Foto: ytb prtscrFoto: ytb prtscrMala zemlja za veliki, svjetski pače nogomet, ali i ideološke blesavoće najniže vrste.

"Vatreni" imaju pravo, privatno, družiti se s kim ih je volja, bez obzira pobjeđuju li na velikim nogometnim natjecanjima ili ne, ali kao najmarkantniji sportski ambasadori svoje zemlje imaju obvezu u javnom prostoru čuvati njezin ugled i čast, grb koji nose na prsima i zastavu pod kojom se bore na travnjaku. Javno intimiziranje s političko-ideološki kontroverznim estradnim pjevačem Markom Perkovićem Thompsonom u okolnostima dosad neviđene, praktično općenarodne slavljeničke histerije na dočeku zbog osvojenog drugog mjesta na SP-u 2018. u Rusiji izrazito je negativna politička poruka o Hrvatskoj. I, u Hrvatskoj. Svjetski mediji (ugledni britanski The Guardian...) zabilježili su to domovini srebrnih Javno intimiziranje s političko-ideološki kontroverznim estradnim pjevačem Markom Perkovićem Thompsonom u okolnostima dosad neviđene, praktično općenarodne slavljeničke histerije na dočeku zbog osvojenog drugog mjesta na SP-u 2018. u Rusiji izrazito je negativna politička poruka o Hrvatskojnogometaša kao veliki minus, ludu kontaminaciju zasluženog kvadratičastog slavlja sjenom pobijeđene ideologije u Drugom svjetskom ratu. Toliko nahvaljenom prošlih mjesec dana jedinstvu i zajedništvu Hrvata iz cijelog svijeta i svih žitelja RH subverzivno je, pak, ubačen debeli klip pod kotače. Thompson od same svoje pojave na tzv. domoljubnoj estradnoj sceni nije ujedinjavao. Dapače. 

Maloumni sukobi partizani-ustaše, Srbi-Hrvati, lijevi-desni, Jugoslavenčine/udbaši-hrvatski "domoljubi", komunjare/ateisti-vjernici i tako ta vrst glupih diferencijacija su beznadno rastočili/podijelili Hrvatsku, posvađali i sukobili njezine građane, ukaljali ugled i dignitet zemlje u međunarodnoj zajednici kao zemlje nezrele demokracije i po ključnim razvojnim parametrima - male, neuspješne države. Eto, dogodilo se, osim u nogometu, i još nekim sportovima. Spektakularan doček "vatrenih" inspirirao je neke medijske izvjestitelje i na kvalifikativ - ludi narod, luda zemlja

U tim oporbama, koje su za SP-a u Rusiji samo uzele predah među dvama mentalno i fizički samoistrebljujućim poluvremenima, čije glavne aktere bubamara neće privesti pameti, upravo je Thompson ikona netrpeljive desne, tzv. domoljubne ("gdje si bio 1941./1991. godine?") svjetonazorske i političko-ideološke opcije. "Jedinstvo ljudi", kako premijer Andrej Plenković i njegovi u državnoj politici vide opću opsjednutost ludog naroda "zlatnim" nogometnim srebrom nespojivo je s razlikom kakvu čini baš pjevač Thompson, kao prepoznatljiva ikona dijela društva samo jedne, netrpeljive, isključive i militantne opcije "gena kamenih", inspirirane stoljećem sedmim, ognjištem, guslama, izmišljenim nacionalnim mitovima "Božjeg naroda", pobjedničkim bitkama, izdajama i žrtvovanjima...  Marko Perković Thompson je bez dvojbe vrlo popularan estradni pjevač na desnici, kadar napuniti i najveći stadion i najveću arenu u RH, ali je baš zbog imidža koji ga bije - dijelom i nezasluženo - zadnji koji se od svih estradnjaka treba pojaviti s "vatrenima" u tako osobitoj povijesnoj prigodi, kakva je bila u ponedjeljak na dočeku "vatrenih". Od Zračne luke do Trga bana Jelačića. 

Marko Perković Thompson je bez dvojbe vrlo popularan estradni pjevač na desnici, kadar napuniti i najveći stadion i najveću arenu u RH, ali je baš zbog imidža koji ga bije - dijelom i nezasluženo - zadnji koji se od svih estradnjaka treba pojaviti s "vatrenima" u tako osobitoj povijesnoj prigodiNa stranu to što nije jedini, čak ni najbolji domaći "domoljubni" estradnjak ili što o kakvoći njegova glasa, stihova i glazbe postoje oprečna stručna stajališta, što javnost različito sudi o rejtingu njegova financijski iznimno unosnog domoljublja - uključujući svojedobno pravosudno propitivanje navodno HDZ-ovih 515.000 eura za nepjevanje u predizbornoj kampanji - Thompsonu nije bilo mjesto čak cijeli dan naslikavati se s nogometašima koje je pola Hrvatske slavilo na ulicama i trgovima. Od Zagreba do valjda zadnjeg sela bogu iza nogu. Jer samo njegovo ime, da se i ne govori o pojavi i kontekstu pojavljivanja - isključivo je negativna politička poruka. To nisu zaslužili ni nogometaši s izbornikom i stručnim stožerom ma koliko ga intimno simpatizirali ili mu bili fanatični fanovi (što Luka Modrić nije ni krio), ni oduševljeni građani u masama ludog naroda niti država RH. Thompson je iskakanjem u prvi plan - već u Zračnoj luci u autobus bez krova među "vatrene" i na pozornicu na zagrebačkom središnjem trgu - uneredio masovan, nepolitički, slavljenički ugođaj. Je li nekom stalo pretvoriti slavlje u nacionalistički dernek tipa Croatia über alles, kojem upravo Thompsonova pojava i estradne poruke trebaju doliti koju kantu kerozina više?

Kojem je pametnjakoviću iz organizacije dočeka "vatrenih" u zagrebačkoj Zračnoj luci i popratnog osiguranja pala na um ludost pustiti estradnog pjevača Marka Perkovića Thompsona u otvoreni autobus voziti se na Trg bana Jelačića s reprezentativcima i izbornikom Zlatkom Dalićem? Jesu li oni znali tko je taj pjevač i što će urbi et orbi značiti njegova pojava kao - 23. "vatrenog"? Ako je Luka Modrić, kako se šuška, uveo Thompsona u autobus, je li izbornik Zlatko Dalić trebao biti dovoljno priseban, pa upozoriti kapetana reprezentacije na političke konotacije/posljedice tog neozbiljnog čina? Je li sam Thompson trebao biti dovoljno politički savjestan domoljub, pa se kloniti i najmanje mogućnosti da svojim postupkom izazove negativne ideološke konotacije/posljedice i izravne političke štete Hrvatskoj u svijetu i kod kuće?

Je li HNS imao nekog važnog u blizini, osim indiferentnog Davora Šukera, koji bi uljudno uzeo Thompsona pod ruku i izveo ustranu: "Gospodine Thompson, ovo je fešta naših nogometnih junaka i cijele Hrvatske, vama nikako nije mjesto s njima u autobusu"? I sve bi bilo u najboljem redu. Je li HNS imao nekog važnog u blizini, osim indiferentnog Davora Šukera, koji bi uljudno uzeo Thompsona pod ruku i izveo ustranu: "Gospodine Thompson, ovo je fešta naših nogometnih junaka i cijele Hrvatske, vama nikako nije mjesto s njima u autobusu"?Ovako, nije. Ispalo je loše. U autobusu, njegovim naslikavanjem s igračima i izbornikom Dalićem, selfijima koji su istog trena završavali na društvenim mrežama, naočigled cijelom svijetu. Ispalo je loše i na pozornici, gdje se ugurao u sredinu među slavljenike i pozirao medijima, kao onomad neprirodno u teatru predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović među baletane nakon premijere Labuđeg jezera Petra I. Čajkovskog na pozornici zagrebačkog HNK. Bilo je loše i nakon pjesme Lijepa li si, koja Thompsonova izvedba navodno nije bila predviđena scenarijem i za koju nije znao ni sveznajući Milan Bandić, a hvalio se novinarima da se njega sve pitalo.

"Neka nam Marko otpjeva još jednu", poderanim se glasom Modrić unio u gladne uši raspomamljenog mnoštva na Trgu. A onda su u općoj kakofoniji naprasno prekinuti Geni kameni bez matrice, jer je HRT-ov voditelj Mirko Fodor prišao Thompsonu, nešto mu šaptao na uho i ovaj je nestao sa scene. Nitko od medijskih izvjestitelja nije objasnio što se zapravo zbilo, a u tv-izvješćima kasnije Marko Perković Thompson je jednostavno izostavljen. Kao da nije ni pjevao. Jer nije ni trebao pjevati. Ako ga Luka Modrić želi slušati - zbog zavičajne srodnosti kamenih gena? - nema frke. Neka si ga pozove u svoju raskošnu, bivšu vilu legendarnog "vatrenog" Zvone Bobana u elitnom, sjevernom dijelu Zagreba, pa ga na obroncima Medvednice sluša do mile volje. Sâm ili s društvom. Dan i noć. A ima i čime platiti, ako baš "domoljublje" i prijateljstvo drže neku šuškavu cijenu. Ma koliko da je od neki dan vlasnik kipića najbolji nogometaš na svijetu, Modrić - o kojem su pak na fasadama ispisane svakojake prostote otkad ga pravosuđe sumnjiči za lažno svjedočenje u korist Zdravka Mamića - nema pravo svojim glazbenim afinitetima i prijateljima opsjedati javnost.

Ni Thompsonom, koji je dijelu građana RH političko-ideološki ili glazbeno zazoran. Treba imati i ukusa i mjere. O političkom ehu da se i ne govori. Ni sam estradnjak nije pazio na mjeru kad je na svom službenom FB zidu odmah objavio video iz autobusa s "vatrenima", uz provokativan komentar: "'Vatreni' još jednom odgovorili političarima na pitanje žele li da im Thompson pjeva..." O Plenkovićevom "ostvarenom jedinstvu i zajedništvu", koje mu Thompson prokazuje kad mu se sprdne, svjedoče i komentari na društvenim mrežama nakon što se Mirko Fodor došaptavao s pjevačem prekinutih Gena kamenih. Zbori izvjesni Zdenko Selman iza ustaškog grba umjesto svoje fotke  da mu "nitko nemre taj dan pokvarit ni kopilad kao dolenčić i fodor i ina udbaška gamad koja se na kraju nije niti pozdravila s igračima već ih podmuklo otjerala s pozornice. Doći će dan kada će i oni biti otjerani s nogom u dupe jer ta gamad ne zaslužuje ništa bolje". Vladimir Biondić: "Kad mu UDBAŠI brane nastup trebalo bi takvima zabraniti da hodaju po Hrvatskoj. Tko ne dopušta Thompsonu da pjeva taj ne mora niti živjeti u Hrvatskoj. Jure Bacelj: "vaše neukusne komentare ostavite za sebe! Svi patrioti za vas su ekstremi!" Kad se pospreme crveno-bijeli kvadratići za neku drugu prigodu općenarodnog raspamećivanja, navijački šalovi i šeširi, a maheri u nogometnoj vlasti podijele "zarađenih" na SP-u 28 milijuna eura, ljudi će odjednom shvatiti da je počelo drugo poluvrijeme slobodnog pada države

Te poruke simbolizira pjevač koji ima velikih problema s dijelom domaće i strane javnosti, a nositelji tih poruka, fanovi i vjerna publika - odreda praktični katolici, "domoljubi" i Hrvati od stoljeća sedmog! - razmišljaju na vlas isto kako se razmišljalo u doba tzv. kristalne noći i paljenja Reichstaga, odnosno u tzv. NDH za strahovlade ustaškog ratnog zločinca Ante Pavelića. Oni bi progonili, ubijali, istjerivali iz RH... Užas. A prva je četvrtina 21. stoljeća, tek! Nikakva bubamara, sportska srebra i zlata, hadezeovski oktroirano partijsko držanje ruke na šupljem organu reprezentativaca za izvođenja državne himne neće dovesti u bratski zagrljaj "Mi, Hrvati" ove što bi ubijali i progonili ne toliko zbog Thompsona, nego zbog onog što on simbolizira, i one što ne žele ni čuti za Thompsona baš zbog toga što simbolizira. Užas, dakako. 

"Kako mu netko moze zabraniti pjevati kad on ne pjeva nego njace!" - istjerivačima pak odgovara izvjesni Ivan Brlić. "Obersnel je jedan od tih koji mu brane da pjeva, ali obersnel zajedno s tobom više voli one koji pjevaju srbijanske narikače", tolerantno do boli, jelte, odvraća neki Ivana Ivanić, a Ivan Anić će: "Da, došel je sa crnim šalom i na krajevima u s kockicama. Hvala bogu nije bilo nijednog političara!!!" Jedinstvo i zajedništvo, ljubav koju su nam donijeli nogometaši i te frazetine bez imalo mesa - za vola ubit'. To s društvenih mreža, gdje svakojaki pametnjakovići i notorni glupani otvaraju dušu, realnost je ove zemlje. Kad se pospreme crveno-bijeli kvadratići za neku drugu prigodu općenarodnog raspamećivanja, navijački šalovi i šeširi, a maheri u nogometnoj vlasti podijele "zarađenih" na SP-u 28 milijuna eura, ljudi će odjednom shvatiti da je počelo drugo poluvrijeme slobodnog pada države. Na svim razinama. 

Hoće li netko odgovarati za narušen ugled RH u svijetu zato što se kontroverzan pjevač Thompson muvao među novim nacionalnim ikonama i svojom pojavom na mjestu kojem ne pripada "ukrao" dio srebrne svjetske slave? Je li redatelj slavljeničkog spektakla Krešimir Dolenčić, koji je Hoće li netko odgovarati za narušen ugled RH u svijetu zato što se kontroverzan pjevač Thompson muvao među novim nacionalnim ikonama i svojom pojavom na mjestu kojem ne pripada "ukrao" dio srebrne svjetske slave?profesionalno bez zamjerke odradio posao po primjerno poslaganom sadržaju na pozornici bez političara, čak i bez neizbježnog Bandića - nije vrag da su ga svezali negdje na Kamenitim vratima? - prisiljen otrpjeti upravo Marka Perkovića Thompsona da mu onim što simbolizira "iskoči" ili izmijeni poruku što ju je Zagreb s "vatrenima" želio prenijeti građanima RH i svijetu? Nećemo znati. Estradnjak radikalno desnih nazora ničim nije zaslužan za drugo mjesto na SP-u 2018 u Rusiji. Sada se srebro, drugo mjesto sve službenije počinje nazivati mjestom svjetskog nogometnog doprvaka/viceprvaka, jer ljepše zvuči i valjda zlatnije sjaji. 

Pjevač kojem je zbog estradne ikonografije, koketiranja s ustaštvom i "specifične" za dom (ne)spremne publike zabranjeno nastupati u pola Europe - uključujući zemlje prvo i trećeplasirane nogometne reprezentacije na ovogodišnjem SP-u - ili u njima izaziva velika sporenja o svojim nastupima, naslikava se pred tv-kamerama sad s Lukom Modrićem, sad sa Zlatkom Dalićem, sad... Vidljiv navrh autobusa. Ide od jednog do drugog, prijateljski komuniciraju kao da su intimni od djetinjstva. Navijači u kilometarskim kostimiranim špalirima frenetično pozdravljaju/zahvaljuju "vatrenima" za neočekivani užitak što su im priuštili svojim nezaboravnim igrama. Pa, dobro, ne zanima ih Thompson, žele vidjeti svoje junake s ruskih stadiona, s kojima su mjesec dana strepili, plakali od sreće i tuge... U toj sreći i tuzi nije bilo ideologije, domaćih prijepora, mržnje i životnog beznađa, pa se to nije smjelo ni provocirati puštanjem Thompsona u autobus i na pozornicu Banovom konju gotovo pod repom.

Ali netko jako ideološki nastran/zadrt iz prvog ešalona krivotvoritelja novije hrvatske povijesti, onih što se povijesno prepoznaju u tzv. hrvatskom jalu ili gnomi o tri Hrvata - pet stranaka, našao se zlorabiti opću političku, pa onda i širu društvenu zbunjolu oko endehazijskih sentimenata. Na raznim mjestima slavlja subverzivno podvaljujući tv-oku zastave ustaškog designa šahovnice ili međunarodno zabranjene paradržave u BiH, tzv. HZ/HR Herceg-Bosne (ukinuta Washingtonskim sporazumom, 1994.). Na čija prkosno upriličena svakog kolovoza obljetnička slavlja vlada RH šalje izaslanike. Te zastave - možda ne toliko i jedna ukrajinska kako bi, kaže vrli HTV-ov izvjestitelj, "Domagoj Vida bio zadovoljan" - te Marko Perković Thompson s reprezentativcima poruka su civiliziranoj Europi i svijetu, koju su oni odmah razumjeli. Mala zemlja za veliki, svjetski pače nogomet, ali i ideološke blesavoće najniže vrste.

Počelo je drugo poluvrijeme svakojakog hrvatskog ludila. S kvadratičastih tribina još odjekuje navijačka neumjerenost: Croatia über alles!

<
Vezane vijesti