dugineobitelji_svanasavjencanja02.jpgPovodom obilježavanja Dana izlaska iz ormara udruga Dugine obitelji organizira izložbu fotografija Sva naša vjenčanja, koja će se otvoriti u srijedu, 10. listopada s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb). Izložbu možete pogledati do 22. listopada.

Međunarodni Dan izlaska iz ormara obilježava se 11. listopada od 1988. godine s ciljem osvješćivanja o važnosti javnog istupa LGBTIQ* osoba i odavanja priznanja članovima LGBTIQ* zajednice. Izložba Sva naša vjenčanja po prvi puta donosi dokumentaristički prikaz sklapanja životnih partnerstava u Republici Hrvatskoj. Na izložbi će prvi put javno biti predstavljene privatne fotografije desetak istospolnih parova koji su sklopili/e životno partnerstvo u Republici Hrvatskoj ili brak izvan nje. 

"Fotografije s najvažnijeg dana u životu hrabrih parova bit će podijeljene s hrvatskom javnošću, kako bi pokazali da ljubav i zajedništvo ne poznaju granice", poručuje Daniel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji. 

"Cilj izložbe je podizanje vidljivosti LGBTIQ* parova koji su sklopili životno partnerstvo ili brak. Javna vidljivost istospolnih parova u našem društvu još je uvijek vrlo rijetka i razumljiva. Ona je zasigurno rezultat kako strahova od reakcija okoline, obitelji, poslodavca, tako i želje za privatnošću. No izložbom povodom ovog važnog dana za LGBTIQ* zajednicu želimo pokazati da postojimo, da se ne bojimo pokazati našu ljubav i sreću i da ne želimo živjeti u ormaru

Nažalost, položaj LGBTIQ* osoba u našem društvu još uvijek nije u potpunosti ravnopravan. Znamo za slučajeve nasilja, zločina iz mržnje i diskriminacije s kojom se LGBTIQ* osobe susreću, a želimo istaknuti kako primjećujemo u zadnjih godinu dana da u zakonima koje trenutna vlada predlaže i donosi po istom obrascu se isključuju životni partneri i partnerice. Upravo zbog toga je važno i da ovom izložbom pokažemo da naše obitelji postoje u Republici Hrvatskoj, da plaćamo poreze kao i sve ostale osobe u Hrvatskoj, i da želimo jednakost u svakodnevnom životu, u postupanju prema nama i u svim zakonima naše države", zaključuje Martinović.

Zakon o životnom partnerstvu donesen je velikom većinom glasova u Saboru RH 2014. godine. Od tada je preko 260 parova sklopilo životno partnerstvo u Republici Hrvatskoj. Izložba Sva naša vjenčanja bit će otvorena do 22. listopada, a iz udruge Dugine obitelji poručuju kako planiraju proširenje izložbe u budućnosti, te izlaganje iste u drugim gradovima kako u Hrvatskoj tako i izvan nje.