Vladimir Cvijanović 21.08.2014.

Kuda idu strateške investicije (ili: država protiv države)

Vladimir Cvijanović U prethodne dvije godine prešli smo put od pompoznih najava o tustim milijardama koje samo što se nisu slile u Hrvatsku, do najava koje slušamo ovih dana da se neke stvari u Zakonu o strateškim investicijama moraju mijenjati jer iz te lovaške pipe ništa ne curi.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

Generacija Y susreće prekarijat

Fotografija članka
Zygmunt Bauman: Generacija Y sliči prekarijatu, sve brojnijoj klasi krizom razorenog svijeta koja u sebe uvlači pripadnike radničke i srednje klase.

Sociolog Zygmunt Bauman piše o generaciji Y u kolumni za Social Europe Journal, dijelu projekta o nezaposlenosti mladih u Europi. U Le Mondeu od 19. svibnja izašao je članak Natalie Brafman pod naslovom "Generacija Y: od marketinškog koncepta do stvarnosti" u kojem je naraštaj iz naslova opisan kao skloniji individualizmu i nepoštivanju autoriteta, ali ono što ga izdvaja od njegovih prethodnika - „boom generacije" i "generacije X" - prije svega je svijest o neizvjesnosti vlastite egzistencije.

"Novinari, marketinški stručnjaci i društveni istraživači" u generaciju Y svrstavaju mlade u dobi od 20-ak do 30-ak godina, rođene otprilike između sredine 1980-ih i sredine 1990-ih godina. Bauman smatra da se radi o "kulturno specifičnoj 'formaciji'" koja pažnju gore navedenih interesenata privlači ponajprije činjenicom da su njezini pripadnici "prvi ljudi koji nikada nisu iskusili svijet bez interneta" i kao takvi predstavljaju prekretnicu u kulturnoj povijesti čovječanstva. Engleski izgovor slova "Y", identičan izgovoru riječi "why" (zašto), posve je prikladan za generaciju koja, kako sugerira Brafman, preispituje sve i nikada ništa ne uzima zdravo za gotovo.
Objašnjenja s neta

Bauman, međutim, ističe da generacija Y pitanja više ne upućuje tradicionalnim autoritetima poput roditelja, nadređenih ili "javnih autoriteta", već ih otpisuje kao nepouzdane i irelevantne i okreće se traženju objašnjenja od "anonimnih autora Wikipedije, prijatelja s Facebooka i ovisnika o Twitteru". Njezina bezbrojna pitanja, Generacija Y navikla je svijet promatrati posredstvom digitalne tehnologije, što se može pokazati problematičnim u neizbježnom trenutku izravnog sudara s nekim njegovim aspektima o kojima joj u značajnoj mjeri ovisi budućnosttipično za današnje potrošačko društvo, rezultat su naizgled neograničene ponude odgovora: "s iPhoneom praktički presađenim na tijelo, 24 sata dnevno i 7 dana u tjednu tu su neprekidno gomile odgovora u grozničavoj potrazi za pitanjima kao i mnoštvo trgovaca odgovorima u mahnitoj potrazi za potražnjom svojih usluga".

Bauman se pita i jesu li silna pitanja generacije Y izraz istinske želje za znanjem ili tek ono što je Bronislaw Malinowski nazvao "fatičkim izrazima" - kurtoazne fraze namijenjene ne toliko dobivanju informacija koliko obznani vlastite prisutnosti i želje za druženjem, poput ćaskanja na kakvom društvenom događaju kojim se "razbija dosada" i izbjegava "otuđenje i usamljenost". Generacija Y nenadmašna je u surfanju bespućima interneta i umijeću "povezivanja", postavši "prvi naraštaj u povijesti čiji se prijatelji (što se danas prvenstveno prevodi kao sudruzi-u-povezivanju) broje u stotinama, ako ne i u tisućama". Oni većinu vremena provode u međusobnoj komunikaciji iako je i ona poprimila posve drugačije oblike od onih koje su poznavali njihovi prethodnici: rijetko je verbalna i rijetko se sastoji od "punih rečenica". Generacija Y navikla je svijet promatrati posredstvom digitalne tehnologije, što se može pokazati problematičnim u neizbježnom trenutku izravnog sudara s nekim njegovim aspektima o kojima joj u značajnoj mjeri ovisi budućnost.

Druga dimenzija života mladih generacije Y njihov je položaj u stvarnom svijetu koji je također posve specifičan u odnosu na njihove prethodnike, a čija je osnovna značajka "neizvjesnost položaja koji im nudi društvo čijim dijelom, s mješovitim uspjehom, još uvijek nastoje postati". Četvrtina populacije mlađe od 25 godina je nezaposlena, a većini se nude jedino ugovori na određeno vrijeme i "stručna Četvrtina populacije mlađe od 25 godina je nezaposlena, a većini se nude jedino ugovori na određeno vrijeme i stručna osposobljavanja ili stažiranjaosposobljavanja" ili stažiranja - trenutno u Francuskoj, prema procjenama, ima blizu 1.5 milijun stažista kojima je prihvaćanje takvih ponuda jedina šansa da možda, negdje oko 30. godine, dobiju stalno zaposlenje.

Ponude namijenjene generaciji Y na tržištu rada odraz su "dubinske promjene stava prema pojmu 'posla' - a osobito stabilnog posla, posla dovoljno sigurnog i pouzdanog da odredi srednjoročni društveni položaj i životne izglede zaposlenika". Alexandra de Felice, stručnjakinja za francusko tržište rada, procjenjuje da će svaki pripadnik generacije Y u tijeku svog radnog staža promijeniti u prosjeku 29 poslodavaca; Jean Pralong, profesor u poslovnoj školi u Rouenu, tvrdi da će "poslovni cinizam" koji je generacija Y razvila kao odgovor na nestabilnost svog položaja na tržištu rada biti učinkovito neutraliziran trenutnom krizom koja većinu tjera da se drže posla koji imaju čak i ako njime nisu pretjerano zadovoljni.

Ali generaciji Y nedostupni su čak i takvi nezadovoljavajući poslovi trajnije prirode, a oni koji ih imaju nikada ne znaju koliko dugo će na njima ostati i neće li preko noći postati višak. Stoga je ona, za razliku od "boom generacije" i generacije X", gotovo posve lišena "iluzija vezanih uz posao", osjeća vrlo slabu povezanost s trenutnim radnim mjestom i poslodavcem te duboko vjeruje "da je život negdje drugdje" i želi što prije na to drugo mjesto i otići. Neki poslodavci svjesni su da i oni snose dio krivice za to. 45-godišnji poduzetnik Gilles Babinet kaže da se generacija Y odrekla Širenje Prekarijata nije samo stvar promjene klasne strukture, već i generacijske strukture te je situacija u kojoj će vrijediti pravilo reci mi godinu svog rođenja i reći ću ti kojoj društvenoj klasi pripadaš samo pitanje vremena"moralnih, intelektualnih i ekonomskih načela" koja su njegovali njihovi očevi kao uzorni članovi društva zasnovanog na istim načelima. Današnje društvo sušta je suprotnost tome i ničime ne motivira mlade da se poistovjećuju s njegovim zahtjevima i principima. Babinet tvrdi: "da sam njihovih godina, ... ponašao bih se potpuno isto kao i oni."

Mladi današnjice vrlo su svjesni da nemaju pojma što im budućnost donosi. Život je postao rizik i "nemamo izbora nego da budemo kockari", bilo vlastitim izborom ili silom prilika. Po svom stanju uma generacija Y vrlo je slična prekarijatu, sve brojnijoj novoj klasi našeg nesigurnog, krizom razorenog svijeta koja u sebe rapidno uvlači nekadašnje pripadnike radničke i srednje klase. Domovi prekarijata izgrađeni su "na živom pijesku", oni znaju da ništa ne znaju i vjeruju u vlastitu nemoć pred silama izvan svoje kontrole. Širenje prekarijata, zaključuje Bauman, nije samo stvar promjene "klasne strukture", već i "generacijske strukture" te je situacija u kojoj će vrijediti pravilo "reci mi godinu svog rođenja i reći ću ti kojoj društvenoj klasi pripadaš" samo pitanje vremena.

Tagovi: prekarnost, Zygmunt Bauman
Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 1 komentar
 1. apap27.05.2012. 23:50
  "Po svom stanju uma generacija Y vrlo je slična prekarijatu, sve brojnijoj novoj klasi našeg nesigurnog, krizom razorenog svijeta koja u sebe rapidno uvlači nekadašnje pripadnike radničke i srednje klase. Domovi prekarijata izgrađeni su "na živom pijesku", oni znaju da ništa ne znaju i vjeruju u vlastitu nemoć pred silama izvan svoje kontrole. Širenje prekarijata, zaključuje Bauman, nije samo stvar promjene "klasne strukture", već i "generacijske strukture" te je situacija u kojoj će vrijediti pravilo "reci mi godinu svog rođenja i reći ću ti kojoj društvenoj klasi pripadaš" samo pitanje vremena."

  Ovo "generacijski" je, iako je dugo u modi "mućenje vode" svim i svačim, bitniji dio za orjentaciju u (ribo)lovu jer veže i ono ostalo središnje estetsko-erotsko što ono što muti vodi dugo pokušava isključiti a ovakvi iz izvora vičnijih tome i sami vični su vještiji s tim - ako je tako onda uz to ide da su prethodne generacije podosta kao "Paklena naranča" pa zatim Monty Payton i Alan Ford pa ... a bit mode je kokošarenje, preseravanje ... te nadasve sklonost i djelotovornost zatući, ulogoriti itd. bilo koga ili šta i onda se kurčiti, najbolje od ustrijeliti prve a sa ostalim se "zabavljati" ....

  I onda taj novi generacijski prekarijat, klasa koja u tome ne vidi neko svoje zabavište, nije samo nova mutna strana priče nego i veliki upitnik pojava za ove prethodne osvajače i vrijednosti, npr. možda sila koja će uspješnije od svega prije sve izobilje starog i novog beprijekorno dovesti u red i sklad, simfonijski usklađeno općenje.

  Tko zna !?

  Ah ... krhko je znanje ... iako je odavno tolko nad znadara i nadmoći i ... ah, uf, paf, trmb ...

  Zašto se malko veselim što su konačno stigle nove, drukčije, svježije i zabavnije takve snage?
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

08.08.

Genocidom protiv genocida

Američki predsjednik Barack Obama dao je zeleno svjetlo za zračne udare u Iraku "kako bi se izbjegao genocid"

07.08.

Trgovinski rat eskalira

Rusija zabranjuje uvoz sve američke hrane i voća i povrća iz Europske unije

07.08.

U Liberiji izvanredno stanje

Liberijska predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf ustvrdila je da razmjeri epidemije ebole predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti

06.08.

Nepošteno i pristrano

Skrivajući se iza "nepristranosti", novinari koji prate kaznenu ekspediciju u Gazi upražnjavaju svoje "pravo na lijenost", upozorava Serge Halimi.

02.08.

Sjećanje na romske žrtve holokausta

Svijet u bivšem nacističkom logoru "Auschwitz" odaje počast desetinama tisuća Roma i Sinta, na dan kad su nacisti prije 70 godina pobili 2.897 logoraša

02.08.

Djeca bez ruku, nogu, glave...

"Izraelska vojska je najkukavičkija vojska na svijetu. Oni iz svojih aviona bombardiraju milijun i 800 tisuća opkoljenih civila. Gdje je arapski svijet? Gdje je europska demokracija? Gdje su borci za ljudska prava?", pita se norveški doktor Gilbert

01.08.

Što su vam djeca skrivila?

Pedijatar Shahin Halid ističe da svakodnevno u bolnicu stižu desetine ranjene palestinske djece i da rade u jako teškim uvjetima

Dokukino
Superknjižara
Info most
Info most