Aktivisti i aktivistkinje Extinction Rebelliona jučer su na Europskom trgu u Zagrebu zamotali spomenik pristupanja Hrvatske Europskoj uniji ukrasnom zelenom vrpcom simbolizirajući poklon. Performans je izveden kao reakcija na obećanih šest milijardi eura bespovratnih sredstava iz EU te oko tri milijarde eura zajmova od kojih 37% treba biti uloženo u potporu zelenoj tranziciji. Aktivisti su izvjesili i transparente sa svojim željama: “COVID oporavak = zeleni oporavak”, “3 milijarde € za zelenu tranziciju”, “Transparentni i okolišno osviješteni projekti”.

“Uz COVID krizu suočavamo se s još gorom, klimatskom krizom i ne smijemo si dopustiti da je dočekamo nespremni kao ovu. Današnjim performansom željeli smo pokazati da su sredstva za ekonomski oporavak poklon koji nam može pomoći da se pripremimo za klimatsku krizu. Ako ih iskoristimo za zelenu transformaciju naše zemlje, svi ćemo profitirati. Ali, poučeni dosadašnjim iskustvima, Vladi želimo poručiti da ćemo pažljivo pratiti na što se troše novci i nećemo tolerirati njihovo trošenje na neodržive i kratkoročno profitabilne projekte kojima se pogoduje privatnim investitorima, a šteti okolišu i društvu,” izjavila je Sara Matić, aktivistkinja Extinction Rebelliona.

Iako je Hrvatska jedna od najsunčanijih zemalja Europske unije istodobno je na njezinom začelju po količini instaliranih sunčanih elektrana. Hrvatska je na začelju i po infrastrukturi za električna vozila te još nije niti počela razmišljati o ambicioznijim politikama poput zamjene plinskih bojlera ili uvođenja cijene na emisije stakleničkih plinova.

“Ako se žele postići ciljevi sprječavanja porasta globalnog zagrijavanja ispod 1,5°C koji su dogovoreni Pariškim sporazumom, potrebno je suočiti se s hitnošću klimatske krize i pokazati veće ambicije. Novci za Covid oporavak, odnosno zeleni oporavak su tu: na nama je da ih pametno iskoristimo,” zaključila je Sara Matić.

Extinction Rebellion Zagreb dio je globalnog pokreta koji se bori za klimatsku pravdu.

Ključne riječi: Extinction Rebellion
< >
Vezane vijesti