Kapitalističke demokracije danas nam se nameću kao nezaobilazne tvorevine. One se smatraju jedinim sistemom koji može omogućiti kvalitetan životni standard. Za alternativu nam nedostaje hrabrosti. Čak i oni koji su iz očaja izašli na ceste diljem Europe ne bore se da bi promijenili sustav, nego kako bi izborili pravo u njemu sudjelovati.

Kapital, konzumiranje i privatno vlasništvo postali su najveće svetinje, najveće moralne jedinice, kako za one koji posjeduju kapital tako i za pobunjene na ulicama europskih gradova. Pa nisu u Grčkoj, Španjolskoj ili Velikoj Britaniji izašli na ceste da protestiraju protiv srozavanja obiteljskih i društvenih vrijednosti ili pak korumpiranih političara.  Oni su na ulicama zato što se njima ne dozvoljava da budu korumpirani, zato sto ih država zakida za lovu u obliku socijalnih davanja, to jest za kapital, zato što su bez perspektive da ikada u životu i približno dosegnu nekakav status i nekakvu sigurnost kroz vlastito privatno vlasništvo. Ne bore se oni da bi promijenili sustav, nego kako bi izborili pravo u njemu sudjelovati.

Ostatak širokog sloja društva pak, koji još nekako i sastavlja kraj s krajem ili koji se je sasvim dobro uhljebio u ovome sistemu, živi u tolikom strahu od siromaštva, da mu uopće ne pada na pamet mijenjati sistem. I to je uspjeh kapitalizma. On se postavio kao jedini sistem koji može osigurati naše socijalno i materijalno preživljavanje; iz čistog straha od neimaštine većina niti ne pokušava promijeniti ovaj bolesni sustav. Mi, ta većina, smo kao žabe koje plivaju u toploj vodi i prekasno primjećujemo da zapravo sjedimo u loncu za kuhanje, kako opisuje situaciju francuska aktivistkinja Ophélie Latil na njemačkoj radio stanici Deutschlandfunk. Negdje duboko u našoj svijesti usađen je strah da rušenjem kapitalizma rušimo i naše blagostanje.

pobuna.jpg pobuna.jpg

To će u neoliberalnim i od političkih stranaka legitimiranim oligarhijama koje same sebi tepaju "zapadna demokracija" funkcionirati onoliko dugo, dokle iz globalnog protoka kapitala za srednji sloj društva i one na dnu procuri dovoljno za kakav takav životni standard. Samo, eto, oni koji su izašli na ceste vrlo dobro znaju da im se više ne isplati niti sanjati. Oni se osjećaju toliko besperspektivno, da ih snovi o boljem sutra, o materijalnom blagostanju samo bacaju u još veće frustracije. To možda manje važi za prosvjednike u južnoj Europi, ali tim više za prosvjednike u Velikoj Britaniji.

pobuna68.jpg pobuna68.jpg

Ma sigurno i među njima postoje oni koji još uvijek žele promijeniti svijet na bolje ili uopće promijeniti svijet. No ti ne shvaćaju da se društvo u „zapadnim demokracijama" već odavno promijenilo. Da su ga danas privilegirani šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća prilagodili svojim potrebama. Šezdesetosmaši su se izborili za maksimum kulturnih sloboda. Oni su društvo u zapadnim „zrelim" demokracijama oslobodili od kulturnih sprega toliko da je pojedinac danas u toj mjeri slobodan, da može sve ostaviti iza sebe pa tako i odgovornost za druge, kaže Ophélie Latil. Ali njihova revolucija nije izvršena do kraja. Oni društvo nisu oslobodili od pohlepe, od izrabljivanja od bogaćenja na leđima drugih, od nepravednog privrednog sistema. Ta nedovršenost u kombinaciji s maksimom individualne slobode bez osvrtanja i odgovornosti za druge danas se ne obija o glavu samo mlađim generacijama. Sve više se dovodi u pitanje i sigurnost penzija. Produžuje se radni vijek. Takve „reforme" dotiču i starije generacije. Čak i slobode za koje su se izborili, vlast potkopava gdje god stigne: Građanska prava suzavcem i šmrkovima na ulicama, privatnost policijskim nadzorom komunikacijskih kanala i javnog prostora.

pobuna-2.jpg pobuna-2.jpg

Na kraju su također i šezdesetosmaši upali u klopku kapitala uhljebljujući se u maksimalnom materijalnom blagostanju u društvu koje poznaje još samo individualnost i ostvarivanje individualnih sloboda. I oni su svoju revoluciju zamijenili za imovinsku sigurnost. Time su izgubili vjerodostojnost prema nadolazećim generacijama. Naspram svojoj djeci i unučadi za koje su možda započeli revoluciju koju nikada nisu dovršili. Danas nam ostavljaju posljedice svojeg blagostanja i nedovršenih revolucija. Bile one devastirani monetarni sustav ili pak devastirani, izrabljeni i zagađen okoliš. I ono, možda najgore od svega, jest da je najvažniji normativ koji nam ostaje privatno vlasništvo i zaštita kapitala. Konzervativne ali i socijalne vrijednosti su sve manje važne. Bile to obitelj, uzajamna solidarnost i socijalna država. Te norme nestaju. Neoliberalizam ih marginalizira u korist individue kojoj je potrošnja preča nego pomoć bližnjemu, kojoj je karijera važnija od obiteljskog suživota. Sve to sve više vrijedi podjednako za žene i muškarce i sve je to na kraju krajeva u službi maksimiranja profita, u službi kapitala. 

pobuna-4.jpg pobuna-4.jpg

Ali krivnja ne pada samo na generacije pedeset plus. I u nama, njihovoj djeci njihovim unukama i unucima vlada strah od socijalne neimaštine. I nama manjka hrabrosti i mašte zamisliti drugačiji svijet, a kamoli osloboditi se kapitala i živjeti svijet na drugačiji način. Mlade generacije su čak izgubile sposobnost promijeniti društvo, oblikovati ga po vlastitim željama. Mi želimo imati udio upravo u ovom i ovakvom materijalnom sistemu kroz sigurno zaposlenje, dobru plaću i financijsku perspektivu. Čitave vojske mladih u Europi nemaju materijalnu perspektivu, a bez nje se u kapitalizmu gubi kulturna i socijalna perspektiva. U onolikoj mjeri koliko su stariji ovisni o mladima koji uplaćuju u penzijske fondove i fondove socijalne skrbi, toliko su mladi ovisni o starijima, koji svoje potrebe moraju svesti na minimum, kako bi pak mladi mogli zadovoljiti svoje minimalne potrebe. Relativno blagostanje i socijalna sigurnost za sve nisu moguće dokle god se iz državnih proračuna i novim zaduženjima maksimalno ulaže u truli bankarski i privredni sustav.

pobuna-5.jpg pobuna-5.jpg

Danas se sve mjeri po posljedicama za kapital i za one koji se bore da kapitalističke demokracije opstanu kao tvorevine bez alternative. Ne pita se, primjerice, što prijelaz na alternativne izvore energije znači za nadolazeće generacije, nego koliko će nas to koštati i možemo li si to priuštiti naspram ove krize. Ne pita se koliko bi pomoć za istočnu Afriku spasila ljudskih života, nego koliko je novca potrebno da se ta pomoć pokrene, te se konstatira da bi besplatna pomoć poremetila globalno tržište prehrambenih proizvoda i da zato ne dolazi u obzir. S druge strane političke elite zadužuju državne proračune i pumpaju stotine milijardi eura i dolara u korumpiran kapitalistički sustav, kojemu, očito nema pomoći i koji diše svoje zadnje uzdahe. Države stenju pod dugovima od milijarda i milijarda eura, koje niti teoretski ne mogu otplatiti. Prema svim zakonima zaduživanja i otplaćivanja dugova koji vrijede za pojedince, države su zapravo već odavno bankrotirale. Na životu se drže još samo kroz nova zaduženja, haračem i rezanjem socijalnih davanja. I opet sve na teret nadolazećih generacija koje će morati otplaćivati taj dug, uplaćivati u penzijske fondove i u ostatke socijalne skrbi.

Vidljiva je samo volja da se resurse raspodjeli tako da kapital raste, bez obzira što od tog rasta više zaista nitko nema ništa

Politika djeluje na taj način iz straha od gubitka vlasti, iz straha od raspada sistema. Jedinog koji nam navodno može osigurati blagostanje. A zapravo uopće nije pitanje može li nam sustav u kojemu živimo osigurati blagostanje, nego postoji li politička volja da se resurse, kojih ima dovoljno, raspodjele pravedno i s odgovornošću prema nadolazećim generacijama. No takva volja, niti politička niti društvena, nije na vidiku. Vidljiva je samo volja da se resurse raspodjeli tako da kapital raste, bez obzira što od tog rasta više zaista nitko nema ništa. Oni koji krupni kapital drže u rukama niti teoretski ga ne mogu potrošiti, a oni kojima je pristup kapitalu nemoguć niti mogu sanjati o potrošnji. Negdje između ta dva ekstrema se na zapadu melje srednji građanski društveni sloj i postaje sve tanji. Melju se i šezdesetosmaši koji se nogama i rukama grebu za svoje materijalne privilegije, kao što su sigurna radna mjesta, kakve takve osigurane penzije i zdravstvena skrb. Bore se oni za ta svoja socijalna prava i pokušavaju održati svoje blagostanje upravo onim moralom koji se je izrodio kao vrhunac njihove revolucije. A taj moral jest ostvarivanje individualnih sloboda i prava bez obzira na druge, prije svega bez obzira na mlade generacije.  Pri tome smo svi skupa, čini se, zaboravili da je drugačiji svijet ipak moguć.

Ključne riječi: kapitalizam, london pobuna
<
Vezane vijesti

Pošaljite komentar

Komentari

 • #1 malamare 16.08.2011. 18:04
  Jedini problem u citavom tom urusavanju je sto ce se zbilja dogoditi nasilje nevidjenih razmjera. I sve privlegije koje se sad pumpaju ce otici u vjetar. Bojim se da ce ostati postedjeni samo oni sa doslovce " vecim pistoljima" koji ce nestati jer nece znati nista drugo raditi . Sa smanjenjem zaliha nafte i proizvodnjom sve vise nezaposlenih i zaposlenih sa minimalnim primanjima, ubrzano idemo tamo. Kapitalizam upravo radi samoubojstvo s "nepromisljajem".
  S druge strane , dinosauri su nestali pa sad imamo sisavce. Al' niti jednog dinosaura.
  Ja se ovaj put kladim na bube. :)
 • #2 ap 16.08.2011. 18:28
  "Pri tome smo svi skupa, čini se, zaboravili da je drugačiji svijet ipak moguć."

  Nije se zaboravilo. Drugačiji svijet je stalno tu i osnova, samo razna modna napredna rulja se nikako ne stigne malo spustiti sa dopinga neodoljive modne privlačnosti sa fiktivnog 576.-tog kata i dići iz tog stvarnog podzemlja na površinu zemlje i baciti pogled te vidjeti i doživjeti bilo šta

  Taj svijet koji se opisuje, koji jest, jest u prvom redu turistička sezona na Jadranu, nešto što modno dominira, pa i kao kulturna revolucija, je i u naj naj izdanju, zajedno sa obmanama i samoobmana, nešto tek tako, ograničeno u prostoru i vremenu pa i u ideji. Središnji djelovi te mode su uobičajena estetika i erotika višeg, kvantifikacijska estetika i erotika, koje sve jačom neodoljivošću i dopinzima sve više privlači tome sklone i one kojima je strana složenija estetika i erotika. to je više nego redovna i logična kokošarska moda.

  Nije stvar u tome nego kako to da je 1968. g. to kulminiralo i tako neodoljivo privuklo sve i još k tome živnulo već pale starog maršala Tita, velikog Mao-a, Nixon-a, anemičnog Brežnjeva, impotentne marksiste po ex SFRJ, najuskogrudnije građane i malograđane po zapadu, sve. te još više kako takvo tek tako mehanizirano preživanje i fukanje takod dugo do danas drži moblizirane beskrajne snage u tek tako kulturnoj revoluciji kurčenja bez ikakvog pokrića. U nedostatku boljeg objašnjenja, a i čemu bolje kada je ovo jako dobro i više nego dovoljno, uzrok kvara ili uspjeha te automatike je u nečemu što nije mudro, nečemu što svi znaju. Inercija II svj. rata je donijela šta je donijela, nastavak u obliku tzv. hladnog rata i sve veće imperijalne dosade, kao careva bratića pred I svj. rat. Uobičajene feudalne i imperijalne dosade su se uvijek rješevale izmišljanjem igrica, fukanja, žderanja itd. Ovaj put je to izmišljano tako sa je svima sve više trebalo i onda se to 1968. g. i nakon toga, after party, složilo u bućkuriš ranga bunga bunga, tako da su i stare i mlade imperijalne snage živnule i svidio im se bunga bunga bućkuriš. I šta je logičnije nego da ljudi nastavljaju to bolje dok mogu i ide te da sve osstalo tretiraju kao sporednije uz taj omiljeni bunga bunga, pa i kada je to za kurac, dosadno, ponavlja se, ali, čitali ste Alan Ford - bolje je i tako za kurac non stop uživati nego se 1 dan patiti itd.

  Radi o uobičajenoj modi čije stvarno promatranje i malo presipitivanje nitko ne želi i svakog iritiraju takvi pokušaji. Ako uopće postoju problem, on se sastoji od jedva vidljviih ili skoro nevidljivih nijansi slabosti takve estetike i erotike, koje možda bčago dovode u pitanje ne samo izvrnosti zadnja 4 desetljeća nego i stabala na kojima je iznikla takva izvrsnost. U pitanju je imperijalna kokošarska dosada. Čemu služe Brijuni i druge rezidencije nego za ubijanje dosade pomoću bunga bunga i kako da se rješi dosada i upravlja. Šta da rade UN vojnici u Srebrenici kroz nekoliko godina nego da ipak popuste i dopuste da im mlade djevojke puše kurac, pa i kroz bodljikavu žicu? Šta da radi admiral Mamula i razni generali i maršali nego da pomalo rješavaju pitanja dosade previše oružja i sile?

  Tj. pitanje dosade i živosti je stalno neizbježno pitanje. Šta je čudno što ljudi hoće sebi bolje, više, življe i zanimljivije? Alan Ford.
  Šta je čudno što je naših 3 miljuna ex komnista i ljevice, više od pola od niti 5 ukupno, "steklo" prosječno po najmanje 3 nekretnine + najamanje toliko casha + najmanje toliko u se na se i poda se + najmanje toliko na nadgradnju i kurčenje + najmanje toliko participacije u mega i bezbrojnim rezidencijama, vilama, odmaralištima i raznom + najmanje toliko slugu + najmanje toliko na donji nivo kozmetike, esetetike i pronografskih pomagala + najmanje toliko na doping, sve u ssvemu prosječno više nego prosječni engleski lordovi ili cca 10 x više prosjenžno nego bilo tko prosječno? Ništa nije čudno kada se mođe i kada je u modi, pogotovu kada su sve uticajne snage za, kada nema rizika, kada ceh ide na zajednički i tuđi račun, kada si i svjetska a ne samo puka lokalna avangarda, kada ni ništa ne treba za to i da budeš stalnio in, u modnom i avangardnom trendu?
  Šta je čudno što je vrlo rado prihvatila i ostala tome sklona bagra?
 • #3 antikrist 17.08.2011. 09:07
  stvar je vrlo jednostavna - države su sanirale propast banaka 2008, pa sad zbog tih i drugih dugova želi to prebaciti na leđa svojih građana (umjesto da pare traže natrag od banaka) i ujedno sniziti cijenu rada.
  No to neće ići jer povećanje poreza i smanjenje kup. moći dovest će do daljnjeg pada potražnje i time ind. proizvodnje, te znači produbljenja krize, na što će se nadovezati i pad kred. rejtinga tih zemalja, i povišenje cijene kapitala.

  Države više izgleda neće zbog urušavanja ekonomije i bliskoistočne konkurencije više financirati soc. servise, pa će polako uvoditi sve jaču i jaču represiju nad neproduktivnoim slojem,
  dakle drž. sredstva će se trošiti samo na plačenićku vojsku (kako građani nebi bili u doticaju s uružjem niti ga znali upotrijebiti u sl. revolucije) , policiju, špijuniranje građana i nove zatvore;
  evo, za neki dan uvodi se novi svaki put drastičničniji kazn. zakon, po kom se kriminalizira oduzima pravo na privatnost podataka 99% građana hrvatske koji koriste internet.
 • #4 ap 17.08.2011. 11:03
  @ antikrist 17.08.2011. 09:07

  "stvar je vrlo jednostavna - države su sanirale propast banaka 2008, pa sad zbog tih i drugih dugova želi to prebaciti na leđa svojih građana (umjesto da pare traže natrag od banaka) i ujedno sniziti cijenu rada."

  U Hrvatskoj, koja uvijek predvodi nove smjerove, je država sanirala propast banaka još osamdesetih pa opet devedesetih pa su sada banke sanirale propast države i državnih monopolnih kartela svih vrsta, pa sve ta megamašinerija već nekoliko godina sve to,

  ne prebacijući na leđa ostalog jer je sve stalno na leđima i sve ostalo je objekt beskrajnih tretmana,
  uz snažnu artiljerijsku i logističku i svaku drugi podršku ortaka i pokrovitelja iz EU i po ex SFRJ, nagazila sve živo i mrtvo jače nego ikad jer se odlučuje digi put, pa teku jače i nesmiljenije bitke nego ikada, sve na život ili smrt, treće mogućnosti nema.
  No to neće ići jer povećanje poreza i smanjenje kup. moći dovest će do daljnjeg pada potražnje i time ind. proizvodnje, te znači produbljenja krize, na što će se nadovezati i pad kred. rejtinga tih zemalja, i povišenje cijene kapitala.

  "Države više izgleda neće zbog urušavanja ekonomije i bliskoistočne konkurencije više financirati soc. servise, pa će polako uvoditi sve jaču i jaču represiju nad neproduktivnoim slojem,"

  Država i sve paraadržavne snage zbog toga u Hravatskoj pojačano održavaju i ojačavaju takozvane socijalne servise. Sve je de facto država i paradržava osim nešto iznimno malo.

  "dakle drž. sredstva će se trošiti samo na plačenićku vojsku (kako građani nebi bili u doticaju s uružjem niti ga znali upotrijebiti u sl. revolucije), policiju, špijuniranje građana i nove zatvore;"
  U Hrvatskoj su građani, više nego u Švicarskoj, jako uhodane represivene snage jer su u samo upravnom društvu i ONO i DSZ-u pod vodstvom pok. maršala i po mehaničarima kreatorima kardelju i dr akademiku Tuđmanu u stupnju malo više od 50 % dobili oružja, oruđa i plijen te značke i legitimiet da mogu tabati ostalo i tabaju već vječnost.
  Država je tu u ulozi farse i pomoćnog sredstava za koordinaciju toliko raznovrsnih do zuba naoružanih snaga peepunih plijena.
  To je ujdno objašnjenje što, uprkos zaradama kao nigdje i svim pogodnostima, svi strani partneri sve više bježe od izravnog poslovanja osim pornografije i seksa te sve rade na daljinu. I u najboljeoj namjeri, tada i više, taj do zuba naoružani i u nasiljju automatizirani sustava lako zgazi i likvidira najvoljenijeg partnera. Milo Đukanović i njegovi ne mogu dosegnuti hrvtasku razinu pa svi rađe idu kod njih, jer su to isto samo je mogućnost stradavanja manja.

  "evo, za neki dan uvodi se novi svaki put drastičničniji kazn. zakon, po kom se kriminalizira oduzima pravo na privatnost podataka 99% građana hrvatske koji koriste internet."
  Ovo je navino. OZNA uvijek sve dozna. UDBA također. I sada. A kako? ne zbog neke posebno tajne i posebne sposobnmosti nego baš zbog javne osnove svega - oko 80 % svega je režim, automatizirano represivni režim koji funkcionira tako da uvijek gazai sve ostalo i od toga dobiva pa automatizirano nastavlja, pa se tih 80 % non stop predetaljno sa onog 20 % i manje osstalog.
  Tko hoće to zeznuti može vrlo lako a manje napora i troška nego što inače troši. davno je umro maršal, koji je bio jedini glavni, a i dok je bio ne stigne on sve, pa i general koji djelom igrao ulogu maršala, koji je kao ex obavještaja zajednos a Jožom Manolićem znao da te i svaki pojedinac može vozati.

  Dakle jednostavno blefiranje a koje to nije nego ozbiljno - proglasiš se suverenim na cijelom području a oni da su ne samo nezakoniti ološ nego i jad i bijeda koja reži i laje bez pravog gospodara, kao izgubljeni psi. I onda to funkcionira tako da im, kao Danil Haarms babama koje ga dnevno kontroliraju 0-24 sata, kao pojedinac nabijaš tempo da izlude i počnu padati. Par stotina pojedinaca npr. sada lako sruše cijeli taj sustav silovanja i nasilja, tih više od 80 %. Samo šta s toliko pale živine, kako s okolišem itd.?
 • #5 purger 17.08.2011. 15:34
  Otrovani gosti Ribice i tri tockice
  U utorak, 16. kolovoza u ranim vecernjim satima hitna pomoc je odvezla dvoje otrovanih gostiju iz zagrebackog restorana Ribice i tri tockice. Rezultati testiranja otrovanih gostiju je bio zabrinjavajuc jer je u posluzenoj skusi pronadjen parazit Anisakis. Parazit je bjezao van iz crijeva i zavrsio u trbusnoj supljini, ne vidimo opasnost jer nije usao u misice i nije se na vrijeme uspio razviti buduci da je pacijentima odmah pozlilo pa su pravovremeno spaseni, izjavio je dr. Emin Teskeredzic, znanstvenik s podrucja ribarstva Instituta Rudjer Boskovic. Je li ipak potrebna rigoroznija kontrola ribe koju svakodnevno jedemo u ovom i slicnim zagrebackim restoranima?

  Ljudi se mogu zaraziti jedeci sirovu, blago mariniranu ili soljenu odnosno nedovoljno toplinski obradjenu ribu ili rakove. Parazit uzrokuje jake bolove u trbuhu, mucninu i povracanje, a najcesce napada zeludac iako postoje oblici napada na pluca, gusteracu, slezenu, limfne cvorove i jajnike. Lijeci se operativnim putem. Novinar Provjerenog otisao je u restoran Ribice i tri tockice te narucio oslic, hobotnicu, oradu, divlju i uzgojenu, te je hrani zapakirao i odnio na pregled.

  Riba da bi ostala sto svjezija maze se kemikalijama pri cemu joj skrge budu crvene pet, sest dana, iako je stara, objasnio je dr. Teskeredzic. Sva riba testirana je na Veterinarskom fakultetu. Dr. Bela Njari odmah je odredio svjezinu i rezultati su porazavajuci jer ona najskuplja, divlja orada iz restorana Ribice i tri tockice nije bila svjeza. Kad pogledate tu ribu vidite da je napetost tijela popustila, ljuske ispadaju, miris ukazuje na dosta sumnjivu ribu koju ja ne bi htio veceras imati na tanjuru. Pitali smo se tko kontrolira ribu koja se prodaje na trznicama. Ministarstvo zdravstva kaze Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva, oni kazu ministarstvo zdravstva, a doktor Teskeredzic kaze nitko.

  Na ribarnicama vise nema veterinara koji dodje i s karbolom zalije neispravnu ribu sto je bio nekad slucaj. To je bilo znacajno jer je kontrola bila na mjestu gdje se prodaje riba. Nekad se po tonu do dvije ribe bacalo jer su veterinari ustanovili da nije ispravna za ljudsku hranu. Takva zarazena riba danas zavrsava u nekim zagrebackim restoranima. Naime, prema informacijama iz dobro obavijestenih krugova, vlasnik restorana Ribice i tri tockice, inače kontroverzni poduzetnik, u odlicnim je vezama sa zagrebackim gradonacelnikom Milanom Bandicem sto je dovoljno da ga sve nadlezne inspekcije zaobilaze. Uglavnom, ako se bas ne zelite otrovati, izbjegavajte Ribice i tri tockice u velikom luku. Kad kazemo velikom mislimo VEEEELIKOM.
 • #6 Ivan 18.08.2011. 12:46
  Sladunjavo i dosadno.
 • #7 Marksizam 19.08.2011. 03:11
  Ali marksizam..... Marksizam se jednostavno mora znati !
 • #8 citat 19.08.2011. 04:46
  Ne mogu a da ovde ne kopiram izvrstan komentar-analizu ovog clanka iz e-novina:

  reader8532


  "Pa nisu u Grčkoj, Španjolskoj ili Velikoj Britaniji izašli na ceste da protestiraju protiv srozavanja obiteljskih i društvenih vrijednosti ili pak korumpiranih političara. Oni su na ulicama zato što se njima ne dozvoljava da budu korumpirani, zato sto ih država zakida za lovu u obliku socijalnih davanja,..."

  Koja bezocno drska i neutemeljena tvrdnja! Drzava "lovu" ne "daje", drzava tu lovu dobiva od svojih gradjana, i to razmjerno sve vise i vise u odnosu na lovu koju dobiva od korporacija. Drzavni budzet je kroz cijelu povijest covjecanstva bio oblik solidarnosti na razini cijeloga drustva, solidarnosti koja je svima garantirala opstanak. Treba li podsjecati na biblijsku parabolu o sedam debelih i sedam mrsavih krava?

  OK, za one koji ne znaju: egipatski je faraon sanjao dva sna, jedan za drugim. U prvome je sanjao sedam debelih, a udrugome snu sedam mrsavih krava prozdire onih sedam debelih iz prvoga sna. Josip je (tada u egipatskom ropstvu) snove protumacio kao sedam plodnih nadolazecih godina, iza kojih slijedi sedam godina suse i gladi, te svjetovao faraona da od prinosa svake godine odvoji dio za onih sedam godina gladi. I svi su bili sretni i veseli i jos mi je jezik mokar. Pouka je nedvojbena, na njoj se temelji i u suvremeni sistem socijalne skrbi, isto kao sto su se islamska drustva stoljecima temeljila na zakatu (jedan od pet supova islama), a da nitko sirotinju nije smatrao za parazite.


  "Oni su na ulicama zato što se njima ne dozvoljava da budu korumpirani, zato sto ih država zakida za lovu u obliku socijalnih davanja, to jest za kapital, zato što su bez perspektive da ikada u životu i približno dosegnu nekakav status i nekakvu sigurnost kroz vlastito privatno vlasništvo. Ne bore se oni da bi promijenili sustav, nego kako bi izborili pravo u njemu sudjelovati...."

  Mogu samo reci: sramotno, Marko Lederer! Narod ne trazi pravo na svoj udio u korupciji, narod trazi ostvarenje elementarnog prava na rad, i sve sto iz toga slijedi, te trazi da medjunarodne financijske institucije, koje su svojim spekulacijama i dovele do ove katastrofe, plate barem dio tereta za povratak normalnome zivotu.


  "Šezdesetosmaši su se izborili za maksimum kulturnih sloboda. Oni su društvo u zapadnim „zrelim" demokracijama oslobodili od kulturnih sprega toliko da je pojedinac danas u toj mjeri slobodan, da može sve ostaviti iza sebe pa tako i odgovornost za druge, kaže Ophélie Latil..."

  A-ha, sada znamo krivca: sezdesetosmasi, oni su razorili moralno tkivo drustva! Zar nije bilo obrnuto: sezdesetosmasi su bili izrazito anti-ratni, razvijali su duh kooperacije i zajednistva (komune!), borili se protiv konzumerizma i kulta novca, prvi su u povijesti organizirano zahtijevali zastitu prirode i pokrenuli borbu protiv ekocida, itd., itd.? Istina je, sezdesetosmasi su zahtijevali i vece osobne slobode, ali iakljucivo u otporu na hipokriziju, na lazni moral tadasnjeg drustva, uz istovremeno promicanje kulture zajednistva. Sezdesetosmasi su konacno raskinuli sa politikom segrecajije u SAD, jer nitko prije njih nije imao snagu i hrabrost da taj sramotni problem rijesi. Sezdesetosmasi su zenu oslobodili robovanja kuci, obitelji i kapricioznome muzu. Treba li jos?, iako bi vec i navedeno moralo biti dovoljno, e da bi se sezdesetosmasi vidjeli u potpuno drugacijem kulturolosko-povijesnom svjetlu.

  To "moralno tkivo" su razorili ideolozi neoliberalnog kapitalizma ("neoliberalnog" u smislu oslobadjanja kapitala od stega drzavne regulacije). Kapital se nikada nije pomirio sa ravnomjernom i pravednom redistribucijom nacionalnih dobara u vrijeme New Deala. Kapital je tridesetih i cetrdesetih godina proslog stoljeca privremeno pokleknuo pred realnom prijetnjom revolucije u kriznim SAD, i dozvolio redistribuciju samo zato da bi se spasio kapitalizam, a ne uime altruizma. Jedina je alternativa New Dealu bio fasizam, koji su krupni kapitalisti SAD i GB sasvim ozbiljno razmatrali (Henry Ford, DuPont, Rockefellers, et al.), toliko da je tadasnji general Smedley Butler u posljednjem trenutku sprijecio zavjeru kapitalista (medju kojima je bio i ratni profiter Prescott Bush, djed i otac kasnija dva predsjednika SAD) za oruzanim svrgavanjem F.D. Roosevelta sa vlasti.

  Nisu se slucajno neposredno po zavrsetku II svj. rata javili novi neoliberalni ideolozi. Dovoljno je prisjetiti se Miltona Friedmana i njegove "Cikaske skole" iz ranih pedestih godina, koja je izrodila sve buduce generacije radikalnih grabezljivaca, na nacionalnoj i na globalnoj razini (Chikago boys). Nije se slucajno u to vrijeme u zvijezde kovala socio-patoloska "umjetnica" Ayn Rand koja je bezocno glorificirala sebisnost kao temelj kulture i ekonomije Zapada (njen objectivism, prema kojemu je sve objekt mojih potreba). I nisu slucajno Ronald Reagan i Margaret Thatcher pred spavanje citali Ayn Randove "romane" ciju su "filozofiju" sebicnosti ujutro primjenjivali u drzavnim poslovima. A ni Regan ni Thatcherova nisu bili sezdesetosmasi. Od njihovog vremena, korporacijski udio u budzetskim prihodima SAD pao je sa 36% iz pedesetih godina, na danasnjih mizernih 7%! Ali ni to kapitalu nije bilo dovoljno, pa je poreska stopa na prihode bogatih pala sa 90% iz pedesetih, na danasnjih 14.5% - poreska stopa za bogate je niza od poreske stope "srednje klase".


  "Relativno blagostanje i socijalna sigurnost za sve nisu moguće dokle god se iz državnih proračuna i novim zaduženjima maksimalno ulaže u truli bankarski i privredni sustav...."

  Eto nam prvog nagovjestaja autorovih analitickih kapaciteta. Dakle, u pitanju je distribucija nacionalnih dobara, njihovo preljevanje iz zajednicke kase u kase investicijskog i financijskog kapitala.


  "Na životu se (drzave) drže još samo kroz nova zaduženja, haračem i rezanjem socijalnih davanja..."

  Da, to je cilj suvremenog kapitalizma - rezanje socijalnih davanja, sukladno vec notornom svetom trojstvu kapitalizma: privatizacija, deregulacija, kresanje javne potrosnje. Ali autor zaboravlja da skoro kompletan teret "haraca" snosi radni narod, a ne kapital, kao sto sam vec potkrijepio brojkama.


  "A zapravo uopće nije pitanje može li nam sustav u kojemu živimo osigurati blagostanje, nego postoji li politička volja da se resurse, kojih ima dovoljno, raspodjele pravedno i s odgovornošću prema nadolazećim generacijama...."

  Eto, konacno, korektnog odgovora! Uopce ne razumijem zasto je autoru bila potrebna sva prethodna gimnastika, ukljucujuci i pocetne opservacije koje su vodile u sasvim drugom smjeru.


  "Oni koji krupni kapital drže u rukama niti teoretski ga ne mogu potrošiti, a oni kojima je pristup kapitalu nemoguć niti mogu sanjati o potrošnji..."

  Pa, pobogu, zar to nije ocigledno? Cilj aktualne globalne pljacke nije "potrosnja" kapitala, nego njegova beskrupulozna akumulacija, uime investiranja u nove ekonomije i trzista (zemlje BRIC, na primjer), a na stetu javnog boljitka.


  "Melju se i šezdesetosmaši koji se nogama i rukama grebu za svoje materijalne privilegije, kao što su sigurna radna mjesta, kakve takve osigurane penzije i zdravstvena skrb...."

  Ni to nije tocno, barem ne u SAD, a vjerujem da je slicno i EU koja je bila pod enormnim pritiskom anglo-americkog kapitalizma da ukine svoje programe socijalne skrbi (naglasavam: "socijalna skrb" je oblik solidarnosti koji mi placamo). U SAD su upravo baby boomers ("sezdesetosmasi") platili najzescu cijenu, od svih generacija koje vec jesu imale posao (sto iskljucuje mlade koji traze prvi posao u karijeri). Sezdesetosmasi u SAD masovno gube posao, sljedstveno gube i zdravstveno osiguranje; u financijskom krahu 2008.g. izgubili su izmedju 35% i 60% vrijednosti svojih penzijskih fondova (90% Amerikanaca u penzijskom fondu ima manje od 40.000 dolara, sto je otprilike ravno tek jednogodisnjem prihodu); gube vlasnistvo nad kucama pred kraj isplate kredita, jer zbog gubitka posla kredite vise ne mogu otplacivati; medju beskucnicima na ulicama je 300.000 veterana vijetnamskog rata - dakle, sezdesetosmasa. Vrhunac je sto sezdesetosmasi, umjesto da imaju situirane stare dane, sve vise na svoja pleca preuzimaju i brigu o mladima koji se ne mogu osamostaliti u nedostatku posla.

  Ovaj atak na "srednju klasu" ne priznaje bilo kakve generacijske privilegije. Svi su na udaru - od mladih, do ljudi pred penzijom: ukidaju se krediti za skolovanje i ne otvaraju se nova radna mjesta (u sestom je mjesecu otvoreno samo 18.000 novih radnih mjesta, od predvidjenih 180.000!), a s druge strane americki Kongres vec deset godina pokusava privatizirati penzijske fondove - sigurno ne na dobrobit ulagaca, nego kao novi oblik preljevanja osobne ustedjevine u investicijske fondove vodecih financijskih institucija.

  Problem ni u kojem slucaju nije generacijski, a eticki i moralni je samo utoliko sto je kapital oborio sve eticke i moralne barijere. Cinjenica da medju bankarima ima i sezdesetosmasa ni u kojem slucaju ne dokazuje tezu da su sezdesetosmasi krivi za raspad sistema. Moram ponoviti: nije mi cilj braniti bilo koju generaciju, nego pokazati da problem nije generacijski. Problem je generirao kapital, a kapital ne poznaje bilo kakve ograde - generacijske, teritorijalne, religijske, rasne - rjecju - bilo kakve.
  -------------------------------------------------------
  Totalno inkonzistentan i neutemeljen tekst. Ispricavam se svima za duljinu mojeg promisljanja, ali sam jedino detaljnijim pretresanjem clanka mogao zaokruziti dokaze o njegovoj inkonzistentnosti.
 • #9 ap 19.08.2011. 11:24
  Zašto se svi iz ex SFRJ oko tih istih tema i pojava već vječnost isključivo "muče" na primjeru USA, Rusija, Velika Britanija, Kina i drugim gdje je stalno određena nijansa mukea, grča i neizvjesnosti dok to isto imaju psove tečno i jasno kod sebe i to kao ono što prednjači, ide prije nego kod tih prenezgrapnih imperija koje ne mogu pratiti niti igrati taj tečni jugoslovenski već automatizirani kontinuitet.

  Zar Geroge Orwell nije na vrijeme shvatio za koga radi i koji je cilj (u španjolskom građanskom ratu 1936. g. kao vodeći agent Kominterne za propagandu) te javno iskazao da se unutar te konkurencije imperija javlja novi puno napredniji trend, puno napredniji u smislu da jednostavno ide na totalno sve i totalknu kontrolu?

  Zar to manje više po ex SFRJ ne i ide stalno tečno? Ako vam nije jasno pronađite jednu kolumnu Denisa Kuljiša u jutarnjem listu u kojoj on otvoreno iznosi kako je kao gimnazijalac na radnim akcijama uključen u vodeću službu tog pokreta i režima, UDBA-u, za što je naravno predestiniran kao sin velikog direktora i pripdanika istog kao i svi takvi, te kako je taj pokret i režim i prije Izraela u stalno totalnom svemu totalno kontrolirapo sve i to ležerno, tako da nema potrebe biti napet ako Izrael i odmah reagirati jer obzirom na total ima vrmena i za ležerno, ništa nigdje ne može pobjeći i sustav može ležerno i kako mu paše pripremit reakciju, ako treba do stupnja istovremeno bčago ili jače totalno praše sve sastavnice sustava po jednoj izabranoj točki, što četo i rade a drugo ništa i ne rade nego kontroliraju i seru po svemu uzižući svoja udbaška itd. total kapital i sve total sranja kao stalna naj naj svjetla, avangarde, izvrnosti.

  Dakle, radi se o stalnom skretanju sa tema i dilema koje se navodno i naoko stavljaju na dnevni red a ex SFRJ u tome igra vodeću ulogu manipulacije i pojave sa koje se skreće tema, baš zbog toga što je ex SFRJ vodeća - total uzurpiranje i parazitizam sa rentiranjem toga kao smoproglašenja vječna avangarda i total vlast nad svim, pa i religijama i idejam i svijstom uopće, se kao sranje stalno i sve više forsira i nameće kao novo i sve blještavije svijetlo, izvrsnost, pravda, futurizam (iza koje slijedi šta - fašizam) ...

  Ne bu išlo.
  Ne zbog toga što je netko jako protiv, jer je to toliko neodoljivo privlačno da sa tog aspekta ide sve tečnije i sve je više sve za to.
  Nego zbog skrivenih do nepostojećih teže vidljvih slabosti, koje i su slabosti i kada ne postoje i nisu moguće. Te slabosti su, kao i ta moda, u prvom redu estetske i erotske, i tu treba tražiti ključeve zbivanja i smjerove.

  Ako ipak bacimo oko na to isto po ex SFRJ kao vodećoj pojavi, vidimo nepostojeću nevidljviu slabost estetike i erotike tog dugog tečnog total kontinuiteta. Kako se to jako vidi? Tako da su najšire snage sve više i odlučnije za nastavak izvrsnosti, svjetla, napretka itd. ali tako da se sve više vraćaju, istrošeno ponavljaju, muče sa svojim slikama i estettikama i kada koriste naj naj noviju tehniku i estetiku, da su erostski sve impotentnije, što je i Tito jer što više imprijalno namještaš i plaćaš i aranažiraš i režiraš itd. svi znaju da je to sve veča impotencija.
  Svi znaju da vodeće u igri one estetike i erotike koje kao takve nitko nikome ne treba objašnjavati i mijenjati nego od prve sekunde djeluju, pa i stalno pa i kao tzv. svakodnevna i tzv. obična pojava (obična koja sleđuje dah im mozak i srce i tijelo ...), pa i ono što ne udara od preve pa ni dugo ali pomalo ....., dok je manje više sranje sve što teba forsirati i forsati te što se forsira i forsa.

  U ex SFRJ se beskraj toga forsira i forsa dok i dalje, bar malo, stvarno caruju stavrno udarne estetike i erotike.

  Ako to isto kompariramo na USA, Vel. Britanija i razne imperija, za koje znamo da kasne i zapostaju u tom razvoju napretka jedne te iste mode štoviše impotentnog kurčenja na tuđi račun, onda možemo uočiti da se trude, muče, grše u tom sitom ali kasne i teže mogu.

  Bila bi zanmiljiva rošada, zamjena "vodećih" snaga, njima "naše" a nama "njihove".

  Naše ex SFRJ "vodeće" snage su sve više naja naj turbo esktra itd. ali naravno da pred našim očima padaju i u balkanskoj ligi- Npr. "vodeće" snage Zagreba i Beograda su objektivno ispod treće lige BiH i Crna Gora itd. a u Hrvatskoj i Srbiji su već pa skoro zadnje. S druge strane po vodećim imperijalnim destinqacijama USA, EU itd. mi kao takvi još mogli igrati igru već automatski, obzirom na naprednija sranja ex SFRJ u smislu ide naprijed, i kao poligon za isprobavanje (prije Rusije, Britanije, USSA, Kine ...) i kao stvarno naprednija (puno prije i više snaga za to, uigranije, kao Barcelona u nogometu ...).

  Oni nama daju reprezentacije svojih "vodećih" snaga.

  Onda bi svima sve bilo jasno i lako bi se moglo i odlučivati i kreirati itd. i nitko ništa ne bi izgubio nego samo dobio.

  Ovako se beskraj svega nepotrebno muči već zbog činjenice izvrnutosti, svega i svačega, i opet to isto (rošada, zamjena) na neki način mora ići, samo puno teže ...
 • #10 ap 19.08.2011. 12:49
  Zašto na "trulom" zapadu, Rusiji, pa i Kini neizbježno ima sve više potrebe za pljačkom i organiziranjem oko pljačke te svim bitnim u vezi s tim dok u ex SFRJ ima sve manje potrebe za tim?

  Kod njih je sve više svega osuđeno na to i bez toga ispada iz igre, pa i igre za opstanak u bilo kojoj ligi, iz razloga jer su oklijevali, prekonzervativni su, uskih gledanja, osuđeni na kašnjenje u pogledu na mainstream ili glavnu struju mode total. Npr. KP Kine je dugo lutala i izvodila neuspješne eksperimente, dok je Tito i prije II svj. rata bio više nego pripremljen na to da od prve treba nadmašiti ne samo instant jugoslavensko-srpske kraljeve i kamarilu nego i Franju Josipa II i britanske diletatante i USA vjerski zatucane konzervativce, uključujući libelarne i neoliberalne.

  Taj ceh kašnjenja u razvoju unutar iste mode i gčavnog strujanja (mainstream) je doveo sve njihove do sadašnjeg - nemaju pojma niti znaju kako i šta sa dugo neizbježnom nuždom sve veće pljačke radi održavanja u sve nesmiljenijoj konkurenciiji.

  U ex SFRJ je nabolje sve gledati po Hravtskoj, koja prevodi, više od Slovenije koja se forsa ali zbog Jadrana i raznog što veže istok i zapad ne može konkurirati Hrvatskoj.

  Da li su u Hrvatskoj u bar cca 95 % sve dominatne snage za stalnu odluku i sve jače, baš sada, da se sve Jadranu i svuda legalizira i tako stavi točka na i bez ikakvog plačanja i vraćanja kredita te da seh kao i do sada ide na zajednički račun tj. na račun svega ostalog što n ije profitiralo, uključujući sve bprije i poslije?
  Nesporno DA, za to su sve više.

  Da li su te snage sve šire, brojnije, opremljenije te, nakon samo upravnih i demokratskih sustavnih pljački i sve izvrnosti koja je razvijena iz toga, stvarno spremnije, odlučnije i sposbnije za takvo puno više i šire nego superhik i Rojs stavljanje točke na i te za daljnje napredovanje u istom osnaženo preobražajem dosadanjeg u tip top EU i sve moguće izvrsnosti? DA i ne samo da. Upravo teće sustavna mobilizacija i sve je u znaku promocije i implemenatcije toga kao konačnog i naja naj, kao novo svjetlo, pravda, izvrnost i više nego fantastična osnova da daljnje napredovanje, uz podršku ključnih ortaka iz EU i šire, pa i ASngele Merkela, babuskare koja najuspješnije zbunjuje kao da nije za taj bunga a zapravo ključno omogućuje i podstiče taj nedsvjstovni i nadreligisjki preobražaj bunga bunga pljačke u novi naj naj ..

  i na kraju ne kao zadnje nego kao glavno i ključno - da li u Hravtskoj ima potrebe i nuže za sve većom pljačkom i oranaiziranjem oko pljačke? NE, jer je pljalka osnova i sve, jdno jedino, samo upravnog naprednog poretka i automatski ide na osnovi autoamtike sustava i poretka koji u svakoj od nekoliko milijardi odluka i scvega nepogrešivo na najširoj i najsustavnijoj platformi automatski legalno pljačka i na pljački napreduje dalje i dalje.

  Prema tome, vratimo se na estetski i erotski dio mode i maisntream pljačke i kurčenja na osnovi toga. Ako tu i bez slabosti dolzai do slabosti, ako Hrvatska i malo popusti i stane u napredovanju u tom smmjeru, ako estetika i erotika pljačke i kurčenja i stavljanja točki na "i" nekim neobjašnjivim čudom pokaže slabost, sve dolazi u pitanje i kreću provjere i ozbiljne igre oko toga i svega.

  Zašto su moguće estetske i erotske slabosti, pa i kao čudo i začudne tamo gdje je to nemoguće jer se radi o jednostavnoh fizici i automatici, gdje estetike i erotike praktički ne mora biti pa i nema? Pa zbog toga što su estetika (slika) i erotika (eros-život) u svojoj biti čuda, i to ona čuda koja su dio pojava i kada ih nema, čuda svojstvenaa skoro pa svemu, i mrtvoj materiji jer npr. mrtva materija u vezi sa ostlim nije mrtva i oživljava.

  Gdje su moguća ili su već na djelu čuda slabosti estetike i erotike u Hrvatskoj kao vodećoj imperijalnoj pojavi mode i mainstreama kurčenja pljačkom i uzupiranjem svega radi daljnjeg kurčenja kao naj naj naj baš zato što nije ne amo naj naj naj nego ni treća liga.

  Pa kao i uvjek trena najprije pogledati vodeća središta pojava, ovdje industrije i specifičnih imperijalnih postrojenja kurčenja. Dakle, kada pogledaamo rezdiencije kao NE i reaktore tog imperijalnog pa i velenadimperijalnog kurčenja, vidimo da su slabosti već uzele maha. Dimenzionirano za marašala, koji je jedna jdini i mega i izna svega, to je razvijeno vipe od formule "i poslije Tita Tito", pa i više od njegova generala (Tuđman) kao logičnog čuvara kontinuiteta zajdno sa Manolićem (OZNA) i ostalim jebivjetrima, uključujući Kuljipa i Pavića itd.
  Račan nije više bio mali parazirt i maniplutar kooptiran i zsdužen za žene i kultur, nego megw ektsra .. Mesić nije više zadužen za viceve i jebivjetarsku koordinaciju nego ... Sanader nije ta pomoćne teatrološke insecenacije .... nego ... pri čemu je preobražaj ipak tekao u nekoliko koraka.

  Onada najdnom ide lavine total preobražaja, za kakvu je dileatnt Franz Kafka sa svojim preobražajima. sanader se preobražava u ... a Jadranka Kosor se preobražava u ... i sve preobražava tako da je jedva, i to kilometrima iza, prati naj naj autoamtiziranija za preobrtažaje i stalna izvrsnost Vesna Pusić. Bandić se preobražava i sintezu mraka i zla da bi se promoviralo Josipoviča kao sintetu ssvjeta, pravde, izvrnsoti ....

  A estetika i erotika rezidencija i ostalog kao središta za pogled i provjeru estetike i erotike te mode napretka pokazuju sve veću slabost. Možda od prevelikog forannja i forsiranja ali možda ipak iz bitnijih razloga, iz same mode: Previše probražaja i napedovanja ne donosi i ne omoguće samo besprijekornost i pouzdanost automatike kurčenja nego i većim napetkom može donijeti estetske i erostske salbosti.

  Jer estetika (slike) i erotika) su same po sebi čuda, ali čuda u ostalom, pa i u masi, čuda koja se složeno i sofisticirano i zbivaju i kreiraju i rekreiraju u još složenijem, tako da četo i ništa biva i kreira puno veće estetsko i erotsko čudo od svih čuda forsiranja i forsanja.

  već sama činjenica da se beskrajne rezidencije središta i reaktori forsanja, forsiranja i kurčenja u ntoj modi i mianstreamu total uzurpacije i pljačke, kokošarenja i parazitiraanja bez ičeg drugog, već je to samo po sebi dovoljno i dvoljno je ništa za estestke i erostaka čuda, pa i čdua slabosti, čak čuda slabosti u prvom redu.

  Poštovani!

  Pred sobom vidite da "naše" rezidencije i slična središta prednjače u kurčenju na osonvi pljačke, uzurpiranja i parazitiranja te time prednjačei i u slabostima estetike i erotike te mode. Ako se udostojite baciti pogled na to možete učiti da su te estetske i erotske slabosti prerasle u čuda. Obzirom da prednjačimo ...
 • #11 truć truć 19.08.2011. 12:54
  Još jedan u nizu bezveznih, zbrkanih, šablonskih tekstova na h-alteru sa svim ljevičarsko-alternativnim klišejima, parolama i općim mjestima koja ovdje prolaze kao kritička analiza. Samo ovaj je posebno nekoherentan jer autor valjda ipak ima neke dileme u vezi slavne šezdestosme i posljedica njenog marša kroz institucije, kao i famozne socijalne države.
  Samo, bilo bi lijepo da promisli stvari do kraja pa se onda odluči na objavljivanje. Ovako se čitatelj pita, što je uopće htio reći? A da, drugačiji svijet je moguć. Super.
 • #12 ap 19.08.2011. 14:03
  Zašto je dodatno korisno znati da Hrvatska i ex SFRj predvode smjerove te važnost estetike i erotike u tome?

  Npr. opet je jako in duga tema novac i time čudo kako to da jedino u FHrvatskoj nema nikakvih bitnih problema s tim nego je pretežno obrnuto - novca ima i viška ne samo u bankama i raznom nego je i kao nigdje viška raznih nekretnina koje se se i po nižim cijenama mogu jako jako dobor unovčiit, jer su i te niže cijene po nekoliko tisuća puta više od uloženog obzirom kako su stečene i šta je uloženo. Za to vrijeme, kao što vidimo, sve ostalo to ne može ni u jednom dijelu a u vezi nekretenina je prvi put u 90 godina i KP Kine javno pokazala slabost.

  I tako redom. I od rela politike svi mogu jako puno naučiti od Hrvatske, Srbije ...
  Npr. u Hrvatskoj kako se lako prethodno prikazanim taj tren preobražajima ne samo rješava realpolitički problem nego i automatski osigurava najveća svjetska nova izvrnost i svjetlo, i to realno, sa većom podrškokm nego ikada Titu, Tuđmanu. Enveru Hodži --- Pavić, Kuljiš i razni i ne rade ništa drugo nego asistiraju u tome a i razne napredne snage, jer su one dio istog preobražaja, sve su režiim samo se radi o finesama u položajima u bunga bunga, pri čemu promjena položaja ne dosnosi nužno loše nego baš obrnutio, novi vau, netko sse nekome uvlači u šupak itd. a potom se njemu itd.

  Npr. od Srbije svi mogu učiti kako, ako drukčije ne ide, možeš to isto rješavati na osnovi navodne bitke na Kosovu prije vječnost i sličnog, a što nije fikcija nego stalni sve skatualniji relaitet i real politika, već samo taj dio više nego dovoljana za više stoljeća nadsvjetske politike i naprdovanja u tome.

  I kada jest nije sve u novcu, sili, oružju ... nego ključne razlike i čuda rade estetski erotski djelovi. Otuda izviiru i odgovori kako su razni obični u raznim najdelikatnijim trenucima s čvrstom vizijom, odlučni, hrabri i uspješni. Ako su u sredini koja prednjači u tome šta je posrijedi, onda su takvi i podosta automatski, jer su izrasli i tečno automazirani u tome.

  Zbog toga kod nas ne manjaka kučenja i kontonuiteta kurčenja i svjetskog predvođenaj u tome. Zbog toga je bitno ono drugo, ne amo po nas nego i svijet - slabosti i ostalo (drugo ...).

  "Naše" beskrajne elitne sange, brojnije i oprmeljenije i iskusnije od njihovih, i kada su u 3pm kao od šale šiju ostale svjetske imperijalne snage, pa i KP Kine (vidi razmjer) i u stvarnim disciplinama, i idejama i praksama. Ono što odlučuje su estetika i erotika i slabosti u tome.

  Ako se složimo da su nastupile salbosti estetike i erotike kurčenja kod nas kao vodećoj pojavi i pologonu, onda i svijet to isto ili slično čeka uskoro, jer ne može izbjeći sa vrmenskim pomakom obzirom da moda ide tako i sve živo i mrtvo ide tako.

  Ako je to tako, već samim pogliedima i sa ništa kreirarmo i rekreiramo ključne konce i nijanse modnih previranja i promjena.

  Po mom više nego skromnom prognostičkom viđenju, nakon duge i preduge (stoljeće i više) dominacije neoliberalnog totalnog modernističkog i postmodernističkog tumačenja osvajanja, tumačenja, mijenjanja i kurčenja u tome radi novih i novih ponavljanja i napredovanja tumačenja osvajanja, tumačenja, mijenjanja i kurčenja u svemu i nad svim

  konačno uz pomoć začudnih slabosti estetike i erotike toga te manjih kreacija i rekreacija

  dolazi epoha začudnog realizma, u kojoj je težište na začudnostima i čudima u realnom, tj. u djelovima. To je mođda već sustavno krenulo i to kao veliko ništa, kao ništa koje na krilima slabosti duge estettike i erotike mode kurčenja i sa smanjenim djelovanjem pogleda (manje a drukčije pa ništa ili skor ništa ili manje) i sličnog već percepcijom kreira i rekreira čuda u stvarnom.

  Npr. čudo rješavanja problama, nemogućih misija i vizija u svemu, kod nas je i inače išlo pomalo kao velika čuda ničeg ili tek malo na krilima revolucije mainstrem mode i stvarnosti. Tj. u prvom redu unutar čuda glavno čudo je bio začudni realizam kao dio ukupnog čuda. Tako se kod nas ineče kreiraju i rekreiraju čuda, od takozvanog dna gdje su čuda razmjeerno i veća i svjetski prestiđnija do tzv. vrha, do najcijenjenijih djela i pojava. A sada, kao što vidimo ako malo pogledamo, mainstream kurčenaj je zreo i prezreo za takava začudni reaalizama, za čuda, pa i u stupnju estesko-erotskog bunga bunga uz popratno lako rješavanje pitanja beskrajnih milijardi i razne materije, što sse rješava kao popratno čudo estetike i erotike puno brže i lakše nego svim drugim djelovanjima, rvolucijama, ratovima, tumačenjima, pranjem mozga, mijenjanjima ...

  Estetika i erotika u živim priocesiam nisu starno tijelo nego redovni nikome msitični i stran dio, kojim se non stop opći.

  Začudni realiza takiođer, samo se to zbog kurčenja ne želi priznatio, jer je to moćnija, složenija, kreativnija i rekreativnija "tehnologija".

  Krenule su slabosti estetike i erotike te provjere svega, previranja, pa konačno u igru ulazi i začudni realizam kao središnja pojava estetike i erotike. Kreću ozbiljnije, složenije i sofisticiranije igre i zbivanja, u kojima se dosadašnja modna kurčenja na računa svega mogu prosječno najviše nadati položaju objekta za pomoćno fukanje i druge pomoćne potrebe, ako i to obzirom na stalne i sve veće mogućnosti boljeg i izbora boljeg u smislu začudnosti i stvarne estetike i erotike.

  Ili možda još bolje da "naše" dosadašnje modne elitne divizije i snage pronađu angažman kod drugih imperija dok to još kod njih ide, da nešto i zaradimo tim izvozom kulurne revolucije kao dinarima 1991. i slično, dko to ide !!??
 • #13 ap 19.08.2011. 17:10
  http://www.vecernji.hr/regije/nema-vise-besplatnog-prijevoza-roditelji-ce-placati-300-kuna-clanak-319712

  Za dvoje djece u osnovnoj školi roditelj ili roditelji trebaju dati bar 1.000 kuna majesečno a za srednju i malo više. I to kod naj naj uspješnijih vlasti HNS u naj naj sredini varaždinska županija, gdje su odavno tako nobl i hoch da govoe kroz nos.

  Zar to, aiko nije estetika i erotika, ne prozvodi stvarne slabosti estetike i erotike Čačića i Vesne Pusić i kada su te slabosti apstraktne? I to ne zbg neke puke politike, ekonomije, privrede, morala (etike), novca i ne znam čega, a najmanje ljudi i njihovih potomaka (djece) i tko je kada o tome stigao i misliti, nego baš zbog estetike i erotike dominatne mode kurčenja.

  To dvoje predvodi kurčenje, ovdje je to modi i vodeće u modi te time, kurčenjem, ta estetika i erotika bivaju slabije, da ne kažem slabe u 3pm ili u tri lepe i soda bikarbona.

  I onda šta predstvoji ili slijedi na osnovi tih slabosti? Naoko katastrofa. Koja logika! Po čemu to tako stačno proizilazi kada to nema veze a logikom i znanjem, pogotovo logikom i znanjem estetike i erotike. Proizilazi začudni realizam, nešto unutar toga što jest a što će biti začudno i sa ništa. Npr. ništa vrlo brzo može donijeti da su ta estetika i erotika kurčenja bet pokrića vrlo brzo pušiona s kojom nitko neće htejeti imati veze i svi će tvrditi da nikada nisu imali veze, ni pomislili.

  A nijanse kreacije i rekreacije u toj estetici i erotici već mogu donijeti veće čuda, bunga bunga za dugo sječanje i trenutke pravog osjećanja, ono kada ljudi zinu te čudom gledaju i slušaju te dugo ni a ni b ni c, ništa drugo osim velike začudnosti.
 • #14 ap 20.08.2011. 12:29
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15331811,00.html?maca=kro-TB_kro_halter-4179-xml-mrss

  Još jedna bitna osnova napretka, koja pokazuje sve ovo što iznosim kao stvarne osnove i alternative i središnje.
  Napredne zapdne snage, uključujući njemačke, u napade idu klasično trokutasto i piramidalno, tako da vrh i špice osvajaju i uzimaju što više plijena dok sve niže sve manje do manje nego što ualžu i time gube, pa nemaju ni svoj stan (i u Njemačkoj i USA preko 50 % snaga) a o vikendici mogu sanjati.

  Za to vrijeme i bitno prije toga "naše" sve naprednije snage napadaju total, ne stihijski nego koristeći sve sheme pa i apstraktne, čak apstraktne total u prom redu na krilima estetike i erotike privlačnosti plijena, samo upravljanja i avangardne uloge koja iz toga proizilazi. Više je nego razumljivo da zahvaljujući stvarno bitno naprednijoj koncepciji i sposobnosti napredovanja imaju i ovce i novce i bunga bunga i sve te da u raznom ostale naprdne i imperijalne snage rade u korist "naših", da se prelijeva, čak da za nas npr. u Italiji i Austriji uzgajaju svinje i sve dok naši sve bolje rekreativno i ekološki sve više idu na sofisticirano.

  Dok se Grci i EU tek sada prvi put suočavaju sa ovim, naši su odavno to apsolvirali i imaju i mogu, tako da je npr. od 1991. g. do dans sstalni ozbiljni kandidat za premijera Čačić u kampanji za premijera 2007. g. posve otvoreno kao program iznosio samo financije, prodaja znanja i nešto malo turizma, i to turizma tek tako radi ugođaja za financije i znanje. To možda djeluje kao humor, ali je najdublji izraz duge stvarnosti, i to sve više im više.

  Hrvatska miljama ide ispred. Nakon što je na Brijune stigla Angelina Jolie i rekla da sigurno dolzai opet jer je zemlja prekrasna, čime je konačno obnovljen i taj nivo koji je maršal dosegao već šezdesetih, stavljena je točka ni i u globalu tog napretka kao vodećeg napretka.

  EU u Grčkoj, Španjolskoj i svuda tek počinje sa počecima onoga što je kod nas praktički riješeno početkom pedesetih. A Washington, KP Kine, Kremlj itd. nek se snalaze i neka uče od nas, imaju primjer i mogu vidjeti šta im slijedi. A slijedi im da će kao naš ministar Bajs, predsjednica Vlade Kosor, predsjednik Josipović itd. asistirati vodećim pojavama napretka kao Dabo i Zrče Novalja, Jakovčić i Brijuni Rivijera kao big kupleraj te Brijuni kao vodeći kupleraj u puno bujnijem kontekstu naprednosti po Jadranu i svuda.
 • #15 ap 20.08.2011. 20:02
  Bivša vodeća zvijezda čikaške škole, glavni savjetnik Ante Markovića i jugoslavenskih komunista oko privatizacije poduzeča i svega za 0 dinara, što su navodni ljevičari zvali reformom socijalizma i velikim rješenjem

  Jeffrey Sachs: Veliki neuspjeh procesa globalizacije
  http://www.slobodnaevropa.org/content/svijet_globalizacija/24302537.html

  Obratite pažnju koliko ta USA, EU o istalo, pa i KP Kine, zaostaju za Hrvatskom i SFRJ. Dok naši bezbrižno ljetuju po Brijunima i cijslom Jadranu, prepunima nekretnina i svega za o dinara i kuna, oni kasnije počeli i za tren potonuli ili će potonuti niti sa razmjerno 30 % toga bunga bunga nekretnina i casha.

  To nije od milijardi, tehnike, idelogije, ovog i onog ... nego od puno elementarnije estetike i erotike. Naš maršal, koji je več prije II svj. rata prošao sve škole stvarno i ne formalno, i koji se je stalno izgrađivao i unaprijeđivao tako da nitko nije znao šta misli, je već davno uhodao široke snage da znaju kako uživati u estetici i erotici napretka na račun svega i tuđi račun. I zato nasljednici, i kao muhe bez glave, to automatski rade po inerciji. Dok Josipović gladi Angelinu Jolie po dlanu tako da daje ekstatične izjave, Kosrica praši i dnevno bar sa 1 mlrd kuna intervenira da ide dalje.

  Kakav kapital, kavi bakrači, kakvi izmi, kakve zabune ... Puno je bolje bezbrižno i bez rizika dugo avangardno živjeti i napedovti na zajednički i tuđi račun nego i pola dana provesti mučeći se nepotrebniom komplikacijama.
 • #16 ap 21.08.2011. 15:00
  http://www.jutarnji.hr/reporterka-nedjeljnog-jedina-na-tulumu-s-poznatom-glumicom--moja-vecer-s-angelinom/967411/

  Šta mislite da li je, uz Todoriće i EPH Jutarnji, i Horvatinčić s novim komadom bio pozvan za stol sa Angelinom Joilie, zbog toga jurio da stigne i onad su se neki Taljani, koji tu smetaju desetljećima, najdnom ispriječili na putu i to ni manje ni više tako da na jedrilici imaju i ogradu (koja je bila kobna po Horvatinčićeve propelere)?

  Šta mislite koliko je do sada i koliko će još stradati svega radi esktatične estetike i erotike bunga bunga na Brijunima, ne samo izravno nego kao nenamjeravni nus produkt neodoljive privlačnosti te jedne te iste estetike i erostike, koja na ekstatičnoj razini drži beskrajne snage mobilizirane pogleda i svega čvrsto koncentrirano na ekstazu u toj jednoj te istoj estetici i erotici?

  P.S. Kako nekako skriveno pada estetika i erostika naj naj komada. Sofia Loren i Lizz Taylor su bile komadi od kojih se od prve pada u nesvijst i svi jure blizu da bi pali, da bi se dopingirali time. A ovo je nekako kao i ostala izvrnost, svjetslost, zračenje ... mutiralo, sterilno, skoro pa za kurac, ako i to. Praktički gdje se okreneš puno je boljih komada, koji su san snova za svu ovu rulju u ekstazi.
 • #17 nakim 23.08.2011. 18:49
  Sve je skriveno iza lažnih imena. Za sve se upotrebljavaju eufamizmi. Jerbo smo mi kao jako osjetljivi, kao "senziblilni". Izgleda da je osjetljivost u direktnoj vezi sa debljinom guzice i što bi rekli novčanika.
  Ako nešto izgleda kao mačka, miriše kao mačka i glasa se "mijao" možda je ipak riječ o mački.
  Mi dragi moji živimo fašizam, tu i sad.
  Izbori? Ta ajte, molim Vas. Odavno je rečeno: Izbori su preozbiljna stvar da bi se prepustili slučaju.
  Pobune bilo koje vrste treba zatrti u početku i to oštro. Konformizam je ono što se traži. Kako reće moj "premudri šef" ulizivanje je poželjno. Ako je tako, a nije da nije, mi smo još sretnici, jadna naša djeca koja sjede i rezignirano gledaju, nemaju ni želje za pobunom. Pobuna je smiješna.
 • #18 Anonimno 24.08.2011. 13:23
  Anti-anti-fašizam Jace i Karamarka iliti sex bez da ti uđe,iliti razmišljanje bez pameti...
  Jedan od najvećih problema Hrvatske je što su se u Hrvatsku vratile ustaše i preuzele vlast. Godine 1941. Italija je u kamionima dovezla 200 ustaša u Zagreb i predala im, po međusobnom dogovoru, Zagreb i Hrvatsku, jer su pristali za protuuslugu predati Dalmaciju i obalu. Da bi uživali u vlasti i materijalnim probicima pljačke, bili su spremni izgladnjivati i ubijati vlastito stanovništvo štiteći prave interese stranih gazdi.
  Danas je potpuno isto. Zapad je shvatio da podržavajući i tolerirajući povratnike ustaše (koji su samo dogovorno, pragmatično i deklarativno pristali na antifašizam) može koristeći takav mentalitet ustaša, najlakše ostvariti svoje kolonijalne ciljeve. Ponovno se izgladnjiva narod u najvećoj pljački u svom i interesu stranih gazdi. Istovremeno se stanovništvo svako malo zastrašuje desničarskim ispadima, crtanjem kukastih križeva i ustaških znakovlja po zidovima gradova i , gle čuda, nikako policija ne može pronaći i pohvatati te desničarske jurišnike koji su karijeru započeli rušenjem tisuća antifašističkih, partizanskih spomenika nastavivši u furioznom tempu do danas otvarajući svako malo pitanje partizanskih zločina, a pateći od teške amnezije kad su u pitanju ustaški logori i zvjerstva nad antifašističkim oslobodiocima i vlastitim stanovništvom. Jer je antifašizam samo deklarativan. Ali zato vlast revno radi u interesu pravih, stvarnih gazdi jer moraju vratiti uslugu preuzimanja vlasti.
  I tu je pravi problem Hrvatske koji se onda pretvara u opljačkanost, Dalmacije, Slavonije i ostalih regija, ali prije svega na opljačkanost kompletnog radnog stanovništva čitave Hrvatske koja će na kraju biti izgubljena za Hrvate kao što je i NDH bila surogat, tuđa, a ne država Hrvata! Čuveni komentator Jeffrey T. Kuhner, kolumnist Washington Timesa, nedavno je napisao: “State Department u Zagrebu želi nekoga tko je na strani njihovih interesa, a dugotrajni nacionalni interesi Hrvatske ih ne zanimaju. Američki dužnosnici imaju veliki financijski i ekonomski interes da Hrvatska uđe u EU, posebno zbog otkupa luksuznih nekretnina na jadranskoj obali. Mnogi Amerikanci i Europljani žele iskoristiti (čitaj preoteti) hrvatske ljepote, zbog čega im je Kosor korisna. Ona je alat – ništa više, ništa manje”. Eto zašto je naša “elita” krenula u najveći grabež od svih tranzicijskih zemalja, ponovno izgladnjujući Hrvate. Jer odrađuju svoj dio pogodbe.
  Ustaše su se vratile i pokrenule s fukarama pljačku Hrvatske.Kad su u ratu klali domaće stanovništvo bez suda, kad su njihovi doušnici prokazivali Talijanima simpatizere oslobodilačke vojske pa su simpatizeri ubijani,familije deportirane,a kuće im gorile onda im nije trebao za to sud.Kad su skupa sa četnicima kao djelovi okupatorskuh kaznenih jedinica skupa sa Talijanima i poslje Njemcima ubijali oslobodioce i palili sela nije im trebao sud . Največe gubitke oslibodiocima od okupatora,partizanima, nanosili su upravo ustaše pomagači Talijana i Njemaca u okupaciji naroda koji je počeo pod okupacijom i pljačkom u nekim djelovima Hrvatske i umirati od gladi(čitajte povjesne knjige i svjedočanstva)i za to im nije trebao sud. A kad su ih pobjednici napokon uhvatili onda je odjenom zločin ,ako nisu podigli partizani porušene zgrade sudova i u općoj nestašici hrane ogromnu količinu hrane i ljekova odvojili za njih u postupku suđenja jer sve je ostalo zločin i ugrožavanje njihovih nježnih osječaja i ljudskih prava.Sad ti podržavatelji zločinaca, a protivnici oslobodilaca od okupatora koji su se vratili u Hrvatsku skupa sa budalama u Hrvatskoj žele suditi partizanima jer su ih kaznili za izdaju pa ponovno otvaraju priču o jamama.Za shvatiti kakvi su se to vratili u Hrvatsku i skim su se udružili i što rade dovoljno je pročitati da je Sušak protiv svih zakona prodao čitavu hrvatsku( našu!) hidrocenralu kanadskom emigrantu za samo milijun maraka,a da ne govorimo da je nekretnine hrvatskog naroda djelio svojima i kome je htio bez ikakvog ograničenja dok su heroji u Vukovaru i drugdje krvarili i ginuli ne znajuči što im se radi iza leđa.Što su radili i što rade s novcem ne treba ni spominjati.I sad u opljačkanoj Hrvatskoj najvažnije im je revidirati povijest,otvarati jame i suditi partizanima ne brineći što je poslje njihove pljačke narod ponovno počeo umirati od gladi.
  Ustaše (čiju politiku pljačke su baštinili HDZ-ovi političari) da bi lakše pljačkali,stvorili su Tuđmanov kult ličnosti iza kojeg su se sakrili, pa su naivnog i taštog Tuđmana obukli u bijelu konobarsku uniformu s preglomaznim, kićastim zlatnim epoletama i vodili ga uokolo kao medvjeda po vašarima. • #19 ap 24.08.2011. 14:51
  @ Anonimno 24.08.2011. 13:23

  Pod jakim argumentiranjem o ustašama, pri čemu su ustaše jako obrađena i poznata tema, pa i to da rado paktiraju sa Pašićem pa Mussolinijem pa Hitelrom pa Washingtonom i Moskvom i bilo kim

  pojačavaš pitanje i pažnju na ostalo, ostalih "samo" 99,99 % snaga koje također vrlo rado najprije ubijaju pa onda vrlo rado surađuju sa svim i svačim.

  Pogodi tko su te snage, kojima očigldno pripadaš, i kao su stekli avangradne pozvije, imovine, izvrnosti, titule, sustva nasljeđivanja, kako su razviili mreše suradnnej sa svim i svačim, silovali i siluju sve ...., i koja je to moda što ih čini sličnim ustašama tako da ih ne možeš razlikovati, tium više što malo pjevaju jdno malo drugo malo treće malo ....!
 • #20 Kitchee 24.08.2011. 21:13
  ustaše su dobro poznata i obrađena tema?
  gdje? u kojem paralelnom svijetu? uopce ih nealibirajuči od ni jedne karakteristike koja im se pripisuje o ustašama zaista ne postoje relevantni tekstovi za koje bi se u isto vrijeme moglo reci da su i objektivni...radi se o tematici previše izloženoj falsificiranju što od komunista tokom 50god. što od smiješnih obožavatelja ustaša koji malo kad išta znaju o njima...
 • #21 ap 24.08.2011. 21:45
  @ Kitchee24.08.2011. 21:13

  "ustaše su dobro poznata i obrađena tema?"

  Kao i četnici itd, ustaše su dobro poznata i obrađena tema po tome što su non stop poznata njihova djela i što su obrađeni maksimalno na malsimalno efikasni način - većina ubijanjem a amali ostatak detaljnim obradama i presijama blizu toga. Sve na razini općenito maksimalno.

  A zašto je došlo do maksimalne obrade, bitno jače nego kod sličnih pojava, pa i nego što je svoje obrađivao Staljin?

  Zbkg toga što su bili jako bliski suradnici i time i konkurencija, ustaše protiv stare Jugoslavije i naročito u doba okupacije cijele Evrope 1937.1941.g., kada je sve teklo jako dobro dok ludi Hitler nije, protivno volji svih svojih, napao SSSR i Staljina. Da nije Hitler posve prolupao i napao Staljina, sada bi potomci Titove KP pred rat hodočastili kod Pavelićevih sljedbenika, koji bi pod paskom nacista vladali jednim dijelom, sve slično kao sada, samo malo do puno više heavy.
 • #22 Anonimno 25.08.2011. 07:36
  U košmaru rata se ne mogu izbječi zločini na svim stranama (napr. osveta za pobijenu cijelu nevinu familiju) ali se zločini NE MOGU IZJEDNAČAVATI!
  U ustave se upisuje da NITKO NE MOŽE POTPISATI KAPITULACIJU. Isto tako se špijuni po ratnim običajima LIKVIDIRAJU NA LICU MJESTA. Isto tako se izdajnici KAŽNJAVJU ČIM IH SE UHVATI. Francuzi su nakon pobjede pobili velik broj kolaboracionista,a čak su i žene šišali na nulericu ako su bile sa neprijateljem,ali samo naši partizani na to nisu imali pravo jer im to osporavaju i sude im ustaše koje su se vratile i koji su zajedno sa četnicima, Talijanima i Njemcima ubijali oslobodioce,civile i palili hrvatska sela. Vidi li to itko osim nas malobrojnih? Ima li inteligentnog oblika života na teritoriju Hrvatske? Kad su deportirali većinu muškaraca sa moga otoka u logor, moj je otac otišao u partizane jesti borovu koru da oslobodi Hrvatsku i Hrvate, a sad mu ustaše ruše spomenike i pišaju po grobu tvrdeći da su svi zločini isti. Nije zločin ukrasti lopovu i ubiti izdajnika zločinačkog ubicu ! Oduvijek je tako bilo i uvijek će tako biti u ratnom pravu. Sve ostalo je puno puta ponovljena Gebelsovska laž.
 • #23 gunslinger 01.09.2011. 13:20
  Anonimno25.08.2011. 07:36#1

  U košmaru rata se ne mogu izbječi zločini na svim stranama (napr. osveta za pobijenu cijelu nevinu familiju) ali se zločini NE MOGU IZJEDNAČAVATI!

  Zbog toga se svi počinjeni ratni zločini moraju utvrditi, a počinitelji kazniti.

  U ustave se upisuje da NITKO NE MOŽE POTPISATI KAPITULACIJU. Isto tako se špijuni po ratnim običajima LIKVIDIRAJU NA LICU MJESTA. Isto tako se izdajnici KAŽNJAVJU ČIM IH SE UHVATI. Francuzi su nakon pobjede pobili velik broj kolaboracionista,a čak su i žene šišali na nulericu ako su bile sa neprijateljem

  Da, francuzi su likvidirali dosta svojih kolaboracionista u prvom mahu, ali su ih još veći broj osudili u službenim postupcima na razne kazne (uključujući tu i giljotiniranje) koji su se započeli voditi još tijekom oslobađanja Francuske i nastavili i poslije II. svj. rata.

  ali samo naši partizani na to nisu imali pravo jer im to osporavaju i sude im ustaše koje su se vratile i koji su zajedno sa četnicima, Talijanima i Njemcima ubijali oslobodioce,civile i palili hrvatska sela.

  Ratne operacije su jedno. To je trajalo do 8.5.1945. Nakon toga govorimo o zločnima u poraću (masovnim likvidacijama ljudi bez pravosudnog pravorijeka i dokazivanja krivnje).

  Ne znam tko se to od ustaša osim Milivoja Ašnera vratio, jer bi ga režim sigurno sudio i kaznio

  Vidi li to itko osim nas malobrojnih? Ima li inteligentnog oblika života na teritoriju Hrvatske? Kad su deportirali većinu muškaraca sa moga otoka u logor, moj je otac otišao u partizane jesti borovu koru da oslobodi Hrvatsku i Hrvate, a sad mu ustaše ruše spomenike i pišaju po grobu tvrdeći da su svi zločini isti.

  Žalosno je i za svaku osudu rušenje spomenika bilo kome, pogotovo ljudima koji su svoje živote investirali u antifašističku borbu.

  Nije zločin ukrasti lopovu i ubiti izdajnika zločinačkog ubicu ! Oduvijek je tako bilo i uvijek će tako biti u ratnom pravu. Sve ostalo je puno puta ponovljena Gebelsovska laž.

  Ne možeš ukrasti svoju stvar lopovu. Oduzeti svoju stvar lopovu naziva se naturalnom restitucijom i nije kažnjivo. Nije kažnjivo oduzeti tuđu stvar osobi za koju se utvrdi da je u posjed tuđe stvari dospjela na nezakonit način, npr. krađom. Ubiti izdajnika zločinačkog ubojicu malo je složenija stvar. U ratu, to bi još djelomično moglo proći. Ali u mirnodopska vremena potrebno je provesti pravosudni postupak, dokazati krivnju počinitelju i odrediti mu adekvatnu kaznu.

  Lijep pozdrav
 • #24 ap 01.09.2011. 15:28
  Sukobi i modna prožimanja kapitalizma i imperijalizam kao lopovskog kapitalizma kod nas.

  Npr. Dalmacija je opet na raskršću i iz modnog prožimanja se prelazi u sukobe.
  U dalmaciji je vječnost, stoljećima, osnova kapitalizam. I u srednjem vijeku i kasnije većina nisu bili kmetovi nego slobodnjaci, s nekom svojom ili zajdničkom (veće obiteljim zadruge itd.) imovinom i drugim kapitalom. U nekoj ovisnosti i vezi ali u prvom redu slobodni kapitalisti.
  Carstva, uključujući imperijalne osvajačke prodore Otomanskog carstva, naročito Venecije pa Italije u raznim oblicma, Austro-Ugarske, instan srpskog kraljevstva pod Jugoslvija, su nastojale uzeti svu tu imovinu i sve, kao iimperijalni kapitalizam koji otima sve i pdovrgava, te potpuno podvrći te slobodne kapitalitiste.
  I komunisti, pomoću kojih su stjerani talijanski imeprijalisti, su također malo pomalo izvršili imperijalni napad i otimali sve sebi. Tako su nastavili i frakcije Kp/SK pod imenima HDZ, SDP, HNS itd.

  Međutim, to je išlo i u raznim razdobljima postajlo privlačna maoda, ali nikada toliko da osnova ne bi proradila i posve pouzdano zgazila imperijalnog osvajača i otimača te tu modu.

  Sada je naoko nemoguće da se bilo šta promjeni i svi se trude uvjeriti u međosvne razlike među imperijalnim pojavama, a koje su kao takve neupitne.
  Međutim, baš taj sustavni trude malo pomalo ali neizbježno rađa mogućnosti po kojima je sve vejrojatniji, zreliji i neizbježniji novi lom u kojem će imperijlani modni kapitalizma proći loše.

  Npr. sada teče hajka na Sanadera, jer dok je krao svima je dao i, kad nije mogao više zadvoljiti eskalirajuće apetite kao prvo ga optužuju na osnovi ratnog profiterstva. Zar to nije odlična osnova po kojoj sve do 1941.g.može biit fino tretirano i obrađeno što pravno što demokratski, kombinirano sa novim pravnim i demokratskim mogućnsoti kao "udruženi zločinački pothvat", zapovjedna odgovornost" itd.

  Npr. sada je aktualno rješenje stambenih prava izbjeglih Srba te razno drugo oko imovine i prava, npr. slučaj Dajla gdje država jednim katom poništva i sebe i sud i banke i Vatikan i ... Tu npr. dolzai u pitanje ustavna i zakonska povreda otimanja društvenih stanova kao zajedničke imovine svih, tako da razni Srbi (npr. oko 3.000 vođa SAO Krajine) mora puno vratiti a dobiti razni Srbi koje nitko ne spominje a koji nikada nisu dobili ni društveni stan ni išta niti napravili bilo kakvu štetu.

  Demokratski se to sve više može lako jer je sve više onih koji opravdano potražuju oteta prava na imovinu i kapital a snage imperijalnog lopovskog kapitala koje su to otele su sve malobrojnije, zbunjenije i dopnigiranije, tako urokane pljačkom i forsiranjem da su već sada nespremne za bilo šta a posve nesposobneza nove bitke.

  Dakle, već unutar samog kapitalizam nije sve ni blizu isto niti je šta bitno gotovo nego opet počinje ono što je tko zna koliko puta odigrano i to jaako dugo tako da pobjeđuju slobodnjaci sa nekim kapitalom.
 • #25 Kruno 11.10.2011. 13:04
  Članak pun oksimorona i miskoncepcija, kritizira slobodu individualaca (zar želiš da ti netko ograničava slobodu, razmišljanje, kretanje, ono što želiš raditi u životu?), osuđuje zaradu (misliš da je nepošteno raditi i zaraditi plaću?), predlaže preraspodjelu dobara unutar društva! Da li si spreman odreći se dijela svoje plaće zbog nekog drugog kako bismo svi bili "jednaki"? Misliš li da netko drugi zna bolje što je za tebe osobno dobro i da li si mu spreman prepustiti svoju sudbinu?
  Autor je evidentno teški socijalist, a socijalizam je doveo društvo znamo i sami do čega (od bivše Juge preko Rusije do Kine i Sj. Koreje). Ideologija društvene jednakosti na čijem vrhu se nalaze "jednakiji" od nas samih. To je pravda i sloboda kakvu ponovno želimo?
  Ja ne, sorry, ja želim raditi što želim, zaraditi koliko sam sposoban i da me pri tome nitko ne kažnjava ili ograničava zbog toga. To je liberalizam o kojem autor nema pojma i podmeće kojekakve negativne atribute u smisao liberalizma i slobode. Nema liberalizma trenutno na kugli zemaljskoj, a upravo je liberalizam ideologija koja je jedina logična, štiti pojedinca od zlobe drugih pojedinaca i mase i omogućava svima jednake šanse za uspjeh.
 • #26 @Kruno 11.10.2011. 16:13
  Ti si ideološki zatucan idiot.
 • #27 @Anonimno 11.10.2011. 20:27
  Nisi sam, ali mi smo vrsta koja odumire...
 • #28 @Kruno 11.10.2011. 20:35
  Covjek se najezi da uopce postoje idioti poput tebe kojima je toliko ispran mozak da vise nemaju ni jedna vlastite misli, nego ponavljaju ono sto im mediokriteti iz Jutarnjeg lista i ostalih nazovi-medija serviraju kao velike naucne istine...
 • #29 Majka 11.10.2011. 22:05
  @Kruno

  Vau, kakav zaključak!

  "..
  Autor je evidentno teški socijalist, a socijalizam je doveo društvo znamo i sami do čega (od bivše Juge preko Rusije do Kine i Sj. Koreje). Ideologija društvene jednakosti na čijem vrhu se nalaze "jednakiji" od nas samih. To je pravda i sloboda kakvu ponovno želimo?
  .."

  I tanjurom se može izvršiti ubojstvo, ali nitko normalan zbog toga neće izbaciti sve tanjure iz svoje kuće.

  To što je šljam zagrabio socijalizam i "navio" ga prema svojim potrebama je priča koju si ti paušalno zahvatio. Ali izvačiti iz toga poučak kako treba stvarati društvo u kojem je posve uobičajeno vidjeti penzića do pojasa uronjenog u kontejner za smeće je zaista glupavo.

  Fora ti je pristup, kada termin socijalist koristiš sa negativnim prizvukom. Reci ti Majci, tko je tebe "navio"?

  Nego, nešto spominješ pravdu i slobodu, kao da si se već naviknuo na prisutnost istih u našem društvu. A gdje si ti to primjetio pravdu i slobodu u našem društvu, daj me prosvijetli?

  U našoj državi, moj Kruno ne funkcioniraju niti institucije koje bi morale imati poseban senzibilitet za pravdu, a to su sudovi.
  Ako građane drži osjećaj da im je pravda nedostižna, odakle ti ideja da mogu živjeti slobodno?

  Probaj ponovo nešto jednostavnije.
 • #30 Krmak Boroje 22.10.2011. 07:10
  @ majka

  evo ja Krmak Boroje tvrdim da si ti notorna zaglupljena socijalisticka budala. Evo i zasto, uzmi npr. band Hladno Pivo. U svakom trenutku su u stanju napunit dvoranu tipa Dom sportova, prodati 50 000 CD-ova za novi album i napraviti singlicu i spot koji ce poharati radio i TV postaje. Naravno da nisu oduvijek bili takvi, bili su obicni muzicki antitalenti iz Gajnica koji su uporno i dosljedno tamburali 20 godina dok nisu od sebe napravili savrsen muzicki potkovan band. I sasvim je u redu da na temelju svoga talenta i marljivosti imaju godisnje po milijun kuna netto svaki. To je zato jer im je to omogućio savrseni drustveni ustroj kojeg zovemo kapitalizam. To isto moze napraviti Severina, estetski kirurg, vlasnik patenta za Office, izumitelj optickih vlakana i sl. koje nazivamo poduzetnici. A ti i tebi slicni paraziti mozete do unedogled zborno na Trgu Bana Jelacica pjevati "sred pusaka bajuneta", to ipak nece znaciti da su vam clanovi Hladnog piva duzni transferirati i jednu jedinu kunu na ime jednakosti i pravednosti, kako ti u svojoj socijalisticko-filozofskoj glavi zamisljaj. I tu prestaje svaka jednakost izmedu vas. Oni su vrijedni i talentirani ti si glup i nesposoban. Oni su zasluzili sve a ti ne zasluzujes nista. Tako je od kada je svijeta i vijeka i tako treba da bude.
 • #31 Kurbla 22.10.2011. 09:00
  Ti izgleda vjeruješ da to što je netko zaradio novac po tržišnim pravilima znači da ga je zaslužio. To je tako glupo da to samo liberal - i to bez ekonomskog obrazovanja može povjerovat. Ekonomski obrazovani liberal bi ti odmah rekao da to nije istina.
 • #32 Krmak Boroje 22.10.2011. 09:09
  @ Kurbla

  Tako je fazane. Biti će da fanove Hladnog piva netko pistoljem tjera na placanje ulaznice ili kupnju CD-a. Jos k tomu je vjerojatno da se Excell dijeli u kutijama humanitarne pomoći jer je poznato da inace ljudi s gnusanjem odbijaju tablicni kalkulator, samorazumljivo je da im je drazi papir, olovka i rucno zbrajanje, ustvari moguce da svi potiho ceznemo za parolom "svi prema mogucnostima - svakome prema potrebama" tko jebe trzisnu utakmicu. Može biti da je i sam Internet na kojem kakis mudroserice projektiraro Drug Trocki a ne slobodni pojedinac...Opet ti ponavljam, vozi odavde i ne sramoti se jos vise (ako je to uopce moguce)
 • #33 @Krmak Boroje 22.10.2011. 10:03
  "I tu prestaje svaka jednakost izmedu vas. Oni su vrijedni i talentirani ti si glup i nesposoban"

  Pravi si krmak, natrag u mirinu!

  Da li ti znas da je inteligencija raspodijeljena po Gausovoj krivulji, sto znaci da oko 90% ljudi ima podjednaku inteligenciju, 5% spada u one nad-prosjecne, a 5 % u pod-prosjecne. Svi ljudi imaju nekakve talente, samo su neki talenti placeni vise, a neki manje. Sto je realno. Ali kad neko u istom radnom vremenu zaradi 50 miljardi dolara, a drugi 2 dolara, onda je nesto opasno posemereno. A u kapitlistickom svijetu broj onih sa 2 dolara je pola covjecanstva, pa onda jos par miljardi ocajno siromasnih. To je kapitalizam!

  Jer postoji nekakva zabluda medju krmcima, da su kapitalizam samo Amerika i Njemacka. Velika zabluda! Kapitalizam su i Bocuana i Somalija! To su dva lica iste medalje, jedno ne postoji bez drugoga. Kapitalizam mora parazitirati na nekome, da bi bio uspjesan! Bitna osobina kapitalizma je profit, kojeg pojedinac ostvaruje prisvajajuci neciji tudji rad, ili jedna zemlja prisvaja resurse neke druge zemlje. I jedan i drugi covjek zive u kapitalizmu, i jedna i druga zemlja zive u kapitalizmu, ali samo je jedna strana bogata, a druga strana je fucked! Amerika i Zapad su bogati zahvaljujuci kolonijama, zahvaljujuci kontroli veceg dijela svijeta, kontorli koja traje vec 5 stoljeca! I sad jedna Hrvatska, koja nikad nije imala kolonija, nego dapace, sama je bila polu-kolonija, bi htjela da bude bogata kao Engleska! Nece ici! Ono sto je vjerojatnije je da ce je postaviti na njeno pravo mjesto koje je uvijek zauzimala, a to je da sluzi Italiji, Austriji, Madjarskoj, Njemackoj, a danas jos i Americi!

  Ili ce krmci osvojiti neku arapsku zemlju bogatu naftom tako da konacno mogu izigravati seike! I onda ce imati pravi kapitalizam o kojem sanjaju.

  U medjuvremenu ce trebati cesce zavirivati u kontejnere!

  Btw., svaka nova metla dobro mete, ovo je sad novi kapitalizam u Hrvatskoj, ovo je sad nesto najbolje sto je ljudska vrsta ikad dozivjela, a daleko, daleko bolje od socijalizma! Bar nas tako uvjeravaju krmci!

  Medjutim, istina je upravo suprotna! SFRJ socijalisticko drustvo je svakako drustvo kojim se ja izuzetno ponosim i koje je u okviru mogucnosti jedne male, siromasne zemlje, bez sirovina, postiglo nevjerojatno puno u svakom pogledu! A onda su dosli krmci, i po obicaju pobijedili, i ponovo nas strpali u svinjac! I sad ce se trebati strpit jos kojih 1000 godina do neke nove slobode?

  "Tako je od kada je svijeta i vijeka i tako treba da bude. "

  Svakako, tako je uvijek bilo i tako ce biti... sve do jednog dana kad ce neki novi proleteri opet pomest krmke i vratiti ih u svinjac gdje im je mjesto!
 • #34 bibi 22.10.2011. 10:03
  @Krmak Boroje

  Na svakog fana Hladnog piva dolazi njih 100 koji si ne mogu priustiti ulaznicu ili CD pa pribjegavaju alternativi skidanja s interneta. To je proces samoregulacije drustva u nedostatku jednakih mogucnosti. Isto vrijedi i za Excel, s time da sve vise ljudi koristi besplatni software.

  A kad vec toliko pametujes o Internetu, hoces li se ti onda odreci svih onih otkrica koja su proizasla iz komunistickih zemalja?

  Kao i obicno istina je negdje u sredini - individualizam itekako moze egzistirati i u socijalnim drzavama. Ali to je koncept koji zahtjeva sintezu ideja - nesto za sto je potrebno posjedovati i intelektualni kapacitet.
 • #35 Kurbla 22.10.2011. 12:10
  "Tako je fazane. Biti će da fanove Hladnog piva netko pistoljem tjera na placanje ulaznice ili kupnju CD-a. "

  Ne tjera ih, i šta? Ti misliš da zato što ih nitko ne tjera pištoljem da plate, recimo, 100 kuna za ulaznicu, to znači da Hladno Pivo zaslužuje 100 kuna? To su teške gluposti! To su tako teške gluposti da mogu pasti na pamet samo neobrazovanom liberalu. Nađi nekog liberala sa ekonomskim obrazovanjem i on će ti objasniti zašto su to teške, teške gluposti, vjeruj mi, svaki će ti to znati objasniti. • #36 Kurbla 22.10.2011. 12:12
  "Jer postoji nekakva zabluda medju krmcima, da su kapitalizam samo Amerika i Njemacka. Velika zabluda! Kapitalizam su i Bocuana i Somalija! To su dva lica iste medalje, jedno ne postoji bez drugoga. Kapitalizam mora parazitirati na nekome, da bi bio uspjesan! "

  To su isto tako teške, ovaj put fašističke gluposti.
 • #37 @Kurbla 22.10.2011. 12:19
  Ti si sam fasista, ali to ne bi bilo toliko strasno, jer u Hrvatskoj imas puno "subrace". Strasno je samo to sto se predstavljas komunistom. Zato se potpuno slazem sa Krmkom Borojem da tebi prvenstveno treba doktor!
 • #38 Kurbla 22.10.2011. 12:29
  Kruno:

  "Ja ne, sorry, ja želim raditi što želim, zaraditi koliko sam sposoban i da me pri tome nitko ne kažnjava ili ograničava zbog toga."

  To ne možeš u kapitalizmu. Kapitalizam ne može funkcionirati bez državne regulacije.
 • #39 Krmak Boroje 23.10.2011. 07:41
  @ bezimeni

  zijev...jesu mozda ove parole i prijetnja revolucijom najbolje sto mozes reci ? Ili je pak ova mudroserica o gausovoj krivulji tvoj životni masterpiece koji dajes na težini ovim nebulozama koje nabrajas. Ili si stvarno uvjeren da u Bocvani kapitalisti mrezom hvataju domoroce da bi im ovi radili na traci ? Posto vidim da ti je odgovor potvrdan, molim da se konsolidiras u glavi i izades sa novim, bar donekle suvislim tekstom...ovo nije ni na razini titovog pionira
 • #40 Mirko 15.12.2011. 14:18
  Iz osnovnog teksta i komentara slijedi zakljucak da svi autori stavljaju znak jednakosti izmedju trzisne porivrede i kapitalizma, i time ulaze u jedan corsokak iz kojeg nema izlaza. Oni ne vide jednu prostu cinjenicu da kapitalizam nije sinonim za tržišnu privredu, niti je tržišna privreda sinonim za kapitalizam, jer privatno vlasništvo i sloboda preduzetništva nisu suštinske odrednice kapitalizma, ma da su odrednice tržišne privrede. Radi toga nema nikakvog smisla stavljati znak jednakosti između kapitalizma i tržišne privrede. Kapitalizam predstavlja samo jedan prolazni oblik tržišne privrede koji će neminovno prije ili kasnije biti zamijenjen jednim progresivnijim oblikom koji ja označavam pojmom nekapitalizam. Nekapitalizam omogućava veći stepen ljudske slobode u odnosu na kapitalizam, otvara ljudima šire mogućnosti izbora u formiranju njihovih međusobnih odnosa i predstavlja novi, širi okvir za dalji razvoj proizvodnih snaga ljudskog društva.
  Detaljnija objasnjenja o tome citalac moze naci u knjizi "Kapitalizam, nekapitalizam i trzisna privreda", naklada BTC Sahinpasic, Zagreb, 2009. Uvodna poglavlja te knjige citalac moze procitati na internetu na adresi :
  http://www.scribd.com/Amater.