iz_njih_vizual.jpgU organizaciji udruge Drugo more, u srijedu 20. studenog u 20 sati, u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvorit će se izložba Iz njih međunarodnog istraživačkog projekta DEPT. (Describing the Present Tense). Izložba ostaje otvorena do 6. prosinca.

Izložba se temelji na rezultatima istoimene radionice, čiji su polaznici imali zadatak unaprijed poslati koordinate početne i završne točke neke rute kojom u Rijeci često prolaze. Uz pomoć algoritama za prepoznavanje slika i tehnologije Google Street Viewa, voditelji su prikupili slike ulica kojom prolazi određena ruta, i na temelju toga izradili katalog znakova koji prikazuje različite objekte i simbole koje je na tom putu moguće ugledati.

Katalog je na radionici potom korišten kao polazište za raspravu o ulozi poruka, predmeta i zapisa koji nas pozivaju "da nešto učinimo" i "da obavimo neku radnju" u svakodnevnom kretanju riječkim gradskim ulicama.

Izložbu će na otvorenju predstaviti istraživač i dizajner Donato Ricci s pariškog Instituta za političke studije Sciences Po, gdje je zaposlen pri interdisciplinarnom laboratoriju médialab koji se bavi proučavanjem društvene uloge digitalnih tehnologija. Osim njega, tim istraživačkog projekta DEPT. čine Giorgio Uboldi iz milanskog dizajnerskog studija Calibro, pariški glumac i redatelj Duncan Evennou i istraživački dizajner Benoît Verjat.

Nakon Rijeke, u kojoj se projekt prvi puta izvodi, DEPT. će slične programe provesti u Portu, Parizu i Strasbourgu, s ciljem opisivanja trenutnih stanja okoliša u kojem živimo. Ulaz je slobodan, a više informacija dostupno je na internetskoj stranici Drugog mora.