razmotriti mogućnost tužbe Upravnom sudu ili Ustavnom sudu, jer ovakvim tumačenjem zakona praktički je poništeno naše pravo na štrajk", kaže Filić.

Ključne riječi: Večernji list
<
Vezane vijesti