Uprava Radija 101 obavijestila je javnost da sa sutrašnjim danom počinje stečajni postupak na Trgovačkom sudu u Zagrebu što znači otkaz za sve zaposlenike radija

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Uprava Radija 101 izvještava javnost da će se na ročištu Trgovačkog suda sutra, 11. siječnja 2011. u 9.30 najvjerojatnije otvoriti stečajni postupak nad Radijom 101.

"U tom trenutku postoje tri stečajna zahtjeva, jedan od strane bivšeg radnika, a dva od zaposlenika Radija 101. Stečajni postupak u tom trenutku nije više moguće izbjeći, čak i ako isplatimo zahtjeve radnika koji su ih podnijeli. Naime, prema Stečajnom zakonu, dovoljno je ispunjenje jednog od dva razloga koje Zakon propisuje za otvaranje stečajnog postupka, jedan od njih je nelikvidnost, a drugi prezaduženost. Ako i isplatimo stečajne zahtjeve, Radio 101 je prezadužen te je sutrašnje otvaranje stečajnog postupka vrlo izvjesno," rekao je Drago Perić, predsjednik Uprave Radija 101.

"Na žalost, svi razgovori koje smo vodili sa zainteresiranim kupcima završavali su neuspješno, prije svega zbog prevelike zaduženosti. Radio 101 u tom trenutku ima dug od oko 20 milijuna kuna, akumuliranih kroz zadnjih 10 godina, a imovina najvjerojatnije ne vrijedi više od milijun, milijun i pol kuna. U takvu bilancu čak i najzainteresiraniji kupci nisu željeli ući," dodao je Perić.

Preuzimanjem vođenja Uprave krajem listopada 2009. Perić je zatražio reviziju poslovanja koja do njegovog dolaska nikad nije napravljena. Službena revizija je pokazala da su se bilance frizirale, prihodi umjetno povećavali kako bi se lažno pokazalo da Radio 101 posluje dobro, a troškovi su rasli enormno. Krajem godine 2009. postoji gubitak od 19 milijuna kuna akumuliranih u razdoblju od 1999. do 2009. Porez na dodanu vrijednost nije se plaćao nekoliko godina, kao i neki dobavljači, doprinosi  na plaću od početka 2009. Broj radnika i honorarnih suradnika daleko je premašivao broj koji bi omogućavao normalno poslovanje - krajem 2009. Radio 101 imao je oko 60 (!) redovno zaposlenih te još otprilike isti broj honorarnih zaposlenika. Samo su troškovi reprezentacije u 2007. iznosili više od 650 tisuća kuna. Zbog nesavjesnog poslovanja Perić je i podnio kaznenu prijavu protiv bivšeg direktora Darija Duspera.

"Bivši Nadzorni odbor je u zadnjih deset godina glumio fikus, potvrđivao lažirana izvješća i bilance te se nije niti jednom zapitao gdje su nestali novci, a preko student servisa u tom je razdoblju oprano oko 50 milijuna kuna, što policija i istražuje," dodaje Perić i obećaje da će se poslije završenog ročišta na Trgovačkom sudu javiti u eter Radija 101 kako bi obavijestio slušatelje i javnost o rezultatima ročišta.

Otvaranjem stečajnog postupka stečajni upravitelj preuzima vođenje poslovanja Radija 101, Upravi prestaje mandat, raspušta se skupština suvlasnika, a svi zaposlenici dobivaju otkaz uz otkazni rok od mjesec dana. Očekuje se da će Radio 101 nastaviti emitirati program i u stečajnom postupku, a prva skupština vjerovnika održati će se u roku od 45 dana. 

Ključne riječi: Radio 101
<
Vezane vijesti