Foto: Min. kultureFoto: Min. kulture"Neprihvaćanje prijedloga koji se odnose na definiciju javnog interesa, osnaživanje unutarredakcijske demokracije i sprečavanje političkih utjecaja kroz vlasništvo nad medijima, samo su neki od razloga za današnje istupanje Tonija Gabrića iz UNMK-a, nakladnika H-Alter-a, iz Radne skupine Ministarstva kulture za izradu nacrta prijedloga novog Zakona o elektroničkim medijima.

Po odluci Upravnog odbora Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, nakladnika H-Alter-a, Toni Gabrić je istupio iz radne skupine Radne skupine Ministarstva kulture za izradu nacrta prijedloga novog Zakona o elektroničkim medijima. 

Kao glavne razloge istupanja iz UNMK-a navode:

  • neprihvaćanje prijedloga koji se odnose na definiciju javnog interesa, osnaživanje unutarredakcijske demokracije i sprečavanje političkih utjecaja kroz vlasništvo nad medijima;
  • dodatna komercijalizacija Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija;
  • onemogućavanje rada u radnoj skupini i njezina netransparentnost;
  • donošenje nacrta novoga ZEM-a bez prethodno donesenih smjernica medijske politike, premda je bio najavljen obrnuti (logični) redoslijed.

O istupanju su Gabrić i naša udruga danas pismeno obavijestili ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek. U radnu skupinu bio je imenovan odlukom ministrice od 23. 3. 2018., kao njezin član iz sektora neprofitnih medijskih nakladnika.

Radni nacrt novoga ZEM-a uz komentar možete naći ovdje, a današnje pismo ministrici pogledajte ispod.

istupanje.pdf
Izmjenjeno: 23.08.2019. 15:20
Veličina datoteke: 231,28 kb

<
Vezane vijesti