Vijeće za elektroničke medije cenzuriralo Index.hr. H-Alter u cijelosti prenosi zabranjeni članak, uz usrdnu molbu Zdenku Ljevku da i nama naloži njegovo uklanjanje, i uz poziv svim portalima da i oni prenesu "inkriminirani" komentar Hrvoja Marjanovića.

Vijeće za elektroničke medije naložilo je Index.hr-u da komentar Hrvoja Marjanovića "Dragi biskupe Lastan, činim li grijeh ako šamaram majmuna?" učini nepostojećim, to jest da ga dezintegrira, spali ili što već treba, jer da "može vrijeđati dostojanstvo čovjeka", a još k tome i da "sadrži elemente nepriličnog odnosa prema vjeri i drugim uvjerenjima". 

Indexov urednik Matija Babić na to je odgovorio da mu ne pada na pamet povući komentar, spominjući Hrvatsku u kontekstu katoličke džamahirije i "naprednijeg" Kirgistana.

Potpisnik ovih redaka potpuno mu daje za pravo.

To smiješno Vijeće, jednako kao i Agencija za elektroničke medije kojoj stoji na čelu, i prije ovog događaja zahtijevalo je hitnu reviziju vlastitog smisla postojanja i zakonskog okvira koji određuje njezin rad

Pritom je sporedno to što se komentar uopće ne bavi vjerom, kako tvrdi VEM, nego se bavi odnosom Katoličke crkve i njezinog službenog glasila, Glasa Koncila, prema spolnosti, i sklonostima klera da rigidne, na vjerskim dogmama neutemeljene stavove nameću čitavom društvu kao da se radi o objavi. Sporedno je i to što je tvrdnja da inkriminirani komentar može vrijeđati dostojanstvo čovjeka najobičnija budalaština, jer spominjanje masturbiranja, te muških i ženskih spolnih organa u najšarolikijim metaforama danas još može vrijeđati samo dostojanstvo budale. Sporedno je i temelji li Vijeće za elektroničke medije svoj zahtjev na nekakvom pozitivnom propisu, ili ga ne temelji ni na čemu pozitivnom. To smiješno Vijeće, jednako kao i Agencija za elektroničke medije kojoj stoji na čelu, i prije ovog događaja zahtijevalo je hitnu reviziju vlastitog smisla postojanja i zakonskog okvira koji određuje njegov rad; revizija sada je, a šta da kažemo, još urgentnija.

ilustracijakrizari.jpg

foto: www.index.hr

Molimo Zdenka Ljevka da i nama također pod prijetnjom tužbe naloži povlačenje "Biskupa Lastana" kako bismo imali priliku da se konačno upoznamo, na sudu

Ovdje se radi o arbitrarnom zahtjevu države za uništavanjem novinarskog komentara radi toga što je tobože suprotan temeljnim društvenim vrijednostima. Kako nam je iz dosta bogatog iskustva poznato da gospodin Zdenko Ljevak, potpisnik ovoga naloga, nema običaj odgovarati na novinarska pitanja o svom radu, ovoga se puta nećemo ni potruditi da ga bilo što priupitamo; možemo samo pretpostaviti da su ga više od osnovne poruke Marjanovićeva komentara, koja ne samo da je poprilično točna nego je još k tome i poprilično benigna, zasmetali sočni izrazi poput "sapunanja mačora" ili "šamaranja majmuna". A za takve je pak dosjetke poznato da raspaljuju malograđansku maštu, te da im se osobe s profilom gogoljevskog činovnika vole zgražavati javno, a radovati tajno. Posao moralnog šokiranja klerikalne javnosti ionako je povijesno obavljen još davno, a obavili su ga kulturni pokreti u razdoblju od nadrealizma do 1968; lamentiranje o drkanju danas uglavnom služi bildanju klikova, i bilo bi skroz dosadno - kad bismo živjeli u zemlji u kojoj Crkva nije toliko utjecajna, u kojoj se smatra samorazumljivim da je svako problematiziranje onoga što propovijeda vrijeđanje religioznih osjećaja, dok se njoj dopušta, i potiče ju se, da bezobrazno vrijeđa osjećaje i uvjerenja drugih.

Prenosimo zato u cijelosti komentar Hrvoja Marjanovića. Molimo Zdenka Ljevka da i nama također pod prijetnjom tužbe naloži njegovo povlačenje kako bismo imali priliku da se konačno upoznamo, na sudu. Pozivamo i sve druge portale da prenesu Marjanovićev članak i da se ogluše o nalog Vijeća za elektroničke medije. Jer o kršenju slobode pisane riječi se ovdje radi. Ovom zlu potrebno se složno suprotstaviti, dok ne bude prekasno.


Dragi biskupe Lastan, činim li grijeh ako šamaram majmuna?

Ponekad se čini kao da funkcija Glasa Koncila nije isključivo bavljenje vjerskim temama ili promicanje ekumenskog duha već i stvaranje izuzetno zahvalnog i komičnog materijala za onaj sekularni dio medija. Ta briljantna umotvorina Kaptola vremenom se prometnula u pravi vrutak sulude zabave koji je, priznat ćete, daleko interesantniji od svega što su Grubnić, Pokos ili Lambaša u stanju smandrljati, a vezano je za seks ili modu.

Kada se Glas Koncila dohvati seksa, cijela Hrvatska trebala bi slaviti jer možete biti sigurni da će biti riječ o nečem totalno spaljenom i revolucionarnom. Mnogi među nama pretjerano su kritični kada se ovi dobri ljudi upuste u takve rasprave, vođeni Biblijom i svojim pretpotopnim viđenjima ljudske seksualnosti, ali to je pogrešan i tako nekršćanski stav. Pustite ih da učine dobro djelo, obraduju nas darom smijeha i ne sputavajte ih jer moglo bi se dogoditi da to počnu činiti rjeđe. Shvatite ih, Biblija je za njih svojevrsna kombinacija "1000 zašto, 1000 zato" i "Kama Sutre", knjižurina iz koje izvlače teorije o minicama, masturbaciji, bijeloj tvari čije čestice ostaju među zubima, pa čak i lotu, Olimpijadi, hipnozi i estetskim operacijama. Pa kako se ne nasmijati kada u Glasu Koncila pročitate rečenicu: "Nije zabranjeno upotrijebiti i zube, ali mnogi vjernici iz poštovanja radije progutaju da koja čestica ne bi zaostala među zubima". Posljednji puta takvo smo što imali prilike pročitati u Teenu, kada je neka usplahirena tinejdžerka postavila pitanje vezano za oralni seks. Ljudi, Glas Koncila je čisto zlato i pustite ih da rade svoj posao.

Mini suknja, duga noga, mala moja ljutiš Boga

Mnogi tvrde da Crkva nije "in" ili da je neusklađena s modernim kretanjima, ali takve ludosti pričaju neznalice i vječito nabrijani agnostici, ateisti i komunjare. Čak i oni koji nikada nisu do kraja poslušali niti jedan modni savjet Fashion Gurua, jer vjeruju da ručni sat nema dovoljno vremena za te papazjanije, trebali bi pročitati stav Crkve o minicama jer to je sranje "off the hook".

Morate se zapitati koja se točno poslanica bavi ovim vječnim pitanjem moralne ispravnosti dopičnjaka. Poslanica Galaćanima? Poslanica Kološanima? Je li Pavao spomenuo minice u dijelu u kojem odvraća vjernike od prostota? Muče li Boga i modna pitanja, a ako ga muče, koji je njegov stav o tragikomičnim hipsterima koji nose velike naočale s debelim okvirima iako nisu slabovidni već samo slijepi za to koliko smiješno izgledaju noseći medicinsko pomagalo bez opravdanog razloga? Tim modnih stručnjaka morao je ozbiljno uroniti u istraživanje i razmotriti kako i u kolikoj mjeri iskustva naših starih primijeniti na suvremene probleme. Na svu sreću, kada izvor ideja presuši, uvijek si možete postaviti pitanje što bi učinio ili, u ovom konkretnom slučaju, obukao Isus?

Pusti to iz ruke... Bog te gleda!

Masturbacija je uvijek tema dana, a pitanje "činim li grijeh ako šamaram majmuna" opterećuje mladi um još od vremena kada su majmuni sišli s grana, uspravili se i izmislili Boga da bi divljake doveli u red. Stotine tisuća besposlenih svećenika i zbunjenih drkadžija koji osjećaju krivnju kada ruku spuste ispod "ekvatora", svih su nam ovih godina pružili toliko zabave da to ne bi mogli strpati ni u milijun Facebook statusa.

Mnogi su bili ljutiti kada su pročitali da je stručnjak iz Glasa Koncila odgovorio "sapunanje mačora je grijeh", ali stavite se na trenutak u njihove sandale. Bilo bi apsolutno neodgovorno takvom čovjeku reći: "Bog na dnevnom redu ima masovna ubojstva, poplave, ratove, genocid i Justina Biebera. Prestani biti egocentričan jer tvoj napaćeni kurac ipak nije toliko bitan da bi se našao na Njegovoj listi prioriteta". Iako zvuči logično, takav je odgovor jednostavno nedopustiv. I to ne samo iz očitih razloga.

Naime, osobi koja se od masturbacije suzdržavala možda osamnaest, možda dvadeset i pet, a možda čak i četrdesetak godina ne možete samo tako odriješiti ruke jer manijak bi se mogao odmetnuti, totalno podivljati i nauditi sebi, a možda čak i drugima. Takav neiživljeni pojedinac, osokoljen i odjednom Bogu mio, u ponedjeljak bi mogao zgrabiti spolovilo, otkriti da je riječ o igri koja čovjeka zarazi kao "Angry Birds" i ne puštati ga iz ruku do kraja tjedna. U nedjelju bi ga vjerojatno pronašli na psihijatriji, zavezanog za krevet, sa zauvijek upropaštenim genitalijama umotanim u zavoje. Odgovor "postizanje spolnog užitka izvan normalnog ljubavnog odnosa nije u redu", sasvim je dobar i razuman odgovor. Pogotovo za one koji takva i slična pitanja šalju na adresu Glasa Koncila.

Sve u svemu, naučili smo da je ovaj tip humora neprocjenjiv i da ekipa iz Glasa Koncila može biti izuzetno duhovita, pogotovo kada to ne žele, ali isto tako, morali bi pripaziti i da njihove ludosti ne završe u rukama djece jer tko zna kako bi sve to moglo utjecati na mladi um u razvoju. Jadna djeca neće shvatiti koliko je sve to ustvari smiješno.

<
Vezane vijesti