Marinko Čulić 28.08.2014.

Avangarda zapadne periferije

Marinko Čulić Velika fertutma digla se uoči današnje konferencije zapadnobalkanskih zemalja u Berlinu zbog najave da će se ondje odlučiti o novom pravcu Jadransko-jonske autoceste. Ona ne bi išla preko Dubrovnika nego kroz Bosnu i Hercegovinu.

Što nas čeka

Trg Burze

Deutsche welle

16. Cest is d' Best

Fotografija članka
Zagrebački ulični festival "Cest is d’ Best" održat će se ove godine 16. put, od 31. svibnja do 6. lipnja. Na više mjesta u gradu bit će ponuđen bogat glazbeni, likovni i zabavni program te nekoliko performansa.

Govoreći na konferenciji za novinare, jedan od organizatora tog festivala Zlatko Jaganjac istaknuo je da je riječ o najvećem uličnom festivalu u Zagrebu na kojem se besplatno nude mnogi umjetnički i zabavni sadržaji. Ove godine festival će trajati tjedan dana, a bit će ponuđeni razni programi za posjetitelje i prolaznike na zagrebačkim ulicama. Zahvalio je sponzorima i pozvao građane da poprate zbivanja na festivalu.

Predstavljajući likovni dio festivala, Dijana Nazor najavila je likovno-urbane instalacije odabrane na međunarodnom natječaju, među kojima je istaknula šarene skulpture "Gljive ludare" autora Igora Brkića te likovnu instalaciju u Bogovićevoj ulici "Kotrljan" Valibora Mačakutina.

Održat će se neke tradicionalne manifestacije, poput Međunarodnog festivala umjetničkih zastavica, te Prvi festival umjetničkih naljepnica, dodala je Nazor.
Osim događaja na otvorenome, najavljene su i dvije izložbe fotografija, retrospektive dosadašnjih festivala u prostorijama Hrvatske pošte u Jurišićevoj ulici od 31. svibnja do 30. lipnja i u Čitaonici Bogdana Ogrizovića od 4. do 30 lipnja.

Ovogodišnji 'Cest is d' Best+ pratit će i bogat međunarodni program performansa, među kojima je njegova organizatorica Domnana Hay istaknula dva. Riječ je o autralsko-kineskome akrobatu Reubenu Dot Dotu i talijanskoj skupini 'Il Posto+, koji će 2. lipnja na zgradi na Trgu bana Jelačića br 1 izvesti "Vertikalni ples".
 
Voditelj glazbenog programa Zlatan Petrović najavio je 30-ak koncerata na četiri pozornice u gradu, a istaknuo je koncert 31. svibnja, na Dan grada Zagreba, s 'Kraljevima ulice' te gostima - zagrebačkim pjevačima s pjesmama o Zagrebu.
 
Rekao je i da je "Cest is d' Best" prvi festival u Zagrebu u kojem su umjetnici iz zatvorenih prostora izišli među građane te da se u proteklih 15 godina "pokazao kao najdemokratskiji i najpučkiji od svih festivala namijenjenih građanima i gostima Zagreba".

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

28.08.

Anatomija otoka na Visu

Ove će godine biti održan treći po redu simpozij u sklopu petogodišnjeg programa "Anatomija otoka". Simpozij pod nazivom "Budućnost sela i autohtonih poljoprivrednih kultura na otocima" održat će se u gradu Visu od 17. do 21. rujna.

27.08.

Drugo izdanje "Lit link festivala"

"Književna karika" ili "Lit link festival" ove će se godine odvijati u tri grada: Puli 28. kolovoza, Rijeci 29. kolovoza i Zagrebu 30. kolovoza.

26.08.

Regionalna konferencija studenata komparatistike

Konferencija na temu "Perspektive suvremene komparatistike: Sociologija književnosti" trajat će od 28. studenog do 1. prosinca na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

26.08.

Davor Konjikušić i "Sveti ljudi"

Izložba angažiranih fotografija Davora Konjikušića bit će otvorena u Galeriji SC-a u Zagrebu 1. rujna i ostaje otvorena do 6. rujna.

26.08.

AMADEO se otvara nastupom MuDA

Drugi dio programa Klupske kazališno-glazbene scene AMADEO počinje u utorak, 2. rujna, u atriju Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja na zagrebačkom Gornjem gradu.

26.08.

Eve Ensler u Puli

Svi zainteresirani družiti se s Eve Ensler mogu 28. kolovoza u pulskoj Galeriji Cvajner, na Forumu, s početkom u 18 sati.

22.08.

Peti Kinookus Food Film Festival

Peti Kinookus Food Film Festival održat će se u Stonu od 3. do 7. rujna.

Info most
Info most
Dokukino
Superknjižara