Foto: udruga RODAFoto: udruga RODAUdruga Roda je u okviru projekta MA#ME – osnaživanje zatvorenica za roditeljsku ulogu i uključivanje na tržište rada osigurala sredstva za sufinanciranje posjeta maloljetne djece majkama u Kaznionicu u Požegi te ovim putem poziva osobe koje vode dijete/djecu u posjet da se jave s ciljem korištenja sredstava.

Iznos sufinanciranja ovisi o udaljenosti mjesta stanovanja do Kaznionice, u rasponu od 15 EUR do najviše 125 EUR. Sredstva sufinanciranja moguće je koristiti najkasnije do 31. prosinca i isključivo u svrhu posjeta maloljetnog djeteta/djece majci koja je na odsluženju kazne u Kaznionici u Požegi. Zbog potrebne prateće dokumentacije i otvaranja putnog naloga obavezno je da se osoba koja vodi dijete/djecu u posjet, najmanje sedam dana prije putovanja javi u ured Udruge mailom na roda@roda.hr ili telefonom na 01 61 77 500. Detaljne informacije o načinu isplate sredstava i potrebnoj dokumentaciji nalaze se na stranicama udruge

Da bi posjetila svoje majke u kaznionici u Požegi, maloljetna djeca trebaju ponekad prijeći i više od 800 km. Kaznionica u Požegi, jedina kaznionica za žene u Hrvatskoj, je najudaljenije odredište za posjet maloljetne djece majkama zatvorenicama jer za posjet približno polovici od ukupnog broja majki koje se ondje nalaze, djeca moraju prijeći više od 200 km. U Hrvatskoj djeca imaju pravo na posjet roditelju koji je u zatvoru svaki tjedan, to nije pogodnost zatvorenice već pravo svakog djeteta. Ipak, to pravo se rijetko realizira, a jedan od razloga je i nedostatak financijskih sredstava obitelji za organiziranje takvog putovanja.

Održavanje odnosa između roditelja koji je u zatvoru i djeteta nužno je za uravnoteženo odrastanje i nadvladavanje razvojnih kriza djeteta. Ovaj se odnos može održavati kroz posjet roditelju u zgradi zatvora ili kroz drugu vrstu kontakta putem pisama, pošiljki ili putem telefona. Korist i pozitivne posljedice kontakta djeteta s roditeljem u zatvoru, posebice osmišljenog i ostvarenog u dobrim uvjetima, višestruke su. One se odnose na samo dijete, na osobe koje se brinu o djetetu, na roditelje zatvorenike, na zatvor i zatvorsko osoblje te na zajednicu u cjelini. Zatvorenici se uspješnije resocijaliziraju, uviđaju smisao odgovornosti, zadovoljniji su i sretniji, mentalno su zdraviji, ako dobiju priliku biti dobri roditelji, unatoč tome što su na izdržavanju kazne zatvora.

Pozivamo zato sve obitelji i skrbnike maloljetne djece koja imaju majke na izdržavanju kazne zatvora u Kaznionici i zatvoru u Požegi da iskoriste ovu mogućnost sufinanciranja putovanja i omoguće djeci što češće i kvalitetnije kontakte sa svojim majkama.

Ključne riječi: udruga roda
<
Vezane vijesti