Na današnjem prosvjedu ispred sad već bivše zgrade Ministarstva znanosti, sporta i obrazovanja koji su organizirali studenti okupljeni u Facebookovoj grupi skupilo se nešto više od 100 ljudi, iako sama grupa broji više od 5000 članova. Možda zbog kiše, možda zbog ispitnih rokova, možda zbog medija koji su odjavili prosvjed poput HRT-a, studenti se nisu okupili u većem broju.

Oni koji su došli, izrazili su svoje nezadovoljstvo transparentima poput: Gradite domove, a ne stadione, Bilo kuda, korupcija svuda, Svi smo mi 1646 bodova... Igor Vuk je javno pred okupljenima iznio zahtjeve studenata: transparentnost i javnu objavu svih podataka vezanih uz natječaj, revidiranje ovog natječaja, te dugoročno izmjenu kriterija dobivanja mjesta u domu i izgradnju novih studentskih domova. Luka Kazimović, također jedan od organizatora, osvrnuo se i na premještanje Ministarstva koje nije nigdje bilo obznanjeno (čak ni na njihovim službenim stranicama) već su to shvatili novinari: Ministar je odselio odavde! Tko je ispraznio ovu zgradu? Srednjoškolci i studenti svojim prosvjedima!
Prosvjednicima se pridružio i Dario Škegro, predsjednik Studentskog zbora, koji je jučer nakon što mu je poljuljana fotelja pripoćenjem Studentskog zbora Filozofskog fakulteta kojim se traži njegova ostavka, odlučio poslušati glas studenata. O ovom poznatom obrascu ponašanja studenti su rekli svoje gromoglasnim žviždanjem i uzvicima neodobravanja nakon što su ga organizatori prosvjeda pozdravili. Inače, Škegro je ispred Ministarstva došao nakon što je sa svojim kolegom Madžarom i još nekolicinom pred televizijskim kamerama ispred SC-a uručio svoje zahtjeve.

studenti_2.jpg

Na pitanje hoće li nakon što je izviždan podnijeti ostavku, Škegro je odgovorio: Ne, samoinicijativno neću napustiti funkciju. Sve ćemo se dogovoriti na predstojećoj sjednici Vijeća, koje broji 50 članova, između ostalog i jednog člana predstavništva Filozofskog fakulteta. Raspravit ćemo o svim povučenim potezima i njihovim posljedicama na studente koje zastupamo. A zašto bi i povukao potez koji bi u svim zemljama razvijene demokratske kulure bio logičan slijed, kad živi u Hrvatskoj gdje takvo što nikome ne bi palo na pamet? O samom je prosvjedu rekao: Zadovoljan sam skupom, iako zbog kiše i ispitnih rokova posjećenost nije bila velika. Odustali smo od prosvjeda pred SC-om jer nam je Niko Vidović obećao da će ispraviti propuste iz ovogodišnjih djelomičnih rezultata dodjele smještaja u studentskom domu te da će se ove godine bodovna granica spustiti na razinu prošlogodišnje, ili bar blizu nje.

studenti_3.jpg

Znači li to da će doći do revidiranja natječaja? Prema riječima Ivana Leškovića, do revizije neće doći. Objavljeni rezultati su bog i svetinja. Mi smo uređena država, nemojte biti smiješni. Bodovna granica će se vjerojatno spustiti ukoliko se procjeni da za to ima prostora tj. bude li manje pozitivno riješenih žalbi, manje braće i sestara prijavljenih studenata itd. Ako ne, smanjit ćemo broj rezervnih mjesta onih koja se odnose na međunarodnu suradnju i slične djelatnosti.
To možda znači da je prosvjed donekle urodio plodom, jer se navodno sva namještanja odvijaju pod maskom žalbi. Renata Mateša, jedna od organizatora prosvjeda, najavila je uza rujan stvaranje studentske inicijative, ukoliko se Ministarstvo ne očituje o njihovim zahtjevima, a neslužbeno se priča i o sastavljanju popisa na kojem bi se našla imena onih koji su do doma došli preko veze, te onih koji su u tome pomogli. U vezi s tim zatražile smo komentar od Ivana Leškovića, zamjenika ravnatelja za smještaj i Nike Vidovića, ravnatelja SC-a, čija se imena najčešće pojavljuju na internetu kad je riječ o ilegalnom dodjeljivanju mjesta u domovima. Ništa ne znam o toj inicijativi, ali sam voljan razgovarati o svakom imenu, izjavio Ivan Lešković. Rukavica je bačena, a na studentima da naprave slijedeći potez.

studenti_4.jpg
<
Vezane vijesti