Foto: TIHFoto: TIH"Potrebno je bolje regulirati političku predstavljenost nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru kako bi se očuvala zajamčena manjinska prava i poštena, pravedna i transparentna politička zastupljenost", upozorili su danas iz Transparency Internationala Hrvatska (TIH).

Manjinski zastupnici trebali bi biti stvarni predstavnici nacionalnih manjina, a ne privilegirani pojedinci koji će osigurati legitimitet i podršku vladajućoj većini, ističe se u priopćenju TIH-a.

U Hrvatskoj danas žive 22 nacionalne manjine, koje čine 7,7 posto stanovništa. "Politička prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj potrebno je pravednije regulirati kako bi se svakoj nacionalnoj manjini osigurala jednaka zastupljenost. Izabrani manjinski zastupnici moraju biti istinski predstavnici manjina koji će se boriti za bolji i kvalitetniji suživot s većinskim narodom", naglašava TIH.

"U vrijeme kada je osobito važno voditi računa o transparentnom trošenju javnog novca, s pravom se postavlja pitanje kako i na koji način legitimno izabrani manjinski zastupnici upravljaju novcem koji za svoj rad dobivaju iz državnog proračuna, te na koji način se vrši kontrola potrošnje tog novca i koji je stvarni učinak za pripadnike manjinskih naroda koje predstavljaju", navodi se u priopćenju.

Iz TIH-a ističu i kako je osobito teško osigurati stvarnu zastupljenost svih manjina u slučajevima kada jedan manjinski zastupnik politički predstavlja pet  ili 12 nacionalnih manjina, dodajući da manjinske kandidate mogu istaknuti ne samo političke stranke ili grupe birača, već i manjinske organizacije civilnog društva.

<
Vezane vijesti