Kome bi koristio Pavić iz rešetaka, kad svakome mnogo više koristi tamo gdje je sad? I vlasti i oporbi, i Bajiću i Kosorici, i Todoriću i Josipoviću. Piše Tomislav Klauški

Kako se proveo zadnji onaj koji se usudio uhapsiti Ninu Pavića? Korisno bi bilo na to podsjetiti u trenutku kad se zahuktava - ili panično gasi - priča o prodaji Slobodne Dalmacije EPH.

Dakle, bilo je to davne 2000. godine, kad je Republika objavila dokumente o aferi Grupo. Nino Pavić je završio u pritvoru, zajedno s Vinkom Grubišićem, Jurjem Hrvačićem, Zdravkom Jurakom i nekim Kutlinim direktorima, pod sumnjom za tajno udruživanje radi ovladavanja medijskim prostorom.

Tko je preživio hapšenje?

Pavić je na kraju pušten i optužbe su odbačene. Glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski potjeran je s dužnosti, ministar pravosuđa Stjepan Ivanišević u izdanjima EPH proglašen obiteljskim nasilnikom nakon čega je glavom bez obzira pobjegao iz Vlade, a premijer Ivica Račan tri godine kasnije izgubio izbore.

Tko je danas spreman sve to ponoviti? Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u izdanjima EPH uživa povlašteni tretman. Uživa ga i ministar policije Tomislav Karamarko, čija je tvrtka "Soboli" d.o.o. svojedobno radila za Pavića. Uživa ga i Jadranka Kosor, koja bi u slučaju hapšenja najvećeg izdavača u predizbornu kampanju ušla bez podrške Jutarnjeg, Slobodne i Globusa.

Neće ga valjda hapsiti njegov bivši direktor?

Za svaku sigurnost, uživa ga i novi predsjednik Ivo Josipović, što se nije moglo reći za njegova prethodnika Stjepana Mesića koji je svojedobno politički sponzorirao Pukanićevu objavu afere Grupo. Uživa ga i Zoran Milanović, šef oporbe i budući premijer.

I što je još najbolje od svega, bivši direktor Pavićeve Slobodne Dalmacije, Ranko Ostojić, trebao bi postati ministar unutarnjih poslova u SDP-ovoj vladi. Pa tko će onda iskopati one papire o Slobodnoj koje Bajić već dvije godine čuva u ladici?

Pavić s Pašalićem ortačio, a s Račanom dijelio grafike

Sjetimo se kako je te iste, a sada već davne 2000. godine, Nino Pavić s novim premijerom Ivicom Račanom odabranima (ali ne Feralovcima) dijelio Murtićeve grafike za pobjedu demokracije. Da bi zatim završio u pritvoru kao Kutlin i Pašalićev ortak. Ivica Račan nije dočekao drugi mandat, ali je zato Pavić spremno dočekao Ivu Sanadera. Kao što je sada, kad je Sanader završio u pritvoru, spremno dočekao Kosor, Milanovića, Josipovića...

Nino Pavić nije samo slika i prilika hrvatskih medija kojima je sve donedavno vladao. On je možda i više od toga oličenje hrvatskog društva, politike, pravosuđa, biznisa... Sa svakim režimom je uspješno surađivao, sa svakim tajkunom ortačio, svaku aferu uspješno izbjegao. Nekad su to bili Pašalić i Kutle, još jučer Sanader i Todorić, sutra tko zna tko.

Pavić spašavao Slobodnu i Feral

I tko bi u takvoj konstelaciji mogao uopće pomisliti da bi Nino Pavić opet mogao završiti s lisičinama na rukama? Onaj tko je dijelio plakete za demokraciju, onaj tko se borio za liberalnu i proeuropsku Hrvatsku, onaj tko je davao milijun kuna za spas Ferala, onaj tko je dao ponudu od 500 milijuna kuna kako bi spasio Slobodnu Dalmaciju od nje same... Pa to je nezamislivo.

Kao što bi nezamislivo bilo da Kosorica žrtvuje Pavića umjesto da se njime posluži prije izbora. Bolje da papiri o Slobodnoj i dalje čame u ladici, nego da se bace u vjetar. Kome bi koristio Pavić iz rešetaka, kad svakome mnogo više koristi tamo gdje je sad? I vlasti i oporbi, i Bajiću i Kosorici, i Todoriću i Josipoviću.

Neboderu je nebo granica

Taman kad je SDP u Gradskoj skupštini "greškom" amenovao Pavićev građevinski projekt, blesavo bi bilo da ga se sad spotiče u novom poslovnom usponu. Koga briga za Adriaticu, Dugopolje, Akademiju, prebijanje kredita, otpuštanja, devastaciju Slobodne, za Kutlu i Pašalića, za Sanadera i Todorića... Sjetimo se samo kako su prošli oni koji su pomislili da bi Paviću mogli stati na kraj.

Ključne riječi: ninoslav pavić, eph, Slobodna Dalmacija
<
Vezane vijesti