sef_zd.jpgI ove godine, po šesti put održava se Studentski etnografski filmski festival u Zadru. SEF se organizira s ciljem upoznavanja studenata s etnografskim filmom, tj. posebnim oblikom etnografskog istraživanja ostvarenog i prezentiranog kroz upotrebu vizualnih medija, a organiziraju ga studenti etnologije i  antropologije Sveučilišta u Zadru, u suradnji s udrugom ANTROPOP. Otvorenje festivala zakazano je za utorak, 28. svibnja.  

Svake godine pristiže nam sve više filmova najrazličitijih tema, što nam otežava selekcijski proces, ali nas i neizmjerno veseli jer naš festival iz godine u godine polako raste te prerasta u sve veću platformu za razmjenu znanja iz područja vizualne antropologije. Veliko nam je zadovoljstvo promatrati rast festivala, koji je prvi puta održan u svibnju 2014. godine. Festival je do danas u Zadar doveo brojne cijenjene predavače iz područja vizualne antropologije, organizirao razne radionice vezane uz film, fotografiju i fotoesej, služio kao platforma za predstavljanje projekata i časopisa te inspirirao brojne studente da se odvaže na upotrebu i eksperimentiranje vizualnim medijima u svojem etnografskom istraživanju.

Ove godine veliko nam je zadovoljstvo najaviti šesto izdanje SEF festivala, čiji program nudi izložbu studentskih radova, čak tri radionice (radionicu mapiranja, radionicu izrade namještaja od paleta i digitalnu turu Čudesni Nazor), javnu tribinu, natjecanje u frenjama te naravno projekcije pod zvijezdama. Tijekom dnevnog programa šestog izdanja SEF festivala pridružit će nam se Bojan Mucko, Relja Pekić, Jure Kuzmanić i Maja Šintić, a ovogodišnjeg pobjednika festivala proglasit će žiri kojeg čine Tanja Bukovčan, Bojan Mucko i Paula Skelin.

Večernji dio programa se sastoji od projekcija filmova u parku Kapetanski koje počinju u 21 h. Nekada je Kapetanski imao ulogu ljetnog kina, ali je već nekih desetak godina park prazan prostor lišen sadržaja te smo se zainteresiravši za tu temu pripremili javnu tribinu Škuribanda je bed propaganda na kojoj će se nastojati ponuditi rješenja za njegovo oživljavanje. Svake godine organizatorima pristiže sve više filmova, iz svih krajeva svijeta. Naravno, gledat ćemo samo dio pristiglih filmova, a o nekima ćemo imati priliku čuti i od samih autora. Glavni pokrovitelj festivala je Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, a sponzori, donatori i suradnici su Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru, Studentski servis, Nasadi, Caffe bar Aba, Narodni muzej Zadar, Boutique Hostel Forum, Brlog zadružna pivovara, PZ Vrbnik, Hrvatski autoklub Zadar te udruga Porat koja je velikodušno pomogla s uređenjem parka i također H-Alter kao medijski pokrovitelj. Nadamo se da ćete podržati ovu inicijativu tako što ćete upriličiti SEF festival svojim dolaskom.

SEF Festival možete pratiti na službenoj web stranici ili na Facebook stranici.