dugineobitelji_svanasavjencanja01.jpgUdruga Dugine obitelji, u suradnji s udrugom LORI i Gradskom knjižnicom Rijeka organizira izložbu fotografija Sva naša vjenčanja, koja će se otvoriti u četvrtak, 15. studenog od 18 sati, u Narodnoj čitaonici u Rijeci. Izložba po prvi puta donosi dokumentaristički prikaz sklapanja životnih partnerstava u Hrvatskoj.

"Fotografije s najvažnijeg dana u životu hrabrih parova bit će podijeljene s hrvatskom javnošću, kako bi pokazali da ljubav i zajedništvo ne poznaju granice", poručuje Daniel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji.

"Cilj izložbe je podizanje vidljivosti LGBTIQ* parova koji su sklopili životno partnerstvo ili brak. Javna vidljivost istospolnih parova u našem društvu još je uvijek vrlo rijetka i razumljiva. Ona je zasigurno rezultat kako strahova od reakcija okoline, obitelji, poslodavca, tako i želje za privatnošću. No izložbom povodom ovog važnog dana za LGBTIQ* zajednicu želimo pokazati da postojimo, da se ne bojimo pokazati našu ljubav i sreću i da ne želimo živjeti u tišini", zaključuje.

Zakon o životnom partnerstvu donesen je velikom većinom glasova u Saboru RH 2014. godine. Od tada je preko 260 parova sklopilo životno partnerstvo u Republici Hrvatskoj.

Izložba Sva naša vjenčanja bit će otvorena do 24. studenog u Narodnoj čitaonici u Rijeci, a iz udruge Dugine obitelji poručuju kako planiraju proširenje izložbe u budućnosti, te nastavak izlaganja u drugim gradovima kako u Hrvatskoj tako i izvan nje.