Vladimir Cvijanović 21.08.2014.

Kuda idu strateške investicije (ili: država protiv države)

Vladimir Cvijanović U prethodne dvije godine prešli smo put od pompoznih najava o tustim milijardama koje samo što se nisu slile u Hrvatsku, do najava koje slušamo ovih dana da se neke stvari u Zakonu o strateškim investicijama moraju mijenjati jer iz te lovaške pipe ništa ne curi.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Šesti Festival židovskog filma

02.05.2012. Kultura Komentiraj Print
Fotografija članka
Šesto izdanje Festivala židovskog filma Zagreb održat će se od 20. do 26. svibnja u zagrebačkom kinu Europa

Šesto izdanje Festivala židovskog filma Zagreb održat će se od 20. do 26. svibnja u zagrebačkom kinu Europa. Šestu godinu zaredom ovaj festival filmom educira domaću publiku o židovskoj kulturi i Holokaustu te zagovara multikulturalni dijalog i zajedničke vrijednosti kao temelj uspješnog suživota u nacionalno i vjerski različitim okruženjima. Tematski fokus ovogodišnjeg izdanja je tolerancija, a ono što ovu manifestaciju čini jedinstvenom jest to što popratnim predavanjima i radionicama dopire do najšire publike svih životnih dobi.

Filmski program ove godine uključuje 54 filmska naslova: dokumentarne, kratkometražne i dugometražne igrane filmove te jedan dugometražni animirani film.

U dokumentarnom će programu, među ostalim naslovima, biti prikazan film Nickyjeva obitelj slovačkog autora Mateja Minača - riječ je o iznimnoj priči Britanca Nicholasa Wintona koji je neposredno prije početka Drugoga svjetskog rata organizirao spašavanje 669-ero češke i slovačke djece. Ovaj film ujedno je i posljednji uradak iz Minačeve trilogije inspirirane spomenutim događajem. Film je nagrađen brojnim priznanjima, uključujući nagradu publike u Karlovym Varyma, nagradu za najbolji dokumentarac na festivalu u Montrealu te nagradu na Jewish Film Festivalu u Velikoj Britaniji. Everest: Uspon za mir američkog redatelja Lancea Trumbulla je inspirativan dokumentarni film: sniman u Nepalu, Tibetu, Izraelu, Palestini, Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i SAD-u, prati spektakularno putovanje devetero "penjača za mir" različitih vjera i kultura na vrh najviše planine na svijetu. Dragocjeni život je dokumentarna priča izraelskog dopisnika iz Gaze, Shlomija Eldara, o četveromjesečnom Palestincu kojem je neophodna transplantacija koštane srži, a koju je moguće obaviti isključivo u izraelskoj bolnici. Film je ovjenčan posebnim priznanjem žirija na Međunarodnom festivalu u Jeruzalemu te nagradom za najbolji dokumentarac Izraelske filmske akademije.

Festivalski večernji termini rezervirani su za dugometražne igrane filmove: njemački film Izgubljeno vrijeme redateljice Anne Justice neobična je ljubavna priča smještena u 1944. godinu, a govori o bijegu zatvorenika i njegove židovske djevojke iz njemačkog logora u Poljskoj. Film je osvojio nagradu publike na Beyond Film Festivalu u San Franciscu. Američki film Dug,  uspješnog redatelja Johna Maddena (Zaljubljeni Shakespeare, Dokaz, Marigold Hotel) donosi priču o troje umirovljenih agenata izaelske tajne službe Mossad koji su se proslavili tijekom tajne misije 1965. kada su u Istočnom Berlinu tragali za nacističkim ratnim zločincem.  Vrhunsku glumačku ekipu predvode Helen Mirren i Tom Wilkinson, dok je uspješna glumica mlađe generacije Jessica Chastain za odigranu sporednu ulogu nagrađena na čak desetak filmskih festivala diljem SAD-a.

Uz filmski program, festival uključuje niz popratnih sadržaja: International Talent Workshop međunarodna je edukativna filmska radionica u sklopu koje će petu godinu zaredom desetero odabranih mladih filmaša iz cijeloga svijeta u razdoblju od 17. do 26. svibnja pod mentorstvom međunarodnih i domaćih filmskih stručnjaka snimiti dva kratkometražna filma. Spomenuti radovi bit će prikazani u sklopu festivala u subotu 26. svibnja u 19 sati u kinu Europa.

Program Edukacijska jutra pokrenut je s ciljem da se učenicima i studentima približi tragedija Holokausta te da ih se kroz tu prizmu poduči o vrijednosti tolerancije i prihvaćanja različitosti. U prve tri godine spomenuti program okupio je više od četiri tisuće mladih. Ovogodišnji program uključuje dva edukacijska jutra: 21. svibnja u 12 sati u kinu Europa održat će se program pod vodstvom Johanna Chapoutota, nagrađivanoga francuskog stručnjaka za povijest nacionalsocijalizma te predavača na sveučilištu u Grenobleu. Isječcima iz dokumentarnih i igranih filmova Chapoutot će pokazati u kojoj je mjeri nacističko vodstvo koristilo filmski medij kao propagandno sredstvo te kako se kritičkim promatranjem tako snimljenih filmova može razotkriti manipulacija gledatelja i spriječiti širenje nacizma. Spomenuti program namijenjen je učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studentima.

Drugo edukacijsko jutro održat će se 24. svibnja u kinu Europa u 12 sati, a namijenjeno je  učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola te prvih razreda srednjih škola. Njima će biti prikazan film Posljednji let Petra Ginza, inspirativna priča o mašti i kreativnom izričaju dječaka u zloglasnom logoru Theresienstadt. Poslije filma uslijedit će predavanje Branka Lustiga, počasnoga predsjednika festivala i dvostrukoga dobitnika Oscara, u sklopu kojega će biti govora o njegovu iskustvu u koncentracijskim logorima Auschwitz i Berg-Belsen.

Festivalski program i ove će godine uključiti nekoliko izložba te raznovrsan glazbeni program, koji će ponuditi široki spektar glazbenih žanrova - od etna, klezmera i jazza do elektronike.

Ulaz na filmski program, radionice i izložbe je slobodan. Festival organizira samostalna neprofitna udruga „Festival suvremenog židovskog filma" iz Zagreba.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

26.08.

Regionalna konferencija studenata komparatistike

Konferencija na temu "Perspektive suvremene komparatistike: Sociologija književnosti" trajat će od 28. studenog do 1. prosinca na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

26.08.

Davor Konjikušić i "Sveti ljudi"

Izložba angažiranih fotografija Davora Konjikušića bit će otvorena u Galeriji SC-a u Zagrebu 1. rujna i ostaje otvorena do 6. rujna.

26.08.

AMADEO se otvara nastupom MuDA

Drugi dio programa Klupske kazališno-glazbene scene AMADEO počinje u utorak, 2. rujna, u atriju Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja na zagrebačkom Gornjem gradu.

26.08.

Eve Ensler u Puli

Svi zainteresirani družiti se s Eve Ensler mogu 28. kolovoza u pulskoj Galeriji Cvajner, na Forumu, s početkom u 18 sati.

22.08.

Peti Kinookus Food Film Festival

Peti Kinookus Food Film Festival održat će se u Stonu od 3. do 7. rujna.

22.08.

Lit link festival ili Književna karika 2014

Fetival će biti održan 28. kolovoza u Puli, 29. kolovoza u Rijeci i 30. kolovoza u Zagrebu

21.08.

ZeGeVege festival održivog življenja

Festival će se održavati u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, u petak, 5. rujna 2014. od 9 do 21 sat i u subotu, 6. rujna 2014. od 9 do 19 sati

Info most
Superknjižara
Info most
Dokukino