Marinko Čulić 31.07.2014.

Kako razoružati "Oluju"

Marinko Čulić Ovo mučenje s obljetnicom "Oluje" koje se ponavlja iz godine u godinu trebalo bi prekinuti jednostavno tako da se proslava u Kninu - ukine. Ponajviše radi elementarnog duhovnog zdravlja Hrvatske i Srbije, proslave njezine obljetnice trebalo bi preseliti u Vukovar.

Što nas čeka

Trg Burze

Deutsche welle

16. Cest is d' Best

Fotografija članka
Zagrebački ulični festival "Cest is d’ Best" održat će se ove godine 16. put, od 31. svibnja do 6. lipnja. Na više mjesta u gradu bit će ponuđen bogat glazbeni, likovni i zabavni program te nekoliko performansa.

Govoreći na konferenciji za novinare, jedan od organizatora tog festivala Zlatko Jaganjac istaknuo je da je riječ o najvećem uličnom festivalu u Zagrebu na kojem se besplatno nude mnogi umjetnički i zabavni sadržaji. Ove godine festival će trajati tjedan dana, a bit će ponuđeni razni programi za posjetitelje i prolaznike na zagrebačkim ulicama. Zahvalio je sponzorima i pozvao građane da poprate zbivanja na festivalu.

Predstavljajući likovni dio festivala, Dijana Nazor najavila je likovno-urbane instalacije odabrane na međunarodnom natječaju, među kojima je istaknula šarene skulpture "Gljive ludare" autora Igora Brkića te likovnu instalaciju u Bogovićevoj ulici "Kotrljan" Valibora Mačakutina.

Održat će se neke tradicionalne manifestacije, poput Međunarodnog festivala umjetničkih zastavica, te Prvi festival umjetničkih naljepnica, dodala je Nazor.
Osim događaja na otvorenome, najavljene su i dvije izložbe fotografija, retrospektive dosadašnjih festivala u prostorijama Hrvatske pošte u Jurišićevoj ulici od 31. svibnja do 30. lipnja i u Čitaonici Bogdana Ogrizovića od 4. do 30 lipnja.

Ovogodišnji 'Cest is d' Best+ pratit će i bogat međunarodni program performansa, među kojima je njegova organizatorica Domnana Hay istaknula dva. Riječ je o autralsko-kineskome akrobatu Reubenu Dot Dotu i talijanskoj skupini 'Il Posto+, koji će 2. lipnja na zgradi na Trgu bana Jelačića br 1 izvesti "Vertikalni ples".
 
Voditelj glazbenog programa Zlatan Petrović najavio je 30-ak koncerata na četiri pozornice u gradu, a istaknuo je koncert 31. svibnja, na Dan grada Zagreba, s 'Kraljevima ulice' te gostima - zagrebačkim pjevačima s pjesmama o Zagrebu.
 
Rekao je i da je "Cest is d' Best" prvi festival u Zagrebu u kojem su umjetnici iz zatvorenih prostora izišli među građane te da se u proteklih 15 godina "pokazao kao najdemokratskiji i najpučkiji od svih festivala namijenjenih građanima i gostima Zagreba".

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

25.07.

12. Liburnia Film Festival

Festival će biti održan od 26. do 30. kolovoza u lučici u Ičićima, Rijeka

18.07.

Mediteranski filmovi u Art-kinu

U riječkom Art-kinu, od 25. do 27. srpnja, gostuju tri ljetna mediteranska filma iz programa Festivala mediteranskog filma Split. Španjolska i francuska komedija te čilansko-španjolska drama prave su ljetne poslastice posebice jer na komičan način progovaraju o neobičnim obiteljima i parovima.

18.07.

Novi broj časopisa "Život umjetnosti"

Objavljen je novi broj "Života umjetnosti", časopisa za suvremena likovna zbivanja, posvećen raznovrsnim vidovima suvremene umjetničke prakse u Hrvatskoj, regiji i šire, s tradicijom kontinuiranog izlaženja od 1966. godine.

18.07.

Graffiti na Gradele 2014.

Riječ je o festivalu urbane kulture i mladih koji je baziran na aktivnostima vezanima uz graffiti kulturu, bilo da je riječ o iscrtavanju zida na "Fabriki" ili pak graffiti radionici za djecu, a uz to uvijek se potrudimo prirediti vam i kvalitetan popratni glazbeni program. Festival će se održati 30. i 31. srpnja u Bolu na Braču.

18.07.

Dani Kule 2014.

U ravnokotarskom selu Islam Grčki i ove godine se, 26. i 27. srpnja, održavaju "Dani Kule Janković".

18.07.

Jutra poezije: Arsen Dedić

Tribina "Jutra poezije" će ovu subotu, 19. sprnja, s početkom u 11 i 30, u kafiću "Pod starim krovovima" (Basaričekova 9, Zagreb) ugostiti Arsena Dedića.

17.07.

Motovun film festival 2014.

Odbrojavanje do 17. izdanja Motovun film festivala bliži se kraju. Do preseljenja na motovunske zidine križaju se posljednji dani na kalendaru, a kada se napokon dođe do onog nultog - vrijeme je za tradicionalan doček ususret novom 17. Motovun Film Festivalu koji će se održati od 26. do 30. srpnja.

Info most
Superknjižara
Dokukino
Info most