Marinko Čulić 28.08.2014.

Avangarda zapadne periferije

Marinko Čulić Velika fertutma digla se uoči današnje konferencije zapadnobalkanskih zemalja u Berlinu zbog najave da će se ondje odlučiti o novom pravcu Jadransko-jonske autoceste. Ona ne bi išla preko Dubrovnika nego kroz Bosnu i Hercegovinu.

Što nas čeka

Trg Burze

Deutsche welle

10. BOK fest u Bjelovaru

Fotografija članka
Na jubilarnom, 10. bjelovarskom odjeku kazališta - BOK festu, od 4. do 13. svibnja gostovat će neka od najboljih hrvatskih kazališta te vrhunski glumci i predstave.

Ove godine festival neće otvoriti kazališna predstava, nego projekcija filma "Parada" srbijanskoga redatelja Srđana Dragojevića. 

"Neuobičajeno počinjemo filmom u dvorištu Gradske uprave, na otvorenome, a na to smo se odlučili jer u tom filmu glume glumci koji su svih ovih godina dolazili u Bjelovar na BOK fest, među kojima je i naš Bjelovarčanin i umjetnički direktor festivala Goran Navojec", istaknuo je gradski pročelnik za društvene djelatnosti Stjepan Grula na konferenciji za novinare..

Na ovogodišnjem festivalu bit će izvedeno desetak predstava po izboru Gorana Navojca, a prva je na rasporedu "Helverova noć" koju će 5. svibnja izvesti domaće amatersko Bjelovarsko kazalište.

Istoga će dana nastupiti i zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh s predstavom "Profesionalac" u režiji beogradskoga glumca i rođenoga Bjelovarčanina Bogdana Diklića.

Zagrebački Teatar Exit 12. svibnja pretpremijerno će izvesti predstavu koja zasad nosi radni naslov "Indijanci", a na BOK festu gostovat će i dva inozemna kazališta - sarajevski Kamerni teatar 55 te drama Slovenskoga narodnog gledališča iz Ljubljane.

U sklopu festivala održat će se i tradicionalna izložba glumaca u jednom gradskom salonu namještaja, glumačka moto-alka te tradicionalni humanitarni rukometni BOK turnir.

Bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec rekao je kako je BOK fest postao "bjelovarska robna marka prepoznatljiva u zemlji i izvan njezinih granica" koja grad promovira kao grad kulture.

"BOK fest je prvi otvorio granice glumcima i kazalištima s prostora Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, što je snažan iskorak i ponosni smo na to", rekao je gradonačelnik Korušec uoči 10. BOK festa, dodajući da će festival na kraju stajati do 500 tisuća kuna, od čega je oko 300 iz gradskoga proračuna, 50 je dalo Ministarstvo kulture, a ostalo će osigurati sponzori.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

28.08.

Anatomija otoka na Visu

Ove će godine biti održan treći po redu simpozij u sklopu petogodišnjeg programa "Anatomija otoka". Simpozij pod nazivom "Budućnost sela i autohtonih poljoprivrednih kultura na otocima" održat će se u gradu Visu od 17. do 21. rujna.

27.08.

Drugo izdanje "Lit link festivala"

"Književna karika" ili "Lit link festival" ove će se godine odvijati u tri grada: Puli 28. kolovoza, Rijeci 29. kolovoza i Zagrebu 30. kolovoza.

26.08.

Regionalna konferencija studenata komparatistike

Konferencija na temu "Perspektive suvremene komparatistike: Sociologija književnosti" trajat će od 28. studenog do 1. prosinca na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

26.08.

Davor Konjikušić i "Sveti ljudi"

Izložba angažiranih fotografija Davora Konjikušića bit će otvorena u Galeriji SC-a u Zagrebu 1. rujna i ostaje otvorena do 6. rujna.

26.08.

AMADEO se otvara nastupom MuDA

Drugi dio programa Klupske kazališno-glazbene scene AMADEO počinje u utorak, 2. rujna, u atriju Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja na zagrebačkom Gornjem gradu.

26.08.

Eve Ensler u Puli

Svi zainteresirani družiti se s Eve Ensler mogu 28. kolovoza u pulskoj Galeriji Cvajner, na Forumu, s početkom u 18 sati.

22.08.

Peti Kinookus Food Film Festival

Peti Kinookus Food Film Festival održat će se u Stonu od 3. do 7. rujna.

Superknjižara
Info most
Info most
Dokukino