Antej Jelenić 24.07.2014.

Politika i alkemija

Antej Jelenić Neovisno o bilo kakvom programu ili kriminalnom ili čak ubilačkom poduhvatu, politička partija svemutirajuća je supstanca kojoj možemo pripisivati proizvoljna svojstva, kao što naivan alkemičar pripisuje tvari svojstva koja nemaju veze s njezinom prirodom.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

eko.log.i.ja u sridu: Anima Mundi - Duša svijeta

21.04.2012. Kultura Komentiraj Print
Fotografija članka
U srijedu, 26. travnja, s početkom u 19 sati u Klubu ACME (Nikole Matafare 2a, Zadar) pogledajte film koji prikazuje kako zaista postoji drugi način gledanja na svijet. Ulaz je slobodan.

Dokumentarac Anima mundi kroz razgovore s različitim zanimljivim sugovornicima prikazuje kako zaista postoji drugi način gledanja na svijet, ne isključivo uz sudbonosno mračne posljedice.

Ekipa znanstvenika i aktivista koja sudjeluje u filmu dolazi iz raznolikih profila obrazovanja i ideologija no svi se slažu u jednom, a to je Zemlja kao živi entitet koja se poput ostalih živih bića ponaša s jednakom brigom i osjetljivošću.

Ako se zadubimo jače u dušu svijeta, bit ćemo sposobniji ući u nas same, odnosno razumjeti vlastitu dušu. 

Film iz gajanske perspektive, a da se pritom ne treba nužno biti i sljedbenikom iste, djeluje edukativno i inspirativno u pogledima na planet Zemlju kao živi entitet. 

Istovremeno informativan i dojmljiv podsjeća nas na dragocjenosti životnog okoliša kao i na nerazumno ponašanje ljudi i njihovo mjesto u prirodi koje je ugroženo. 

Međutim film ne širi paniku već nudi rješenja u kojem se smjeru čovječanstvo treba kretati kako bi se održalo kao vrsta. 

Pokazuje i aktualne primjere permakulture na djelu /posebice u Australiji/ kao što i otvara prostor za filozofska promišljanja kojima sagledavamo ekološke probleme u suodnosu tema kao što su energija, ekonomija, klima, okoliš i populacija.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

18.07.

Novi broj časopisa "Život umjetnosti"

Objavljen je novi broj "Života umjetnosti", časopisa za suvremena likovna zbivanja, posvećen raznovrsnim vidovima suvremene umjetničke prakse u Hrvatskoj, regiji i šire, s tradicijom kontinuiranog izlaženja od 1966. godine.

18.07.

Graffiti na Gradele 2014.

Riječ je o festivalu urbane kulture i mladih koji je baziran na aktivnostima vezanima uz graffiti kulturu, bilo da je riječ o iscrtavanju zida na "Fabriki" ili pak graffiti radionici za djecu, a uz to uvijek se potrudimo prirediti vam i kvalitetan popratni glazbeni program. Festival će se održati 30. i 31. srpnja u Bolu na Braču.

18.07.

Dani Kule 2014.

U ravnokotarskom selu Islam Grčki i ove godine se, 26. i 27. srpnja, održavaju "Dani Kule Janković".

18.07.

Jutra poezije: Arsen Dedić

Tribina "Jutra poezije" će ovu subotu, 19. sprnja, s početkom u 11 i 30, u kafiću "Pod starim krovovima" (Basaričekova 9, Zagreb) ugostiti Arsena Dedića.

17.07.

Motovun film festival 2014.

Odbrojavanje do 17. izdanja Motovun film festivala bliži se kraju. Do preseljenja na motovunske zidine križaju se posljednji dani na kalendaru, a kada se napokon dođe do onog nultog - vrijeme je za tradicionalan doček ususret novom 17. Motovun Film Festivalu koji će se održati od 26. do 30. srpnja.

17.07.

Ex oriente film + Refineri/ Radionice i filmske projekcije

Udruga UKUS i Institut dokumentarnog filma i ove godine zajednički organiziraju jednu sesiju radionice autorskog dokumentarnog filma Ex oriente film + Refineri u Rijeci. Manifestacija će se održati od 21. do 25. srpnja.

16.07.

"Ispovijesti eko teorista" u kinu "Slavica"

U srijedu, 16. srpnja, s početkom u 21 sat, u dubrovačkom kinu "Slavica" (Branitelja Dubrovnika 42) možete pogledati dokumentarni film "Ispovijesti eko teorista" redatelja Petera Jay Browna.

Info most
Info most
Superknjižara
Dokukino