Marina Kelava 14.08.2014.

Gunja treba priču, a ne samo novu ciglu

Marina Kelava Ključno za Gunju nije samo pitanje hoće li obnoviti kuće već hoće li im se ponuditi priča radi koje će u njima i ostati. Kako su već sami odabrali bicikle, zašto to ne bi bila priča o održivosti? To je jedina priča koja se može održati, a već jest dio prijašnje priče ovoga kraja.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

eko.log.i.ja u sridu: Anima Mundi - Duša svijeta

21.04.2012. Kultura Komentiraj Print
Fotografija članka
U srijedu, 26. travnja, s početkom u 19 sati u Klubu ACME (Nikole Matafare 2a, Zadar) pogledajte film koji prikazuje kako zaista postoji drugi način gledanja na svijet. Ulaz je slobodan.

Dokumentarac Anima mundi kroz razgovore s različitim zanimljivim sugovornicima prikazuje kako zaista postoji drugi način gledanja na svijet, ne isključivo uz sudbonosno mračne posljedice.

Ekipa znanstvenika i aktivista koja sudjeluje u filmu dolazi iz raznolikih profila obrazovanja i ideologija no svi se slažu u jednom, a to je Zemlja kao živi entitet koja se poput ostalih živih bića ponaša s jednakom brigom i osjetljivošću.

Ako se zadubimo jače u dušu svijeta, bit ćemo sposobniji ući u nas same, odnosno razumjeti vlastitu dušu. 

Film iz gajanske perspektive, a da se pritom ne treba nužno biti i sljedbenikom iste, djeluje edukativno i inspirativno u pogledima na planet Zemlju kao živi entitet. 

Istovremeno informativan i dojmljiv podsjeća nas na dragocjenosti životnog okoliša kao i na nerazumno ponašanje ljudi i njihovo mjesto u prirodi koje je ugroženo. 

Međutim film ne širi paniku već nudi rješenja u kojem se smjeru čovječanstvo treba kretati kako bi se održalo kao vrsta. 

Pokazuje i aktualne primjere permakulture na djelu /posebice u Australiji/ kao što i otvara prostor za filozofska promišljanja kojima sagledavamo ekološke probleme u suodnosu tema kao što su energija, ekonomija, klima, okoliš i populacija.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

19.08.

Festival ruralne kulture - FRK

Dana 30. kolovoza u Kninu će se održati Festival ruralne kulture - FRK, u Ekološko-informativnom centru (Drniška b.b.)

19.08.

Počinje peti Muzej ulične umjetnosti!

U Zagrebu će se od 24. do 31. kolovoza u staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87 održati jubilarno, peto izdanje Muzeja ulične umjetnosti, koji donosi zaokret u konceptu, ali promovira iste vrijednosti

04.08.

Dokumentarci u Opatiji

Liburnia Film Festival i ove godine nastavlja s prikazivanjem hit-dokumentaraca na Ljetnoj pozornici Opatija.

29.07.

15 godina "Attacka"/ Promocija knjige i razgovor

Promocija će se održati u četvrtak, 31. srpnja, u 20 sati u zadruzi "Praksa" u Puli, na adresi Prolaz kod zdenca 1.

25.07.

12. Liburnia Film Festival

Festival će biti održan od 26. do 30. kolovoza u lučici u Ičićima, Rijeka

18.07.

Mediteranski filmovi u Art-kinu

U riječkom Art-kinu, od 25. do 27. srpnja, gostuju tri ljetna mediteranska filma iz programa Festivala mediteranskog filma Split. Španjolska i francuska komedija te čilansko-španjolska drama prave su ljetne poslastice posebice jer na komičan način progovaraju o neobičnim obiteljima i parovima.

18.07.

Novi broj časopisa "Život umjetnosti"

Objavljen je novi broj "Života umjetnosti", časopisa za suvremena likovna zbivanja, posvećen raznovrsnim vidovima suvremene umjetničke prakse u Hrvatskoj, regiji i šire, s tradicijom kontinuiranog izlaženja od 1966. godine.

Superknjižara
Info most
Dokukino
Info most