Stotinjak studenata upalo je danas na zatvorenu sjednicu Senata Sveučilišta u Zagrebu u namjeri da spriječe izglasavanje novog modela plaćanja studija.

Stotinjak studenata upalo je danas u zgradu Sveučilišta u Zagrebu i prekinulo redovnu zatvorenu sjednicu Senata. Studenti, koji se već dvije godine bore za besplatno obrazovanje, spriječili su održavanje sjednice na kojoj je možda trebao biti izglasan novi način plaćanja. Prema tom bi modelu samo prva godina studija bila besplatna, dok bi se na višim godinama plaćalo ovisno o broju nepoloženih ispita, čija se vrijednost računa u tzv. ECTS-bodovima (jedan ispit ima prosječno oko 5 ECTS-bodova, no to ovisi o ispitu i fakultetu).

Studenti upozoravaju da se radi o "zgodno upakiranoj zamci koja na prvi pogled izgleda privlačno" jer će po novom modelu studij morati plaćati čak i više studenata nego dosad. Jedini koji će od plaćanja biti izuzeti su oni studenti koji iz godine u godinu polažu apsolutno sve ispite tijekom godine, uključujući i izborne i prenosive. To će u praksi, s jedne strane, značiti da će vjerojatno oko 80 posto studenata plaćati studij, a, s druge strane, da će doći do pada kvalitete studiranja jer će mnogi htjeti na silu dati što više ispita (da ih ne bi morali plaćati) bez obzira na ocjenu i kvalitetu naučenog. Ne treba ni spominjati da će opet najdeblji kraj izvući studenti lošije financijske situacije koji uz studij moraju raditi pa nemaju toliko vremena za učenje", rekli su studenti na pressici održanoj nakon što je rektor Bjeliš s ostalim dekanima napustio prostorije.

Ovakav model plaćanja već je usvojen u Splitu i Rijeci bez ikakve prethodne rasprave pa su zagrebački studenti pretpostavili da će isti scenarij dogoditi i danas u Zagrebu zbog čega su odlučili nasilno zaustaviti sjednicu.

Rektor Aleksa Bjeliš poručio je studentima da rasprava i usvajanje modela školarina uopće nisu bili na dnevnom redu sjednice te da su studenti bez razloga omeli redovno zasjedanje. "O modelu školarina odlučit ćemo u narednih dvadesetak dana tako da će do 14.7. sve biti poznato", rekao je Bjeliš. S obzirom da upisi na fakultete Sveučilišta u Zagrebu u ljetnom roku počinju na nekim fakultetima već od 8. srpnja, to znači da budući brucoši neće imati pojma pod kakvim financijskim uvjetima upisuju studij. Na pitanje kako je to moguće, Bjeliš je ponosno odgovorio da je tako bilo i dosada.

Ovakvo ponašanje ne čudi previše kao što ne čude ni nezainteresirani pogledi dekana i dekanica koji su sjednicu napustili uz komentare da ionako ne prate što se događa išto oni sad žele.

Borba se nastavlja...

Fade In- Studenti upali u rektorat!

<
Vezane vijesti