Marina Kelava 15.04.2014.

Razmontiravanje željeznica

Marina Kelava Prošloga su tjedna ukinute ili reducirane brojne domaće željezničke linije koje povezuju sela u odumiranju s gradićima u odumiranju. Međutim, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nije se tom prilikom posuo pepelom ni ponudio ostavku.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Književnost na platnu: Viktorijanci na ekranu

Fotografija članka
U novom izdanju serije tribina Književnost na platnu, u utorak, u Booksi (Martićeva 14D, Zagreb), 29. studenog, u 19 sati, Srđan Laterza će s Tatjanom Jukić razgovarati o brojnim filmskim adaptacijama viktorijanskih romana.

Voditelj tribine Srđan Laterza će s Tatjanom Jukić, izvanrednom profesoricom na Odsjeku za anglistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta, razgovarati o vrlo plodnoj vezi filma i viktorijanske književnosti. Pokušat će se odgovoriti na pitanje zašto djela sestara Brontë imaju toliko filmskih adaptacija i kakav posebni interes za viktorijance gaji Roman Polanski. Bliži se Božić, pa će biti riječi i o filmskim utjelovljenjima Dickensovih duhova Božića, kao i o Schlesingerovoj adaptaciji Hardyjeva romana "Daleko od bjesomučne gomile". Pričat će se i o putu Sherlocka Holmesa, Dracule i Frankensteina od knjige do filma, a otkrit će se i kako je Sweeney Todd od petparačkih viktorijanskih izdanja, preko kazališta došao do Tima Burtona. Poseban dio razgovora činit će adaptacije neoviktorijanskih djela poput "Ženske francuskog poručnika" Johna Fowlesa ili "Zaposjedanja" A.S.Byatt, a ni niz BBC-jevih serija u kojima oživljavaju viktorijanski klasici neće ostati nespomenut.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

11.04.

"Mikropolitike": Rad u kulturi i aktivizam – potencijali i kontradikcije

Novo predavanje u sklopu "Mikropolitika" održat će se u srijedu 16. travnja u 19 sati, u Galeriji "Nova", Teslina 7, Zagreb.

11.04.

Filmske večeri u "Močvari": "The little list child"

Nove Filmske večeri u "Močvari" (Trnjanski nasip bb, Zagreb) održat će se u utorak 15. travnja u 20 i 30. Gosti su Denis Golenja, Luka Hrgović, Anton Svetić i Vedran Štefan.

11.04.

Forum "Akupunkture grada": Nove prakse za urbani dizajn

Forum "Akupunkture" će se održati u Zagrebu, u Muzeju "Mimara" 24. travnja 2014, u organizaciji Društva arhitekata Zagreb, zajedno s partnerima "Kulturnim Frontom" iz Beograda, "Public Room" iz Skoplja , "Public Room" iz Sarajeva i Društvom arhitekata Splita.

11.04.

OHOHO festival 2014.

Treći po redu OHOHO! festival stripa i ulične umjetnosti sprema se u travnju u "Attackovoj" kuhinji. Od 17. do 19. travnja prostori "Attacka". i "Medike" otvorit će svoja vrata najluđim stripašima i street artistima iz zemlje i inozemstva.

11.04.

Premijera završnih filmova Škole dokumentarnog filma

U subotu 12. travnja u zagrebačkom Dokukinu "Grič" u 19 i 21 sat, održat će se projekcije dokumentarnih filmova nastalih na ovogodišnjoj Školi dokumentarnog filma.

11.04.

Ljubav prema subverziji/ Izložba

U Galeriji "dr. Vinko Perčić" u Subotici, u četvrtak, 21. ožujka, otvara se audio vizualna izložba "Ljubav prema subverziji" kustosa Branka Franceschija. Izložba traje do 26. travnja.

11.04.

Festival novog cirkusa u Splitu

Istovremene projekcije filma "Circus Fantasticus" slovenskog redatelja Janeza Burgera na zagrebačkoj i splitskoj "Cirkuskoj srijedi" najavile su tek početak zajedničkih aktivnosti na relaciji dvaju najvećih hrvatskih gradova.

Info most
Superknjižara
Dokukino
Info most