talajic1a.jpg"Nisam htio rat prikazati romantično, s puno akcije i eksplozija, već dokumentarno i stvarno", prisjetio se Dalibor Talajić rada na stripu Madaya Mom u razgovoru s Ivorom Zidarićem u programu Art Pullover, koji je organizirala udruga Val kulture u suradnji s Galerijom Pikto i Branimir centrom. Kao jedan od Marvelovih crtača, "specijaliziran" za crtanje akcije i heroja, Talajić je u stripu Madaya Mom crtao heroinu iz stvarnog života na sasvim drukčiji način nego akcijske junake.

Strip Madaya Mom podijeljen je u nekoliko tisuća primjeraka te objavljen na webu, a vrlo je brzo obišao cijeli svijet i reakcije su iznenadile sve koji su sudjelovali u realizaciji. Nastao na temelju sms-ova koje je početkom godine novinarima ABC-a iz opkoljenog sirijskog grada Madaya slala majka petero djece. Njezine poruke govorile su o gladi, preživljavanju, borbi za život i ljubavi prema djeci u opkoljenom i razorenom gradu. U Marvelu su odlučili reagirati i napraviti strip na temelju te priče, a posao su povjerili Talajiću, koji je već dokazao da od nepovezanog materijala može napraviti čvrstu priču.Strip je jedan od medija koji je na rat u Siriji mogao reagirati brzo i empatično

"Jedan od sms-ova javio je, primjerice, 'skuhala sam šalicu riže i podijelila je na petero djece, a sad ih boli trbuh jer nisu navikli na toliko hrane'. Mogu se samo nadati da je majka iz Madaje i danas živa, a ako je, njezina svakodnevnica je ista kao i što je prikazana u stripu, ako ne i gora, jer tamo se iz kuća prodaje sve što se može prodati", ispričao je Talajić.

Strip je na webu i o njemu se dosta pisalo pod naslovima poput Sirijska majka petero djece nova je Marvelova superheroina. Nije isključeno ni da će zaživjeti i kao izložba ili multimedijski projekt u nekoj od hrvatskih ili svjetskih galerija, a za filmsku verziju već se javljaju glavne glumice.

"Strip je jedan od medija koji je na rat u Siriji mogao reagirati brzo i empatično", istaknuo je Marvelov crtač i pojasnio da "strip nije žanr, već medij. Jeftin je, jer ovisi samo o jednom čovjeku, a istodobno je svemoćan, jer može prikazati sve zamislive svjetove".

Okupljene ljubitelje stripa doznali su i kako je Talajić započeo suradnju s Marvelom i kako je doživljavao prve pohvale – "super si, objavit ćemo ti, ali ti nećemo platiti" – sve do prvog plaćenog posla i suradnje s urednicima "koji na vrlo lijep i nježan način znaju objasniti da je neko rješenje glupo". Talajić: Mogu se samo nadati da je majka iz Madaje i danas živa, a ako je, njezina svakodnevnica je ista kao i što je prikazana u stripu, ako ne i gora

"Najvažnije je pravilo stripa da priča bude jasno ispričana, a na svakoj stranici po jedan veći kadar koji prikazuje situaciju u cjelini. Unutar tih pravila, možeš što hoćeš", poručio je mladim stripašima i savjetovao im da se usmjere prema marketinškim agencijama kojima trebaju nove ideje. 

U Hrvatskoj Talajić crta plakate za kazališta, što mu je izazov jer jednim crtežom treba prikazati cijelu predstavu. Primjer je upravo aktualni plakat Kneginja čardaša, a njegovi su plakati i za predstave Kosa, Čaruga i Briljantin.

Program Art Pullover s podnaslovom Umjetnost za sve trajat će do kraja prosinca, a upotpunjen je i prigodnom božićnom prodajom umjetničkih radova. Dalibor Talajić za prodaju je namijenio nekoliko potpisanih ispisa svojih crteža u boji

madaya.jpg
Ključne riječi: Sirija, kultura, strip, talajić
<
Vezane vijesti